På et marked, der flyder over af hørepropper – de fleste af den helt trådløse type – er det rart at se, at der stadig sker teknologiske nyvindinger. Såsom NuraTrue.
Med Nuraphone skabte australske Nura de første hovedtelefoner på markedet, der automatisk laver en profil for brugerens individuelle hørelse og korrigerer for den. Og nu er NuraTrue her, de første ægte trådløse hørepropper med samme teknologi.
NuraTrue sender testsignaler ind i øret og måler de lyde, der kommer tilbage. Softwaren ved, præcis hvordan disse skal lyde, og korrigerer lyden derefter.
Tilpasser sig dine ører
Tanken bag produktet er, at fordi alles ører er forskellige, og det venstre øre ikke er magen til det højre, vil det være optimalt, hvis hørepropperne automatisk tilpasser lyden til brugerens individuelle ører. Som et par briller til ørerne, om man vil. Så vil man høre musikken, præcis som det er ment, at den skal lyde.
Vi bliver også garanteret, at den lyd, jeg hører, er den samme som den, du hører. Det er ikke tilfældet med andre hørepropper, som ændrer sig fra bruger til bruger.
Devialet har en korrigerende model i form af Gemini, der automatisk tilpasser lyden til dine ører med såkaldt Ear Active Matching. Forskellen er, at Devialet i realtid overvåger den lyd, der kommer tilbage fra ørerne, mens brugeren hører musik. Det er muligt, at det er en mindre præcis metode, selv om jeg godt kunne lide Gemini.
Ikke multipunkt
Mange fremhæver, at deres hovedtelefoner og hørepropper understøtter multipunktstilslutning, altså at de kan være tilsluttet to enheder samtidig. F.eks. kan man høre musik fra sin PC, mens man arbejder, samtidig med at man har sin mobiltelefon tilsluttet, som så kobles ind, når nogen ringer. Og så tilbage til PC’en igen til f.eks. en videokonference.
NuraTrue understøtter ikke dette, selv om hørepropperne har Bluetooth 5.0, der giver mulighed for det. Det burde derfor være muligt at opdatere softwaren gennem app’en på et senere tidspunkt, hvis Nura føler for det.
Støjreduktion og lydgennemslip
NuraTrue har støjreduktion, der altid er slået til, og som kun kan slås fra ved at tænde for lydgennemslip. Som Nura kalder Social Mode, fordi det betyder, at man kan tale med nogen uden at tage propperne ud.
Støjreduktionen fungerer godt, og vejstøjen i en bilkabine dæmpes fint, selv om der findes bedre hørepropper i denne disciplin. F.eks. Bose QuietComfort Earbuds. Men det virker, og det er det vigtigste. Det samme gælder lydgennemslip, som da også dæmper musikken, så man kan høre omgivelserne.
Opsætning
NuraTrue sidder godt i ørerne, og der følger flere forskellige dutter med. Både i silikone og memory-skum. Husene er lidt store og kan se noget prangende ud. Desuden er de lavet af let plastic og virker lidt billige, når man holder dem i hånden. Ganske langt fra den premium-finish, man ser på Devialet Gemini, Bowers & Wilkins PI7 og Sony WF-1000XM4. Men de er fede nok, især i sort/gul, som Nura kalder Fool’s Gold. I begrænset antal.
Det er nemt at koble NuraTrue til Bluetooth, og første gang man gør det, bliver man bedt om at downloade app’en. Man skal have ladet propperne op i mindst en time for at komme videre og desuden installere en opdatering, hvis sådan en er tilgængelig. Det kan man ikke springe over. Derefter starter målingerne af ens hørelse, og der oprettes en profil.
Lydkvalitet
Hvis man så skifter mellem Neutral og Personalised lydprofil, vil man høre, hvad der er sket. Det er ret dramatisk. Fra at være meget mellemtonefokuseret, basfattig og næsten uden luft er lyden nu foldet ud i al sin pragt med et stort stereolydbillede, masser af luft og en saftig bas, som få andre hørepropper kan matche.
Der er også et Immersion-skydeknap, og hvis man trækker den til højre, kommer der endnu mere bas. Med den på maks. føles det, som om en subwoofer dundrer løs mod trommehinden! Jeg foretrækker at have den i midten, men det sker med lidt fladere popindspilninger, at jeg skruer den op.
Den Depeche Mode-agtige “Omega Man” med Paul Draper og Steven Wilson swinger godt med en heftig bas, der masserer øregangene, og mange luftige lag i toppen. Stemmerne er klare som glas, og det er tydeligt, at det her er noget ganske særligt.
Kvindevokaler
Phoebe Bridgers har næppe været mere tydelig end gennem NuraTrue, hvor hun synger sprødt og sårbart på Tom Waits-coveret “Day After Tomorrow”. Og den dybe bas gør mere end at fylde øregangene med lækre grundtoner. Den giver også en sort baggrund til lydbilledet, så detaljerne i diskanten kommer endnu bedre frem, og i et større rum.
Der er kun én ting, jeg savner, og det er en større, mere fremtrædende mellemtone. Nok er Phoebes stemme lys og luftig, men jeg foretrækker, at den gengives med mere fylde og varme. Hvis jeg skal pernittengryne.
Stor klassisk musik
Klassisk musik har også meget at byde på. Violiner og fløjter ligger sprødt og luftigt i toppen, mens kontrabasser og tubaer kan lyde lige så monstrøst, som man vil have det, ved at justere Immersion-funktionen. Og det tilsyneladende uden at det farver opad og overskygger mellemtoneområdet.
Men igen er det lidt tyndt i den nedre mellemtone. Den lækre varme fra en cello synes jeg forsvinder lidt.
Favoritter til sammenligning
Min favorit i premiumsegmentet er de nævnte Bowers & Wilkins PI7. De koster en del mere end NuraTrue og ser også mere eksklusive ud. Og de har den varme i mellemtonen, som jeg savner her. Men meget mere har de ikke, og når det gælder bas, trækker NuraTrue det længste strå.
Det er fristende at sige, at det er smag og behag, men en lytter med andre ører vil let kunne høre en klar vinder i NuraTrue, netop fordi de tilpasser sig ens ører.
Hvis vi så tager Devialet Gemini, har de jo den samme fordel som NuraTrue, idet de tilpasser sig hørelsen. De lyder også meget sprødt og klart, og har fordelen af, at de har en EQ, så man kan justere lyden efter sin egen smag. Det mangler NuraTrue. Men heller ikke Gemini kan matche bassen fra NuraTrue, som simpelthen er i en klasse for sig.
Hvis vi også tager prisen i betragtning, så koster NuraTrue næsten kun det halve af PI7, og de er også væsentlig billigere end Gemini. Og derfor vil de for mange være en vinder.
Konklusion
Nura NuraTrue er et teknologisk vidunder af et par hørepropper. De tilpasser sig automatisk til brugerens hørelse og sikrer, at alle brugere får den samme lydoplevelse.
Ukorrigeret lyder de tamt, men korrigeret lyder de fantastisk. Især bassen er rystende god, men også overtonerne kommer klart og tydeligt frem. Lydbilledet er stort, og der er i det hele taget få svagheder. Mellemtonen kunne godt have været lidt varmere, men skidt-pyt.
Vi håber, at multipunktstilslutning kommer med en senere software-opdatering, men trods denne mangel får NuraTrue vores varmeste anbefaling.