annonce

test:
Jaybird Vista

Sportshørepropper med tryk på bassen

Jaybird Vista er stabile og har masser af bas-energi! Men der er også taget nogle underlige valg her.

Jaybird Vista
annonce
annonce
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

*Opdatering 30.10.2019*

Da vi oprindelig testede Jaybird Vista, kunne man ikke programmere knapperne individuelt for højre og venstre høreprop – de måtte have identiske funktioner – og man kunne ikke springe til forrige nummer. Det er nu fikset i en opdatering.

Undertegnede havde heller ikke testet den personlige EQ-funktion, hvor Vista tilpasser lyden efter en hurtig høretest. Det er gjort nu, men for mit vedkommende blev lyden ikke specielt god. Alt for meget bas og alt for meget diskant.

Jeg holder fortsat på, at den EQ, jeg selv lavede, fungerer bedst; den, der kompenserer for EQ’en målt med EARS måle-riggen (se skærmbillede længere nede i artiklen). Og den Signature-lydkarakter, der ifølge flere andre anmeldelser er medrivende med passende mængder bas, har alt for meget marcipan til min smag.

Karakteren er uændret, fire stjerner.

Den originale test fortsætter:

Jaybird Vista er producentens tredje forsøg udi helt trådløse hørepropper til aktive mennesker; de to tidligere var Run og Run XT.

annonce

Hvor man på de tidligere modeller kunne udskifte både silikonedutter og vinger for optimal pasform, sidder dutterne fast på vingerne på Vista. Dermed kan man i praksis vælge imellem tre pasformer: Mellemstore dutter uden vinger, mellemstore dutter med mellemstore vinger og store dutter med store vinger.

annonce

Mine ører burde nok have haft mellemstore dutter med store vinger, men den største pasform sad stadig godt og gik ikke løs under brug.

Kan tilpasses

Den store fordel ved Vista – ud over at de er IPX7-certificerede, altså vandtætte ned til 1 meter – er, at de kan tilpasses med app’en. På hver prop sidder der en knap, og med ét tryk kan du besvare og afslutte opkald samt starte og pause musikken. To tryk hopper til næste sang eller afviser et indgående opkald, mens et langt tryk slukker propperne.

Hvis du er utilfreds med funktionerne, kan du gå ind i app’en og f.eks. aktivere stemmekommandoer med Siri eller Assistant. Men af en eller anden grund kan man ikke få knapperne til at hoppe tilbage til forrige sang. GRRR!

annonce

Bluetooth-tilslutning sker helt enkelt ved at holde knappen inde på lade-etuiet med propperne indeni. Efter parring er det bare at sætte dem i ørerne.

50 meter

Jaybird har opgivet rækkevidden til 10 meter, men udenfor i fri luft målte jeg godt 50 meter, før lyden faldt ud. Det er rigtig godt, men typisk for den nyeste Bluetooth-version 5.0, som bruges her.

Propperne er touch-følsomme, og man kan til en vis grad bestemme touch-funktionerne. (Foto: Jaybird)

Middelmådig lyd

Lige ud af æsken har lyden en mørk klangbalance. Der er en pukkel i bassen og desuden en meget mellemtonefokuseret gengivelse. Der er ikke mange detaljer eller meget luft i toppen, hvilket gør, at akustisk musik ikke er den foretrukne føde. Kacey Musgraves’ stemme er for skarp på country-balladen “Slow Burn”, og den akustiske guitar klinger temmelig hårdt.

Til træning vil de fleste nok alligevel høre musik med tydelige elektroniske rytmer, og til det formål fungerer Vista ganske godt. Rytmerne på Sam Feldts “Post Malone” kommer godt frem med hurtigt leverede slag, der gør det let at holde takten, når man er ude og løbe.

EQ-indstillinger

Det skal siges, at moderne elektroniske hits har en meget flad lyd, og så kan det være fristende at vælge lydindstillingen Signature, som har endnu mere fyldig bas og også skruer diskanten lidt op. Men på det meste anden musik giver denne EQ-indstilling for meget og for slap bas.

Jeg foretrak i stedet at lave min egen, hvor jeg skruede lidt ned i mellemtonen (ca. 1,2 kHz) ud over en hel del omkring 9 kHz. Så skruede jeg hele diskantområdet op igen, hvilket gjorde lyden mere luftig og samtidig mindre skarp. Bassen lod jeg være, da den for det meste er mere end nok. Pludselig kunne jeg høre musik i længere tid, uden at det blev hårdt og trættende.

Bemærk, at det er svært at indstille den nøjagtige frekvens på mobilskærmen. Aksen går helt fra 20 Hz til 20 kHz, men kun 20, 110 og 630 Hz samt 3,5 og 20 kHz er markeret. Alle værdier herimellem bliver omtrentlige.

I app’en kan man vælge forskellige forprogrammerede EQ-indstillinger eller lave sine egne. Her har vi forsøgt at kompensere for Vistas mørke klangkarakter og opnå noget, der tilnærmelsesvis ligner en neutral oplevelse. (Foto: Skærmskud)

Livløst

miniDSP EARS er en billig måle-rig, som nok ikke er nøjagtig nok til at tages helt bogstaveligt. Men den giver et godt billede af klangsignaturen fra forskellige hovedtelefoner og hørepropper. F.eks. Jaybird Vista, som er afbildet her. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Selv med EQ-indstillingerne, som jeg vil have dem, er lyden lidt flad og uengagerende, og der mangler opløsning og dynamik.

Efter at have læst lidt i specifikationerne viser det sig, at hørepropperne hverken understøtter aptX eller AAC, som begge ville have hjulpet på lydkvaliteten. I stedet bruger de Sub Band Codec, som er den dårligste lyd-codec til at overføre lyd via Bluetooth. Og jeg må sige, at jeg har svært ved at forstå dette valg på et par hørepropper til næsten 1.500 kroner.

Kygo E7/900 kan du nu få til ca. den halve pris, og de giver bedre lyd med AAC-codec og har samme trådløse rækkevidde og IPX7-certificering som Jaybird Vista. Den eneste ulempe ved Kygo i forhold til Jaybird er batterilevetiden, der er begrænset til tre timer (ni ekstra fra etuiet).

Hvis du leder efter helt trådløse hørepropper til virkelig at nyde musik og ikke er afhængig af træningsfunktionen, så er Sennheiser Momentum True Wireless f.eks. i en helt anden liga.

Hvis du synes, at seks timers batteritid er lidt lidt, får du yderligere ti timer fra lade-etuiet. (Foto: Jaybird)

Konklusion

Jaybird Vista er et par meget pålidelige helt trådløse hørepropper til træning. Først og fremmest sidder de godt, batterilevetiden er rigtig god, og de kan tåle alt, hvad du kan smider efter dem af vand og sved. Den trådløse forbindelse er meget stabil, og udendørs kan du bevæge dig langt væk fra mobilen og stadig høre musikken.

Frekvensmåling af Jaybird Vista. Den blå graf er gennemsnitsmåling for venstre, den røde for højre, og den sorte for begge. (Hakket ved 50 Hz er sandsynligvis fra strømforsyningen til noget elektronik, der har haft kontakt med det bord, måle-riggen stod på, og kan ignoreres). Klangkarakteren er mørk med overdrevet energi under 1 kHz. Derefter er der en kraftig forstærkning ved 8 kHz for at få detaljerne frem i overtonerne. Men det bliver lidt skarpt. Det kan afbødes i app’ens EQ-indstillinger. (Illustration: Skærmskud fra Room EQ Wizard)

Svagheden ved Vista er lydkvaliteten. Selv med deres heftige bas og seje rytmer lider hørepropperne af, at der mangler luft og åbenhed, og det lyder indimellem skarpt. Det kan til dels fikses i app’en, men at lyden er ret grovkornet, er det sværere at gøre noget ved. Det duer til træning, men der findes andre træningshørepropper, der lyder mindst lige så godt til en lavere pris. Hvis du også vil høre musik i andre miljøer, havde vi nok valgt noget andet.

 • Drivere: 6 mm
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Bluetooth: 5.0
 • Batteritid: 6 timer + 10 timer i etui
 • Kontrol/mikrofon: Ja
 • Resistens: IPX7
 • Vægt: 12 g
 • Farver: Sort, hvid eller mineralblå
 • Web: jaybirdsport.com
Pris: 1390 kr
PlusDen trådløse forbindelse er meget stabil: Ude i det fri kunne vi gå over 50 meter fra mobilen, før vi begyndte at miste signalet. Brugeren kan tilpasse både lyd og funktioner.
MinusLyden er noget mørk med lidt for meget bas og en temmelig skarp mellemtonegengivelse. At der kun er Sub Band Codec (SBC), begrænser lydkvaliteten.
Jaybird Vista produktside
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  Asus ROG Theta 7.1

  Asus ROG Theta 7.1

  2.099
  Komplet surround-anlæg på hovedet
  Glem virtuel surround-lyd: Asus spænder et helt 7.1-anlæg på hovedet af dig!
  Vi tester 6 high end gaming headsets

  Vi tester 6 high end gaming headsets

  Spillyd i luksusklassen
  Hvad får man, når man lægger en tusse ekstra på bordet for et gaming-headset? Først og fremmest får man bedre lyd.
  Astro A50

  Astro A50

  2.499
  Komfortabelt i brug, bøvlet i opstart
  Astros topmodel er en fryd af have på og en fornøjelse at lytte til. Men man skal kæmpe for at nå så langt.
  Bowers & Wilkins PX7

  Bowers & Wilkins PX7

  2.999
  Hovedtelefoner med luksusfølelse
  Bowers & Wilkins har ikke sjusket med byggekvaliteten på deres nye trådløse topmodel, PX7, der også har støjreduktion.
  Huawei Freebuds 3

  Huawei Freebuds 3

  1.399
  Huaweis AirPods-kopi er lige så gode (og dårlige)
  Huawei Freebuds 3 tager kampen op mod Apples AirPods. De lyder godt, men har et par alvorlige skavanker.
  Vi tester 10 gaming-headsets

  Vi tester 10 gaming-headsets

  10 på hovedet
  Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.
  Logitech G pro

  Logitech G pro

  749
  Nøgternt dræberværktøj
  Logitechs professionelle headset er behageligt barberet for tant og fjas af enhver art.
  Sennheiser GSP 370

  Sennheiser GSP 370

  1.499
  Sennheiser på hjemmebane
  Sennheiser har lavet et sæt gode trådløse hovedtelefoner, der også er fine til spil.
  Razer Kraken Ultimate

  Razer Kraken Ultimate

  1.199
  Spil for galleriet
  Razer har lavet en lækker bamse af et headset, som deres trofaste fans vil elske.
  HyperX Cloud Alpha S

  HyperX Cloud Alpha S

  969
  Headset med valgfri bas
  HyperX er en mester i at vælge de vigtige funktioner – og sælge dem til en skarp pris.
  HP Omen Mindframe Prime

  HP Omen Mindframe Prime

  1.599
  Hold hovedet koldt
  Hvis du sveder over spillene, har HP’s luksus-headset indbygget køleskab i ørekopperne!
  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  1.499
  Hi-fi-lyd i luksusindpakning
  Corsairs voksenmodel er lækker og stilfuld som en luksusbil.
  Audio-Technica ATH-G1

  Audio-Technica ATH-G1

  1.459
  Tro mod sin hi-fi-arv
  Audio-Technica er ikke for ingenting kendt for sine hi-fi-hovedtelefoner.
  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  899
  Lækkert begynder-headset
  Hvis du vil have et virkelig godt hovedværktøj, der ikke dræner budgettet, er Arctis 1 et godt bud.
  Trust GXT 414 Zamak

  Trust GXT 414 Zamak

  549
  Til gæster og lejligheds-gamere
  Hvis økonomien har det sidste ord at skulle have sagt, finder du det ikke billigere.
  Svive Kerberos

  Svive Kerberos

  499
  Al begyndelse er svær
  Svive koster ikke meget. Når man har prøvet det, føles prisen alligevel høj.