TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Philips Fidelio X2

Komfortabel drømmelyd

Her er et par fantastisk komfortable og vellydende hovedtelefoner, der giver lækker lydkvalitet i spandevis.

Af / 17/12/2014 - 00:01
Philips Fidelio X2

Lyd & Billede mener

  • Superlyd i en komfortabel indpakning gør Philips’ bedste hovedtelefoner til førstevalg for sofadyr, der elsker varm og balanceret klang.
  • Egentlig ikke noget.

Mange tænker ikke over det, men hovedtelefoner, der passer perfekt til mobilen, når man er på farten, er ikke nødvendigvis de bedste til hjemmebrug. Mens bærbare hørebøffer er gode udendørs, fordi de har lukkede ørekopper og holder støjen ud, er de af samme grund lidt for indelukkede til hjemmebrug. Her kan lyden opleves som trykkende efter et stykke tid, og desuden er små ørepuder ikke lige så behagelig som store.

Som Philips Fidelio X2 har. De er også åbne, hvilket vil sige, at de nye 50 mm elementer, der leverer lyden, sidder i et åbent kammer. Ulempen ved åbne kopper kan være lidt for tynd bas, og at andre kan høre den musik, man spiller. De lækker altså lyd.

Men at Philips havde løsningen på det første problem, viste de med forgængeren, Fidelio X1, der til forveksling ligner X2, som vi tester her. Designet er næsten det samme, med små kosmetiske ændringer på den nytilkomne. Men selv om X2 har helt nye elementer, har de bevaret forgængerens fyldige bas og varme klang.

Her får man også en aftagelig tre meter lang ledning lækkert betrukket med stof, men nu med 3,5 mm stik og 6,3 mm adapter i stedet for omvendt. De dejlige tykke, stofbetrukne ørepudder er bevaret, men er endelig blevet aftagelige, og det største minus ved X1 er løst med lavere vægt på X2. Desuden er hovedbøjlen større, hvilket giver bedre plads på indersiden.

 

Annonce

Philips_Fidelio_X2_svart

 

Finjusteret lyd
De helt nye 50 mm store elementer med kompositmembraner og neodymmagneter har fået forbedret dæmpning og giver ifølge Philips en mere jævn frekvensgang i mellemtone og diskant. Elementerne er vinklet ind mod øret for at dæmpe refleksioner i det ydre øre, og da der er tale om åbne hovedtelefoner, lækker de temmelig meget lyd.

I direkte sammenligning med forgængeren X1 mærker man umiddelbart, at de tekniske ændringer har gjort X2 til bedre hovedtelefoner. Forbedringerne er især mærkbare på vokaler, bækkener og blæseinstrumenter og på de finere nuancer af diskanten, som er mere distinkt og tydelig. Lydbilledet er stadig fyldigt, men bassen er strammere og balancen bedre.

Selv om jeg startede testen med en iPhone 6 – fordi X2 har 3,5 mm jack-stik – stod det klart, at de først kom til deres ret, når de blev koblet til en forstærker. Den foretrukne i denne henseende var McIntosh MHA100, som er en meget kompetent hovedtelefon-forstærker med valgbar udgangsimpedans.

Mendelssohns violinkoncert med Viktoria Mullova viste tydeligt, hvor meget mere åben og detaljeret lyden bliver med X2. Klangen fra strygerne er meget rigere og bedre løftet frem i lydbilledet. Georg Soltis Decca-indspilning af Mozarts Requiem – med Cecilia Bartoli, Arleen Augér og Wiens operakor – er endnu et eksempel på forbedringerne i X2. Ikke alene er koret mere fokuseret her, perspektivet er også større.

Hvad så med lidt R&B? Anthony Hamiltons “Mama Knew Love” brager løs med en massiv dybbas, der kan rive små membraner i laser. I X1 bliver bassen for kraftig, mens den i X2 er bedre afstemt med mellemtonen. Men vær forsigtig med volumen. Mark Lanegans version af Bob Dylans “The Man in the Long Black Coat” er skræmmende tæt på at trænge ind gennem kranieskallen. Hans stemme er fremragende gengivet i de store, åbne ørekopper.

De nye Fidelio X2 er ligesom forgængeren en skarpslebet udfordrer til Sennheiser Momentum, men også til NAD Viso HK50, Bowers & Wilkins P7 og egentlig også dyrere hovedtelefoner. De er ikke egnet til mobil brug, men til hjemmebrug er X2 en oplagt kandidat og et af de bedste valg, man kan træffe. De spiller så dejlig uanstrengt og er så komfortable, at man har lyst til at have dem på i lang tid – længere, end man kan med mange af konkurrenterne.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?