Efter de særdeles vellykkede hørepropper Tour Pro+ og senere Pro 2 med smart etui og touchskærm, er tiden kommet til den forbedrede tredje generation. Ifølge JBL er Tour Pro 3 bygget helt fra bunden. Alligevel er de forsigtige med at kalde det en revolution, da selve designet er en forsigtig udvikling i forhold til forgængeren. Ladeetuiets fodaftryk er det samme, men den specielle touchskærm er nu 30 procent større og måler 1,57 tommer. Skærmen er blevet højere og har nu en næsten kvadratisk form, der gør den nemmere at betjene.
Og det er netop skærmen, der gør disse hørepropper specielle. Med den kan du lave mange indstillinger uden at skulle tage din mobiltelefon frem. For eksempel kan du aktivere støjreduktion (ANC) eller ambient lyd, tjekke batteristatus og vælge mellem forskellige EQ-indstillinger. Frekvensjusteringer skal dog foretages i mobilapp’en. Du kan endda personliggøre skærmen med dit eget billede.
Tilslutninger og brugervenlighed
Etuiet er ikke bare en fjernbetjening – det kan også fungere som en trådløs lydsender. Du kan tilslutte etuiet til eksterne lydkilder via kabel, og det vil derefter fungere som en Bluetooth-sender til hørepropperne. Dette er særligt nyttigt til enheder uden Bluetooth, som for eksempel underholdningssystemer i fly. Eller hvis du er ekstra fræk, en pladespiller. Den skal bare have indbygget RIAA-trin, og du skal bruge et RCA-til-3,5 mm kabel imellem dem.
Etuiet kan desuden bruges som en USB-DAC. Ved at forbinde det til en PC eller Mac via USB-C, sender etuiet lyden til hørepropperne med LC3plus-codec. Det giver højere båndbredde end almindelig Bluetooth og bedre lyd til din egen stemme under samtaler. Det er særligt smart, at etuiet er Zoom-kompatibelt, hvilket garanterer klar tale med lav forsinkelse under digitale møder. Du kan endda game med disse hørepropper!
Til daglig brug med mobiltelefon understøttes LDAC-codec, som giver højere opløsning til Android-brugere, mens iPhone-brugere som sædvanlig må nøjes med AAC (kom nu, Apple!).
Auracast-funktioner
For nylig har vi hørt en del om Auracast, og hvilke spændende muligheder denne Bluetooth-teknologi åbner. JBL Tour Pro 3 understøtter også Auracast. Kort sagt er det en måde at udsende lyd til flere enheder på. Forestil dig, at du er på en sportsbar, der viser forskellige TV-kanaler samtidig. Gå ind i Bluetooth-listen på din mobil, vælg en af udsendelserne, og få lyden direkte i dine hørepropper. Eller du kan tilslutte dig PA-systemet i en lufthavn, så du ikke går glip af vigtige opdateringer over højttaleranlægget. Takket være multipunktstilslutning kan du være forbundet til både Auracast-udsendelsen og din mobiltelefon samtidig, så du kan høre musik mellem udsendelserne.
JBL går endda et skridt videre, for etuiet kan også fungere som en Auracast-udsendelsesenhed. Det kan være nyttigt for eksempelvis forelæsere med et større publikum. Forelæseren bærer en trådløs mikrofon, og modtageren er tilsluttet JBLs ladeetui, som så udsender med Auracast. De studerende kan modtage forelæsningen direkte i deres hørepropper.
Dette er blot begyndelsen, men jeg spår teknologien en lys fremtid. Auracast-funktionen virker. Jeg har prøvet at sende musik fra min PC via ladeetuiet, og lyden kommer hurtigt og uden mærkbar forsinkelse til hørepropperne. Det er imponerende, hvor sømløst det hele fungerer, og det giver et glimt af, hvordan vi kommer til at dele lyd i fremtiden.
Batterilevetid og opladning
JBL opgiver en batterilevetid på op til 8 timer for hørepropperne med aktiv støjreduktion, med yderligere 24 timer i etuiet. Med ANC slukket øges den samlede batteritid fra 32 til 44 timer, hvilket placerer Tour Pro 3 i den øverste ende af batterilevetid. Ladeetuiet er også ganske stort, med en vægt på over 70 gram.
Du får også hurtigopladning, hvor fem minutters opladning giver hele tre timers spilletid med støjreduktion aktiveret.
Lyden av JBL Tour Pro 3
JBL har udstyret Tour Pro 3 med to drivere i hver høreprop: en 10,2 mm dynamisk driver, der håndterer bas og mellemtone, mens et balanceret armatur håndterer diskanten. Dette har fordelen af at være lettere og hurtigere end en dynamisk enhed, hvilket skulle øge detaljegraden i diskantområdet.
Lige ud af æsken oplevede jeg bassen som saftig og fyldig, men mellemtonen lidt tilbagetrukket og diskanten noget skarp. Især kunne man høre det på sangstemmer, der trak sig lidt ind i lydbilledet, mens cymbaler var en anelse for skarpe.
Heldigvis tilbyder JBL forskellige EQ-forudindstillinger samt en 10-bånds equalizer i app’en. Den ligner en 10-bånds grafisk EQ, men er i virkeligheden fuldparametrisk. Du kan nemlig vælge præcis frekvens og frekvensbredde, dog på en lidt anden måde end man normalt forbinder med parametrisk EQ. Der er ingen facitliste for den bedste lyd, men hvis du ønsker en mere afbalanceret lyd, kommer du langt ved at hæve 1 kHz-området en smule, og dæmpe et større område mellem 4-8 kHz. Ikke meget, bare nok til at dæmpe de skarpe s-lyde lidt.
Tour Pro 3 gengiver lyden med rigtig god dynamik og mange detaljer i de højere frekvenser. Efter en lille justering vil jeg sige, at lyden er bedre end noget, jeg har hørt fra Sony og Bose. Den er både naturlig og engagerende, og hørepropperne lyder godt med alle typer musik. Sammenlignet med Sony WF-1000XM5 har JBL-propperne bedre dynamik, og med Sonys grafiske EQ har jeg svært ved at fjerne maskeringen mellem bas og mellemtone uden at gøre mellemtonen for slank. JBL har bedre adskillelse mellem instrumenterne og lyder generelt mere engagerende. Bassen er også mere præcis og kontrolleret end hos Bose QC Ultra Earbuds, der desuden har en grovere diskant. JBL lyder simpelthen bedre end begge.
Hvis du ikke stoler på dine egne EQ-færdigheder, kan du bruge Personi-Fi-funktionen, hvor du ledes gennem en høretest, og en EQ automatisk bliver tilpasset dine resultater.
Samtalelyden er også virkelig god. Brugerens stemme lyder mere naturlig i den anden ende, end det typisk er tilfældet med hørepropper. Lyden er bedre end både Bose QC Ultra Earbuds og Sony WF-1000XM, selvom det ikke altid er nemt at høre forskel på s’er og f’er. I USB-DAC-tilstand bliver talen endda lidt klarere.
Støjreduktion og omgivelseslyd
Støjreduktionen på Tour Pro 3 er meget effektiv. Systemet overvåger omgivelserne i realtid med 57.000 målinger i sekundet. I praksis bemærkede jeg, at støjreduktionen var særlig effektiv i basområdet, men også i de højere frekvenser blev lyden dæmpet godt. Støjreduktionen virker jævn og naturlig.
Der er desuden to tilstande for omgivelseslyd: Ambient Aware, som giver en mere naturlig gengivelse af omgivelserne, og Talkthrough, som forstærker stemmefrekvenser for klarere samtaler. Begge fungerer godt, men jeg synes generelt, at Ambient Aware er bedst.
Konklusion
JBL Tour Pro 3 er et par rigtig gode trådløse hørepropper. Det innovative ladeetui med touchskærm giver faktisk en forbedret brugeroplevelse, og viser andre producenter, hvordan tingene kan gøres. Lydkvaliteten er meget god, især efter lidt justering af EQ, og støjreduktionen er effektiv.
Prisen på 2.299 kroner er dog høj. Betydeligt højere end de direkte konkurrenter fra Sony og Bose, hvilket er dristigt. Men for teknologientusiaster, der værdsætter alsidighed og innovation kombineret med en fremragende lydkvalitet, bør JBL-propperne være højt priotiteret på ønskelisten.