Der er sket meget, siden Sony i 1979 opfandt Walkman’en. I dag har de fleste en glimrende musikafspiller i lommen i form af smartphone, mobil eller MP3-afspiller. Tilsæt et par hovedtelefoner, og du har et komplet musikanlæg, der kan bruges overalt.
Bemærk dog ordet hovedtelefoner. Vi taler ikke om de ynkelige hørepropper, der fulgte med. Dem bør du helst lade blive i pakken. Hvis der skal lyttes til musik på farten, er der brug for et sæt hæderlige hovedtelefoner, som kan yde din yndlingsmusik retfærdighed.
Hovedtelefoner fås til priser fra et par hundrede kroner og opefter. I denne test har vi fortrinsvis valgt modeller i prislejet 2.000-2.500 kroner. Og da musikken høres på farten, har vi valgt at koncentrere os udelukkende om trådløse modeller.
På nær én af modellerne, SMS, sker overførslen via Bluetooth. Din afspiller eller mobil skal altså være udstyret med Bluetooth for at kunne udnytte hovedtelefonerne. Men da det i praksis er svært at finde en nyere mobiltelefon uden Bluetooth, er dette krav ikke en større begrænsning.
Trådløs overførsel betyder, at der skal bygges en hel del ekstra elektronik ind i hovedtelefonerne, og det kan mærkes på prisen. Til en begyndelse skal der selvfølgelig være en Bluetooth-modtager og -sender samt en forstærker til at drive hovedtelefonernes indbyggede højttalerenheder. Endelig skal der være et batteri med tilstrækkelig kapacitet til, at du kan lytte i timevis uden afbrydelser.
Nogle af producenterne vælger at gå endnu længere og indbygger computerkraft i form af en DSP (digital signalprocessor), som kan tilpasse lyden med digital equalizer, rumklang m.m. Da hovedtelefonerne typisk vil blive brugt sammen med en smartphone, er det nærliggende også at indbygge en mikrofon, så man kan tale håndfrit i mobil i stedet for at flå hovedtelefonerne af, når telefonen ringer. Dertil kommer styringsknapper til at justere volumen og skifte mellem musiknumre.
En enkelt producent i testen, Parrot, er gået hele vejen og har indbygget fire mikrofoner, bevægelsessensor og aktiv støjdæmpning i deres hovedtelefoner.
Alle den slags herligheder har en pris. Og prisen skal enten trækkes fra den grundlæggende lyd eller lægges oven i salgsprisen. Derfor er gode Bluetooth-hovedtelefoner uvægerligt dyrere end passive ditto.
Da hovedtelefonerne i testen er beregnet til at tage med sig, bliver stil også en parameter. Nogle af modellerne er næsten lige så meget fashion accessories, som de er lydgivere til personlig stereo. Er du hiphop-typen, den afdæmpet stilfulde eller hi-fi-nørden? Folk, der ikke har en DJ i maven, vil næppe vælge at gå omkring med hovedet halvt dækket af spejlægsstore ørekapsler med blinkende blå lys.
Beats by Dr. Dre Wireless
Ikke kun til pladeryttere
Doktorens vellydende recept overbeviser med lækkert design og charmerende lyd.
SMS Sync by 50
Stil og bas i overmål
Konkurrencen blandt rappere er hård.50 Cent vil tydeligvis ramme Dr. Dre med dette sæt.
SuperTooth Melody
Bedre end hørepropper
SuperTooth Melody er feltets benjamin. Det er de mindste, de letteste og klart de billigste hovedtelefoner.
Parrot Zik
Teknisk overflødighedshorn
Zik-hovedtelefonerne fra franske Parrot er proppet med teknisk avancerede løsninger.
Harman Karton BT
Til lydelskere uden udlængsel
De er STORE og ligner solid hjemme-hi-fi med en tydelig duft af high-end.
Jabra Revo Wireless
Vellyd i technicolor
Jabras bud på trådløse hovedtelefoner er lækre ned til mindste detalje.