test: Master & Dynamic MW60

På grænsen til galskab

Trådløse hovedtelefoner til små 5.000 kroner lyder måske som det glade vanvid. Men så får du noget af det bedste trådløse lyd på markedet.
Lyd & Billede mener
Særdeles eksklusive hovedtelefoner med den mest opløste lyd, vi nogensinde har hørt via Bluetooth.
Føles klamme efter et stykke tid, og Bluetooth vil aldrig lyde lige så godt som med kabel. Dermed er prisen meget høj.
Specifikationer

Type: Over-ear, lukkede
Drivere: 45 mm beryllium
Tilslutning: Bluetooth 4.1, kabel
Lydformater: aptX, AAC, SBC
Kontroller og mikrofon: Ja
Batteritid: 16 timer
Farver: Sort, brun, marineblå, olivengrøn, camouflage
Web: rlvnt.se
Vægt: 345 g

Annonce
Annonce
forfatter

Bluetooth har længe været ildeset blandt lydinteresserede. Den trådløse teknologi har traditionelt komprimeret lyddata fra cd-kvalitet ned til noget, der ligner en blodig og forslået MP3-fil. Med det resultat, at et klaver lyder som en billig synth og stemmer, som om de kommer inde fra en sardindåse.

Men tingene er blevet bedre. Først og fremmest har man efterhånden øget båndbredden på lyden, hvilket betyder, at flere af detaljerne i musikken kommer med. Mange produkter undgår desuden det dårlige standard-Bluetooth-lydformat SBC. Nu bruges andre formater som aptX og AAC i større udstrækning.

Båndbredden er stadig begrænset (maks. 352 kbit/s), men lyddata komprimeres mere effektivt, hvilket giver bedre lyd i den anden ende af signalkæden. Svarende til lydkvaliteten på almindelige streaming-tjenester. Og som vi har erfaret, har også Spotify gavn af godt udstyr.

Kompromisløs model

Derfor har Master & Dynamic sat sig for at trylle så god lyd, man overhovedet kan, ud af Bluetooth-formatet. Det har de gjort med MW60, som koster 4.700 kroner! Der er ikke sparet på noget i jagten på den bedste trådløse lyd. Det betyder, at de nævnte aptX- og AAC-formater understøttes for bedst mulig lydoverførsel.

(Foto: Master & Dynamic)

Beryllium

Man har også valgt materialer og komponenter fra øverste hylde. Ikke mindst har driverne (højttaler-enhederne) fået 45 mm domes i beryllium. Beryllium er meget lettere og stivere end aluminium og derfor bedre egnet som membranmateriale. Men det er også tusind gange dyrere (!), hvilket er grunden til, at det sjældent bruges. Nå ja, og så at det er supergiftigt for dem, der arbejder med det.

Annonce

Af en eller anden grund står det ingen steder, at MW60 indeholder beryllium, men da vi så, at de mindre MW50 havde det, mens der bare står “neodym” for MW60’s vedkommende, måtte vi sende spørgsmålet videre til Master & Dynamic. Og de bekræftede, at der også er beryllium i MW60, mens neodym er materialet i magneten.

Ydersiden af hovedbøjlen og ørekopperne er betrukket med koskind, mens indersiden af hovedbøjlen og ørepuderne er med blødere lammeskind. Puderne er fastgjort med magneter og kan let tages af, hvis de skal skiftes ud. Skelettet er i metal, og rustfrit stål er brugt, hvor man regner med høj belastning. F.eks. i de hængsler, der gør hovedtelefonerne foldbare.

Antennen på indersiden er af aluminium, hvilket skal sikre optimal rækkevidde og signalstabilitet.

Brugervenlighed og komfort

På højre ørekop sidder kontrolknapperne, der styrer musik og samtaler samt volumen. På den venstre sidder on/off-knappen, som også aktiverer Bluetooth-tilslutning. Der er ingen hokuspokus i at forbinde dem til mobilen, og knapperne fungerer fint, selv om det kan være en nedtur, hvis man er vant til at swipe langs en touch-flade for at udføre de samme funktioner.

Bluetooth-rækkevidden er superb. I vores redaktionslokaler kunne jeg runde flere hjørner på en tur 30 meter væk fra telefonen, før lyden faldt ud. Det er dobbelt så langt som med Bose QuietComfort 35 II.

Annonce

Vægten er gennemsnitlig, godt 100 gram tungere end de nævnte Bose, og ikke noget, man tænker over, selv efter længere tids brug. Komforten er ganske god. De ovale øreknopper lægger sig fint rundt om ørerne, og ingenting klemmer nogen steder. Men ørerne bliver klamme efter noget tid. Læderpuderne ånder dårligt, så man må tage nogle pauser indimellem.

Bortset fra det er der ikke meget at sige om komforten. Men det hænder, at man må arbejde lidt for at få puderne helt ind til kraniet, så de ikke lækker bas.

(Foto: Master & Dynamic)

Fremragende lyd

Lydmæssigt er Master & Dynamic MW60 i en klasse for sig. Mezzosopranen Cecilia Bartoli har en nydelig klang i stemmen med velartikulerede konsonanter uden at blive skarp, og cembaloet klinger fint i baggrunden. Det er første gang, jeg har hørt trådløse hovedtelefoner gengive opera så godt. Luften og skarpheden i violiner er upåklagelig.

Populærmusik nyder også godt af den velartikulerede lyd. Vokalisten får lov til at være hovedperson, hvor visse andre hovedtelefonproducenter lader sig friste til at skrue ned for mellemtonen for at gøre diskanten mere luftig. Ikke her. Master & Dynamic klarer mesterstykket og balancerer det hele på fremragende vis. Bassen er også både fyldig og dynamisk. Bas-instrumenter kommer frem med imponerende stor krop, mens et væld af klangstrukturer står ud.

Med andre ord duer Master & Dynamic MW60 lige så godt til Lady Gaga og Avicii som til Haydn og Mozart. Smid gerne lidt Chet Baker oveni til aftenhyggen. Klassisk musik med et lavt gennemsnitligt lydniveau lider dog under det lidt begrænsede maksimumniveau på hovedtelefonerne; her er løsningen at bruge kabel og en ordentlig musikafspiller.

Annonce

MW60 jorder alt, hvad jeg tidligere har hørt af trådløse hovedtelefoner. De har ganske vist ikke aktiv støjreduktion som Bose QuietComfort 35 II og Sony WH-1000XM2, og er dermed ikke lige så praktiske på flyrejser. Men lydkvaliteten er i en anden liga.

(Foto: Master & Dynamic)

Endnu bedre lyd?

Hvis du vil have endnu bedre lyd, må du investere i en højkvalitets hovedtelefonforstærker og sætte kablet på. Selv om jeg ikke kan se for mig, at det er noget, flertallet vil gøre. Beryllium-drivere til trods er der stadig et godt stykke op til Beyerdynamic DT 1770 Pro og andre high-end hovedtelefoner i den henseende, så grunden til at købe MW60 er for at få den bedst mulige Bluetooth-oplevelse. Punktum.

Konklusion

Master & Dynamic MW60 er et par ekstreme trådløse hovedtelefoner. For den høje pris får du eksklusive materialer og en lydkvalitet, der slår alt andet, vi har hørt fra trådløse hørebøffer. Hele toneregisteret lyder gennemført godt på al musik, og klassisk lyder bedre end på nogen andre trådløse hovedtelefoner, jeg har hørt.

Man har valgt at lade klangbalancen hælde lidt mod det varme. Man kunne have fået endnu mere dynamik ud af trommerne, men samtidig er MW60 mere tilgivende over for lidt skarpe musikoptagelser, og det er mere behageligt at lytte til i længere tid. De kan dog blive lidt klamme – tag i så fald nogle pauser indimellem.

picture1
<
>
(Foto: Master & Dynamic)
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.