TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips TAT8505

De bedste fra Philips hidtil

Philips TAT8505 har god lyd, god talekvalitet og vellykket støjreduktion. Hvad mere kan man ønske sig?

Af / 27/04/2021 - 10:32
Philips TAT8505

Lyd & Billede mener

  • Flot lyd, aktiv støjreduktion og god app med seksbånds grafisk equalizer.
  • Ikke blandt de mindste hørepropper. Det maksimale lydniveau kunne godt have været lidt højere. Lyden trænger til en smule justering.

Philips er måske ikke det første navn, der dukker op, når man tænker på premium-hørepropper, men de har lavet nogle rigtig gode produkter. De passive hørepropper Fidelio S2 kårede vi til Årets Bedste budgethørepropper i 2013, og de nyeste premium-hovedtelefoner Fidelio X3 er også rigtig gode med varm og indbydende lyd.

Derfor bør man tage Philips alvorligt, når de kommer med et par helt trådløse hørepropper i premiumklassen. De vinder ikke nogen navnekonkurrencer med TAT8505, og af samme grund er det svært at forestille sig, at de kommer på alles læber: “Har du hørt de nye hørepropper fra Philips … TA-et-eller-andet? Tror, det var noget med 8 og 5 i navnet. De er dødgode!” Det er synd, for det er et seriøst produkt hele vejen.

pt2
Husene på Philips TAT8505 har en rund og elegant form, men er måske lidt store. (Foto: Philips)

Brugervenlighed og udstyr

TAT8505 har AAC og SBC lyd-codecs, men mange Android-brugere, som søger endnu bedre lyd, vil savne aptX. Aktiv støjreduktion er på plads, ligesom en ambient-funktion (Awareness, som Philips kalder det), der gør det modsatte og lukker lyd igennem. Man kan også vælge, at hørepropperne kun lukker det typiske frekvensområde for stemmer ind og annullerer alt andet.

Hørepropperne er vandafvisende med IPX4-certificering og har et rundt og tiltalende design. De rager lidt ud og kan opleves som lidt store, men de er ikke tunge og sidder godt i ørerne. Der medfølger dutter i tre størrelser, hvilket kan være lidt knapt, hvis man har øregange med en speciel form, men de burde passe til de fleste.

Etuiet er lidt stort og klodset til en bukselomme, men det kan skyldes, at det understøtter trådløs opladning. Her får man også tre ekstra opladninger af hørepropperne, som kan afspille musik i fem timer ad gangen med støjreduktionen aktiveret og seks timer uden. Med andre ord bør man kunne forvente et sted mellem 20 og 36 timers aktiv brug, før man skal oplade etuiet.

Annonce

Hørepropperne er touch-følsomme med nøglefunktioner som at starte/stoppe musikken, besvare opkald og kalde stemmeassistenten (Siri/Google Assistant) frem for dem, der kan lide den slags.

Philips har desuden netop opdateret softwaren, så musikken ikke stopper og starter, før man har trykket på proppen i 0,8 sekunder. Det sker efter kritik af, at de var for følsomme og kunne styre musikken, hvis man bare prøvede at rette lidt på dem i ørerne. Men nu fungerer den del også glimrende. Så sørg for at opdatere dem straks efter købet.

pt3
Rejse-etuiet er lidt stort og kantet at have i lommen. Men det giver tre ekstra opladninger. (Foto: Philips)

Lyden af musik

Lige uden af æsken lyder Philips TAT8505 rigtig godt. Musikken har meget energi i bassen uden at være overdrevet. Taylor Swifts “Mr. Perfectly Fine” lyder godt, og instrumenterne kommer godt frem uden at stå i vejen for hinanden.

Der er lidt meget energi omkring 2,5 kHz, som jeg dæmper lidt i EQ’en. Der har seks bånd; nok til at kunne indstille lyden ganske godt. Jeg skruer også lidt op ved 16 kHz for at få lidt mere luft. Men ikke meget, for så kan det blive spidst. Endelig vælger jeg at dæmpe bassen lidt ved 100 Hz for at få renere bastoner.

Med de små justeringer er lyden rigtig god. Akustisk musik lyder rent og fint, og samtidig er der godt med energi og tryk i elektroniske numre. Den nye sang “Matters” af Ina Wroldsen har en fed bas, samtidig med at stemmen kommer klart frem. Vigtigt på denne sang. Tim Scott McConnells stemme på “The Man I Am” er raspende rå, og klaveret klinger fint.

Læs også Bravo, Sennheiser! Sennheiser når helt til tops med deres nyeste udgave af Momentum True Wireless.

Lyden fra Philips TAT8505 er absolut god. Den er ikke helt så finmasket og nuanceret som Sennheiser Momentum True Wireless 2 og heller ikke så energisk og sej som Powerbeats Pro. Sammenlignet med JBL Live Pro+ har Philips lidt bedre lyd lige ud af æsken. Men JBL har en parametrisk EQ, der er endnu bedre, og som giver bedre lyd, hvis man bruger den rigtigt.

Lydmæssigt er der alligevel kun én ting, jeg savner ved Philips, og det er evnen til at spille endnu højere. Jeg spiller meget på maksimalt lydtryk og kunne godt tænke mig et ekstra gear.

pt4
Etuiet til Philips TAT8505 kan oplades trådløst. Her med en oplader beregnet til Sonos Roam. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Talekvalitet og støjreduktion

Philips TAT8505 har god samtalelyd, og modparten i den anden ende har ingen problemer med at forstå mig. Ikke engang når jeg sidder udenfor med vind mod ørerne.

Støjreduktionen fjerner baslyde udefra, mens øredutterne fjerner de øverste frekvenser. Det fungerer rigtig godt, lige så godt som nogen andre hørepropper, jeg har hørt.

Jeg kan godt lide ambient-lydtilstanden, og med Enhance Voice aktiveret annulleres de laveste frekvenser, mens de højere slippes igennem. Det fungerer godt, og jeg kan høre, når nogen vil mig noget, og behøver ikke at tage hørepropperne ud for at tale med folk.

Den aktive støjreduktion er god. Det samme med Awareness, som Philips kalder ambient-indstillingen (at lyde udefra lukkes ind i stedet for at holdes ude). Sidstnævnte er praktisk, hvis man f.eks. lægger vejen forbi en butik og vil kommunikere med personalet uden at tage propperne ud af ørerne. Eller hvis man sidder på en togstation og ikke vil gå glip af vigtige oplysninger over PA-anlægget.

pt6b pt6a
<
>
I app’en kan man indstille aktiv støjreduktion og ambient-tilstand, som Philips kalder Awareness. Der er også en adaptiv tilstand, der gætter sig til, hvad man laver, og indstiller sig derefter.

Konklusion

Philips TAT8505 er et par vellykkede trådløse hørepropper, der fortjener at blive hørt. De lyder rigtig godt og endnu bedre efter lidt tonejustering i app’en. De har velfungerende støjreduktion og ambient-lyd, og talekvaliteten er god. Desuden kan lade-etuiet oplades trådløst.

Philips krydser de fleste bokse af med disse, som er gode over hele linjen.

pt5
Philips TA8505 sidder godt i ørerne trods lidt store huse. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Karakter
Philips TAT8505
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord