Lige siden vi begyndte at se gaming-hovedtelefoner med Dolby Atmos og DTS Headphone:X, har jeg følt behovet for et par ordentlige hovedtelefoner til hjemmebiobrug. Med en gedigen følelse af ægte surround-lyd.
Forestil dig … Der sidder man alene sent om aftenen, og alt, hvad man vil, er at skrue op for lyden på hjemmebioanlægget. Men man er forhindret af sovende familiemedlemmer eller naboer væg-om-væg. Så sidder man dér, med subwooferen frakoblet og lydanlægget på niveau musestille. Og skal prøve at leve sig ind i den nyeste Avengers-film. Yeah, right.
Hvis man så havde et par hovedtelefoner med ordentlig hjemmebiolyd direkte ind i ørerne, så kunne man skrue så højt op for lyden, man ville, uden at genere nogen. Men alligevel med følelsen af at være omgivet af overbevisende surround-sound. Rundt om dig – og ovenfra.
JVC har tydeligvis tænkt det samme som mig, for deres XP-EXT1 krydser alle hjemmebio-boksene af. Hovedtelefonerne kobles trådløst til en ekstern processor, som både har HDMI-indgange og en udgang med udvidet lydreturkanal (eARC). Sidstnævnte understøtter højopløst lyd fra TV’et og gør, at de fleste slet ikke har brug for indgangene. Som alle understøtter 4K 60 Hz og HDR – men ikke Dolby Vision.
Desuden er der optisk digitalindgang og analog stereoindgang. Men da det er hovedtelefoner til hjemmebiograf, som understøtter både Dolby Atmos og DTS:X med simuleret 7.1.4 surround-sound, er det i alt væsentligt HDMI, der gælder her.
Lyden overføres tabsfrit trådløst fra processoren til hovedtelefonerne. De er af den lukkede type, så ingen bliver generet af filmkiggeriet, og man får endda god dæmpning af støvsuger og opvaskemaskine i baggrunden.
Førstegangsopsætning
Før man bruger hovedtelefonerne første gang, skal man downloade JVC Exofield Theatre-app’en, og her finder man hovedtelefonerne og slutter dem til. Man bliver måske bedt om at lave en firmware-opdatering, før man fortsætter. Derefter skal hovedtelefonerne kalibreres mod ens ører. Tænd for dem, og start kalibreringen, som kan gemmes i to hukommelser. Dermed kan to brugere have dem optimeret til deres eget hoved.
Når det er gjort, kan man vælge imellem stereo og Exofield Theatre – som surround-lyden hedder. Jeg vælger næsten altid den sidste, men det kan jo være, at man bare vil lytte til musik, og så er stereo fint. Men som vi skal se, er det ikke musik i stereo, der er XP-EXT1’s stærkeste side.
Lydindstillinger
Der er forskellige indstillinger for lydbilledet. Det er først og fremmest basresponsen, der er forskellig, og jeg selv foretrækker Movie til alt med surround-sound – også musik. Til musik i stereo kommer der for meget bas på det meste. Her er Flat bedst.
Hvis man da ikke er klar på at skrue lidt selv … Vælg Custom, og åbn equalizeren. Dæmp bassen lidt ved 80 og 400 Hz, og skru også et par hak op ved 1 kHz for at få bedre klarhed i stemmer. Et lille hak op ved 4 kHz kan desuden overvejes, men her bliver det nasalt, hvis man overdriver.
Heftig surround-følelse
Med både løse komponenter og gode soundbars i frisk erindring er jeg lidt spændt på, hvad JVC-hovedtelefonerne formår at give af filmoplevelser. Hvad kan et par helt almindelige hovedtelefoner – med én højttaler-enhed til hvert øre – udrette af hjemmebio-magi?
Jeg bliver straks imponeret. Lydbilledet på Annihilation på Netflix er stort og altomsluttende. En spændingsfilm, men hvor lydbilledet er mere præget af stilhed end noget andet. Man kan høre, hvordan luften breder sig rundt om hovedet, det er faktisk som at befinde sig midt i lydbilledet.
Dialoger tæt på
Med én undtagelse. Dialogerne hænger ikke i luften foran mig, som jeg er vant til fra de bedste lydanlæg og soundbars. I stedet er de fokuseret i midten, måske lidt uden for hovedet, med lidt god vilje. Men lyden lader virkelig til at komme rundt om mig, med god placering af forskellige elementer i lydbilledet.
Atmos-lyd
Black Panther har også et rigtig godt lydspor, og det er desuden i Dolby Atmos. Her tændes det blå Atmos-lys på processoren, og man kan også se i app’en, at signalet er Atmos. Man får så en ekstra dimension, hvor man føler, at der kommer lyd fra oven. Man bliver simpelthen omsvøbt af lyd.
Det er selvfølgelig ikke helt så overbevisende som et ægte hjemmebioanlæg med højttalere placeret foran, bagved og over. Men jeg vil vove at påstå, at hovedtelefonerne kan måle sig med de bedste soundbars, der forsøger sig med samme effekt.
God lydkvalitet
Selve lydkvaliteten er også god. Dialoger lyder klart og tydeligt, der er luft i lydbilledet, og bassen er naturlig og fysisk. Den kan ikke måle sig med en heftig subwoofer, men det er heller ikke pointen.
Som hovedtelefoner fungerer XP-EXT1 rigtig godt til film i surround. Også musik, især klassisk musik kodet med Dolby Atmos, fungerer godt. Men jeg vil tro, at de fleste kommer til at bruge dem til at se film om aftenen og mindre til musik.
Burde spille højere
Det eneste, jeg savner, er evnen til at spille højere. Når man skal hygge sig med en film, vil man gerne have det op i nærheden af referenceniveau. Altså biografniveau. Det får man ikke med disse.
Jeg tror ikke, problemet ligger i begrænset forstærkereffekt, for når man skifter til stereo, bliver det virkelig højt. Det er nok mere det, at den simulerede surround-sound bruger fasemanipulation til at opnå den ønskede effekt, og det indebærer samtidig, at der bliver annulleret noget energi.
Det burde JVC have kompenseret for ved at øge lydniveauet tilsvarende i surround-tilstand. Jeg kunne godt tænke mig et både 3, 6 og måske endda 10 dB højere maksniveau, så jeg kunne vælge virkelig at buldre løs med biograf i mit eget hoved!
Svulstige i stereo
Stereolyd har ikke dette problem. Her bliver det virkelig højt. Så højt, at jeg ikke orker at høre på maksimalt lydniveau i lang tid ad gangen. Især ikke hvis jeg ikke skruer ned for bassen, som jeg beskrev før.
Lyden af musik i stereo er lidt tætpakket og ikke særlig nuanceret, hvor bas-instrumenter bliver lidt svulstige, uden komplekse overtonestrukturer. Kvindestemmer skinner ikke helt, som jeg gerne ville; magien i akustiske instrumenter kommer ikke frem. Men der er et godt drive i rytmer, og hovedtelefonerne lyder meget fysisk. Her kan man virkelig få masseret øregangene med basrytmer, hvis det er det, man vil.
Mangler
Afslutningsvis skal det nævnes, at jeg havde nogle problemer.
For det første understøtter HDMI-indgangen ikke Dolby Vision, og da tjenester som f.eks. Netflix er propfulde af titler i dette HDR-format, må man bruge lydreturkanalen på HDMI-udgangen og slutte TV’et til processoren gennem den.
Det er også den nemmeste og for mange bedste måde at tilslutte på. Så kan man også spille med PS5 og Xbox Series X op til 120 Hz (HDMI-indgangene på JVC-enheden understøtter maksimalt 60 Hz og 8 bit farverum).
Men jeg fik selv problemer med lydreturkanalen, idet Atmos-lyset aldrig tændte. Selv om jeg havde indstillet mit 77 tommers Sony AG9 OLED-TV til at aktivere eARC. Hvilket fungerer problemfrit med den Sonos Arc-soundbar, jeg normalt har i TV-stuen, og jeg har heller ikke haft problemer med nogen af de surround-receivere, jeg har testet dér. Men JVC XP-EXT1 fortæller mig, at jeg har 5.1 Dolby Digital Plus.
Jeg mistænker alligevel, at jeg faktisk får Atmos ud. For når jeg skifter fra eARC til almindelig ARC, kollapser lydbilledet, og jeg får ikke længere noget indtryk af højde. Det står også i app’en: 5.1 Dolby Digital Plus. Lad os håbe, at det er en bug, der bliver fikset i en fremtidig opdatering.
Konklusion
JVC XP-EXT1 er et par meget spændende hovedtelefoner, og så vidt jeg ved de eneste af deres slags. Det er nemlig trådløse hovedtelefoner til hjemmebiobrug med dekodning af surround-sound – inklusive Dolby Atmos og DTS:X.
Og det fungerer. Lyden er omringende, og man flyttes ind i handlingen. De kan være et fint alternativ for dem, der sidder oppe sent om aftenen og ikke vil vække sovende medmennesker med højlydt hjemmebiograf. Langt bedre end at se film med TV-højttalere på lavt niveau.
Lyden i surround er ikke helt så kraftig, som jeg kunne tænke mig – et par decibel mere ville have været ønskeligt. Der var også nogle problemer med Atmos via eARC i testperioden.
Musik i stereo lyder meget energisk, især i bassen. Næsten lige i overkanten. Samtidig mangler der luft og finesse i tonerne. Til seriøs musiklytning vil vi foretrække noget andet. De bør med andre ord ikke være dine eneste hovedtelefoner.
Alt i alt et par vellykkede hovedtelefoner, som måske er en anelse dyre, men som for mange vil være det værd, hvis man har en ordentlig hjemmebiograf, men ikke vil genere andre om aftenen.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer