TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Jaybird Vista 2

Pålidelig træningsmakker

Træning er altid lidt lettere med god musik i ørerne. Men der er meget, der skal passe, for at få en tommel op.

Af / 09/08/2021 - 15:20
Jaybird Vista 2

Lyd & Billede mener

  • Behagelige og trygge at have på. Et stort plus for den fleksible og brugervenlige app, der giver stor fleksibilitet. God lyd, selv om der er forbedringspotentiale i både luftighed og bas. Da de er vandtætte, kan man altid have rene hørepropper.
  • Funktionen Find My Case trænger til en overhaling, og hvis man ved, at man kommer til at bruge dem steder med meget blæst, lever de ikke rigtig op til, hvad de lover.

Jeg er generelt ikke typen, der vælger in-ear høretelefoner, altså hørepropper. Og hvis de også er trådløse, er der stor risiko for, at jeg ikke vil bruge dem, fordi jeg er bange for, at de forsvinder – eller for at de sidder så dårligt, at der bliver mere fokus på at trykke dem på plads i ørerne end på selve træningen. Vil det lykkes Jaybird at omvende mig med deres Vista 2?

Komfort

Grunden til, at jeg som regel ikke vælger hørepropper, er at jeg sjældent er tilfreds med pasformen. De sidder kun sådan nogenlunde, så efter et stykke tid får jeg ondt, og det føles ubehageligt.

Til Jaybird Vista 2 medfølger der tre par silikonedutter i forskellig størrelse; de to store har vinger, mens det mindste par ikke har. Prøv dig frem for at finde den bedste komfort – og husk, at det kan være nødvendigt med forskellige størrelser til højre og venstre øre, for at det føles godt. Efter at have prøvet mig frem sad de som støbt!

Nu laver jeg ikke ligefrem akrobatiske øvelser, når jeg træner eller motionerer, men jeg synes stadig, det kan være lidt svært at få et par hørepropper til at sidde, som de skal. Vista 2 bliver siddende – hele tiden, selv om sveden løber.

At svede og bruge hørepropper samtidig kan virke lidt ufedt, men da de forhåndenværende opfylder den amerikanske militærstandard MIL-STD 820G, er de ikke alene støv-, stød- og smadre-resistente – og eventyrresistente i det hele taget – men også vandtætte ifølge IP68, hvilket betyder, at de kan skylles grundigt under rindende vand.

Annonce

Dermed bliver Vista 2 friske hørepropper, der føles helt okay at bruge i mange forskellige sammenhænge, ikke kun under svedige træningspas.

Jaybird 1 Jaybird 2 Jaybird 3
<
>
Designet og udformningen af Jaybird Vista 2 er virkelig god. Pæne, behagelige og meget resistente. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Lyden af Jaybird Vista 2

For et stykke tid siden testede min kollega Geir Gråbein Nordby forgængeren, Jaybird Vista, med både ris og ros som resultat. Men jeg har desværre kun den nyeste variant tilgængelig, hvilket betyder, at jeg ikke kan sammenligne de to.

Under pressemødet blev det oplyst, at lydindstillingerne er rigtig gode som udgangspunkt, og at man ikke rigtig behøver at gøre noget. Og lyden er da også okay, men måske lidt for indelukket til min smag, hvis jeg skal være pernitten – og det skal jeg jo.

Det skulle dog være supernemt at fikse ved at gå ind i EQ-indstillingerne i app’en og enten vælge en af de indstillinger, der allerede findes, f.eks. Signature, Warmth, R&B Jams, Bring the Bass osv., eller – endnu bedre – prøve sig frem på egen hånd, til man finder et lydbillede, der fungerer for én selv og ens musik.

Jeg prøvelytter til Darins “A Bed of Roses”, hvor man tydeligt kan høre fingrene på guitarstrengene, og selv om jeg næsten er tilfreds, er det ikke helt nok. Heller ikke Peter Jöbacks “Higher” når de store højder. Luften og rummet vil ikke rigtig indfinde sig.

Hånden på hjertet, så er det nok ikke finstemt akustisk musik, jeg normalt lytter til som træningshjælp. Nej, på med noget “dunke-dunk”, som min far ville sige! Volbeat kommer ind på scenen, og jeg går endnu en gang ind i app’en og ændrer nogle indstillinger. Igen er jeg næsten tilfreds, men ikke helt.

Jaybird 4 Jaybird 5 Jaybird 6
<
>
I den utrolig brugervenlige app kan man nemt ændre indstillingerne, så lydbilledet passer til ens egen smag. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I brug

Hørepropperne bor i en flot etui med en lille løkke på, og etuiet oplades med et standard USB-C-stik. Løkken er faktisk en fin detalje, da man så kan sætte etuiet fast til et eller andet, så det ikke bliver væk.

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, har Jaybird både funktionen Find My Buds og Find My Case. Sidstnævnte er noget, de efter sigende er alene om på markedet. Så hvis hørepropperne ligger i etuiet, kan man finde hele herligheden.

God idé – men da det er de små hørepropper, som ligger inde i etuiet, der giver signal, er lyden meget, meget svag. Lysdioderne på etuiet blinker ganske vist, men funktionen imponerer stadig ikke. Ideen er god, men trænger til mere gennemarbejdning.

Man styrer Vista 2 ved at røre ved selve propperne. Enten ved at “tappe” let, trykke eller holde inde. Det tager et stykke tid at lære, men øvelse gør mester.

Hvis man f.eks. er i gang med et træningspas, hvor man ikke behøver at fokusere på andet end sig selv og det, man laver, kan man bruge ANC (Active Noice Cancelling) til at lukke verden ude. Kommer man så et sted hen, hvor man af sikkerhedshensyn har brug for at høre, hvad der sker omkring én, dobbelt-tapper man på en af hørepropperne, hvilket får dem til at skifte til SurroundSense-teknologi. Så træder omgivelserne frem, og man har bedre tjek på dem.

I den smarte app kan man også indstille, hvor meget eller lidt af omgivelserne der skal gå igennem. Alt sammen for at man kan føle sig så tryg som muligt og samtidig lytte til sin yndlingsmusik.

Vind

Ifølge oplysningerne skal disse hørepropper være særlig gode til vind og blæst, hvilket virkelig fik mig til at se frem til denne test.

Jeg bor nemlig i Karlskrona på den svenske sydkyst, og da byen blev anlagt i sidste del af 1600-tallet, lavede man lange, brede gader, der strakte sig fra nord til syd og fra øst til vest. Et rigtig flot og tydeligt rudenet. Men hvad har det med sagen at gøre, tænker du måske. Jo, gadernes placering og udformning gør, at der ikke er noget til at stoppe vinden. Så i Karlskrona blæser det altid!

Vista 2 er udstyret med to mikrofoner i hver prop med noget, som Jaybird har valgt at kalde WindDefense-teknologi. Det kan virke uretfærdigt af mig at teste dem på mine løbeture langs havet, men det gælder jo om at se, om hørepropperne lever op til, hvad de lover.

I app’en kan man vælge imellem tre forskellige indstillinger af Wind Filtering for SurroundSense, og da jeg starter min løbetur, har jeg valgt den laveste. Fuldstændig meningsløst at have musik på her – jeg kan næsten ikke høre noget og bliver bare irriteret. Men da jeg efter noget tid lander på High, begynder det faktisk at ligne noget.

Desværre er vinden ikke konstant, men kommer i stød, og selv om det er væsentlig bedre, vil jeg nok fortsætte med løbeture langs havet uden musik. Vælger man derimod at løbe i skoven eller andre steder, der ikke er så udsat for vind, fungerer teknologien rigtig godt.

Jaybird Vista 2
Vista 2 er vand- og svedtætte i henhold til IP68, hvilket betyder, at de kan holdes friske ved at skylle dem efter et svedigt træningspas. (Foto: Jaybird)

Konklusion

Jaybird Vista 2 er virkelig et par hørepropper tilpasset til træning. De sidder som støbt, og de kan holdes rene, fordi de er vandtætte, hvilket gør det helt risikofrit at skylle dem under rindende vand. Jaybird-app’en er brugervenlig og virkelig god! Den gør det muligt at tilpasse hørepropperne til ens egne præferencer.

Lyden er absolut også god, men mangler lige den dér luftige fylde, og indimellem kommer bassen ikke helt til sin ret. Men som træningshørepropper – med de udfordringer og forudsætninger, der hører til – fungerer de perfekt.

Inden den næste lancering af høretelefoner, der påstås at kunne klare vind og blæst, anbefaler jeg dog udviklerne at komme en tur til Karlskrona for at sikre sig, at hovedtelefonerne virkelig holder, hvad de lover.

Karakter
Jaybird Vista 2
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tyske hovedtelefoner med tabsfri lyd

Dyson-hovedtelefoner imponerer og skuffer

Styr udenom hørepropper fra Temu

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd