TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Shure Aonic 50

Hele stjernehimlen åbenbarer sig

Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.

Af / 13/09/2020 - 19:10
Shure Aonic 50

Lyd & Billede mener

  • Lydkvaliteten er superb med en neutral klangbalance og masser af detaljer. Glimrende pasform med god passiv støjreduktion. Man går aldrig galt i byen med fysiske knapper.
  • Den aktive støjreduktion kunne have været bedre. Ingen stemmestyring (but who cares?). Ikke foldbare.

Hvis du skal have et par støjreducerende hovedtelefoner, er der to veje, du kan gå.

Hvis du i forvejen har nogle rigtig gode hovedtelefoner, som du bruger til seriøs musiklytning, men savner nogle med aktiv støjreduktion, så er du måske på udkig efter de hovedtelefoner, der dæmper støj allerbedst. Det vil så være hovedformålet.

Men hvis du i stedet vil have et par hovedtelefoner, der kan det hele, så kan det være en idé at gå efter de støjreducerende hovedtelefoner, der faktisk lyder bedst, men som måske kun gør et okay stykke arbejde med selve støjreduktionen. Hovedtelefoner, der gør, hvad de skal, med at undertrykke støj fra flykabinen eller togkupeen, mens det egentlige es i ærmet er kvaliteten på den musik, der kommer ud.

Shure Aonic 50 hører til i den sidste kategori.

Shure AONIC 50 black
Aonic 50 er robuste hovedtelefoner med tykke, behagelige ørepuder. (Foto: Shure)

Kan det dér med lyd

Shure har lang erfaring med at lave hovedtelefoner til studieproducenter og musikere, og vi er faldet pladask for den ene model efter den anden. Dem, der har gjort største indtryk, er nok de lukkede SRH1540 og de åbne SRH1840. De koster begge det samme som Aonic 50 og placerer sig i high-end-klassen for den almindelige, passive type med kabel.

Annonce

Sammen med en hovedtelefonforstærker vil begge modeller sende dig i den syvende himmel sammenlignet med alt, hvad der er af støjreducerende hovedtelefoner på markedet. Men vi håber, at Aonic 50 i hvert fald giver en smag af dette kvalitetsniveau.

Hovedtelefonerne understøtter et rigt udvalg af vellydende codecs til Bluetooth, deriblandt AAC, som Apples iPhone bruger, og aptX HD og den højere opløste LDAC, som begge er tilgængelige på Android-telefoner. Med aptX LL får du desuden lyden helt synkroniseret med billedet på film og spil. Igen, hvis du har en Android-mobil.

Læs også Vi har ikke hørt bedre lyd fra støjreducerende hovedtelefoner Beyerdynamic Lagoon ANC lyder bedre med musik end andre støjreducerende hovedtelefoner, vi har testet.

Har rigtige knapper

Hvor en del hovedtelefoner styres ved at swipe op, ned og til siderne på ørekopperne, har Shure valgt traditionelle knapper og skydere. Det betyder, at man ikke kan hoppe fra sang til sang på selve hovedtelefonerne, men skal gøre det på mobilen. Det gør også, at man må føle sig frem med fingrene for at finde volumenknapperne.

Men der er noget tillidsvækkende ved knapper. Det går ligesom aldrig galt, og selv i støvregn kan man stole på, at Aonic 50 fungerer fint. Selv om hovedtelefonerne ikke er IP-certificerede og dermed ikke garanteret kan tåle regn og støv. Men de lader til at være af så holdbar kvalitet, at jeg personligt ikke ville bekymre mig så meget. Bare man bruger sin sunde fornuft.

Shure AONIC 50 hinges
Shure Aonic 50 har vendbare hængsler, men kan ikke foldes sammen. (Foto: Shure)

Brugervenlighed og pasform

Parring sker på sædvanlig vis: Fra slukket tilstand skal man holde on-knappen inde, indtil en kvindestemme siger “Pairing mode”. Så finder man dem på listen på telefonen, og damen siger “Connected”.

Støjreduktionen aktiveres ved at skubbe en skydeknap opad. Den samme skyder skubbes helt ned for at gøre det omvendte, dvs. lukke omgivelseslyd ind og forstærke den. I midterpositionen er begge funktioner slået fra.

Hvis man downloader app’en, kan man vælge graden af omgivelseslyd og støjreduktion. Jeg foretrækker selv at sætte dem på fuld og så glemme alt om app’en. Men den er praktisk, hvis man vil ændre klangbalancen (EQ) eller tjekke batteriniveauet, og den kan også afspille lokalt lagrede musikfiler. App’en er desuden den eneste måde at opdatere hovedtelefonerne med ny firmware på.

Hvad pasform angår, er Aonic 50 en drøm at have på ørerne. Ørepuderne er meget tykkere end på Sony WH-1000XM4 og Bose NCH 700, og desuden så bløde, at de både sidder behageligt omkring ørerne og isolerer rigtig godt. De fungerer fint uden støjreduktionen aktiveret. Det er, når man vil have det lille ekstra, at man slår den til.

Shure Anoic 50 woman
(Foto: Shure)

Støjreduktion

Passivt dæmper hovedtelefonerne frekvenser fra mellemtoneområdet (1 kHz) og opad effektivt, hvilket vel er grunden til, at den aktive støjreduktion faktisk kun dæmper frekvenserne herunder.

Til sammenligning dæmper de bedste støjdræbere fra Sony og Bose hele frekvensområdet aktivt. Men når Shures passive og aktive støjreduktion arbejder sammen, bliver det alligevel godt. Bestemt godt nok til, at man kan sidde på et fly uden at blive irriteret over kabinestøjen.

Sony WH-1000XM4 er ganske vist i en liga for sig, når det gælder støjreduktion, mens Shure er i kategorien “gode nok” og placerer sig cirka midt i premiumklassen. Bare vær opmærksom på, at støjreduktionen suser lidt, så hvis man er i stille omgivelser, kan man slå den fra.

Supermusikalske

Hvilket fører mig tilbage til min indledende pointe. Med Shure Aonic 50 får man ikke den allerbedste støjreduktion. Men man får noget endnu bedre, nemlig noget af den allerbedste lyd fra nogen som helst hovedtelefoner med aktiv støjreduktion!

Det er utroligt, så lineært og afbalanceret Aonic 50 lyder. De har ikke Sonys forsigtige mellemtone og udadreagerende bas, som ærlig talt er lidt for saftig og fyldig, hvis man kan lide ærlig lyd.

I stedet har Aonic 50 en afbalanceret bas, der bare lyder rigtigt. Det betyder, at man meget bedre kan høre forskel på klangstrukturerne i en kontrabas og en elbas, og selv musik, der dundrer løs med heftige trommerytmer og synth-bas, kommer ud med flere lag og mere luft.

De lyder rigtig god med iPhone, men endnu bedre med en Android-telefon, der understøtter LDAC. Lyden åbner sig mere, hvor den kan blive lidt spids (bare lidt) i diskantområdet med iPhone.

 

Shure Aonic 50 box
Den runde bæretaske er ret speciel. (Foto: Shure)

DJ-musik bliver mere end bare bas

Den afbalancerede lyd gør, at man i højere grad kan sætte pris på det arbejde, DJ’en har lavet i studiet med at lægge lag på lag af effekter og kunstige instrumenter på og placere elementerne rundt om i et luftigt stereolydbillede. Med Sony’erne er det lettere bare at fokusere på de hårdtslående basrytmer. Lidt hårdt sagt, men alligevel.

Shure-hørebøfferne kan bestemt også slå fra sig, når de skal, og bliver ikke vippet af pinden. Hør f.eks. de groovy bastoner på RnB-nummeret “Slow” med Jerry Folk.

Men uanset hvor meget smæld der er på stortrommen i hovedtelefonerne, så glemmer de aldrig resten af toneregistret. Der er snert i kantslaget på lilletrommen, stemmen er luftig og tilstedeværende, og guitar-samples lyder sprødt og luftigt. Simpelthen et fornemt lydbillede, som hverken Sony WH-1000XM4 eller Bose NCH 700 kan matche.

Shure-AONIC-50 brown
Shure Aonic 50 i brun. (Foto: Shure)

Samtalekvalitet

Da jeg fik hovedtelefonerne til test i sommers, var samtalelyden klar og tydelig, men lidt tynd. For samtalepartneren lød min stemme lidt spids, ligesom baggrundsstøjen var hørbar.

Med en firmware-opdatering midt i juli blev det meget bedre. Stemmen lød rundere og mere naturligt, og baggrundsstøjen blev bedre undertrykt. Man har nok måttet prøve sig frem for at optimere mikrofonerne, som der er seks af, hvoraf to har strålekarakteristik rettet mod munden. Det er vel denne strålekarakteristik, der har måttet finjusteres i softwaren.

Konkurrenterne skal passe på

Hvis du leder efter fremragende lyd snarere end den allerbedste støjreduktion, har du måske overvejet Beyerdynamic Lagoon ANC, Bowers & Wilkins PX7 eller B&O Beoplay H9. Sandt at sige synes jeg personligt ikke, at H9 lyder så godt, som alle vil gøre det til, men har en lidt for ulden og indelukket mellemtone og desuden for lidt kraft.

B&W PX7 er meget bedre, men hvis det er neutral lyd, du er ude efter, så er de lidt mørke i klangen. Beyerdynamic, derimod, er en mere seriøs konkurrent og bør afgjort overvejes, hvis du leder efter den bedste lyd. Men de er måske lidt forsigtige i bassen, hvor Shure Aonic 50 har mere, men stadig meget afbalanceret bas.

Konklusion

Aonic 50 er Shures første hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Lad os håbe, at det ikke bliver de sidste. Her får man glimrende komfort med bløde, tykke ørepuder og en effektiv passiv støjreduktion. Aktivér støjreduktionen, og kabinestøjen fra flyet eller togkupeen undertrykkes i en grad, så der kun er musikken at fokusere på.

Mens der findes hovedtelefoner med endnu bedre støjreduktion, er vi ikke så sikre på, at man kan få lige så god lydkvalitet fra andre støjreducerende hørebøffer. Shure Aonic 50 er virkelig noget for sig, når vi taler lydkvalitet og tonal balance.

Samtalekvaliteten er også blevet god med den seneste firmware-opdatering, og så er der vel ikke så meget at være i tvivl om. Hvis du vil have et par hovedtelefoner, der gør det hele, kan de være det tætteste, du kommer lige nu.

Shure Aonic 50 vs competitors - frequency response
Frekvensrespons: Shure Aonic 50 (rød kurve, øverst) er blandt de mest klangneutrale hovedtelefoner i deres klasse. Målt med miniDSP EARS målemikrofon og REW-software.
Karakter
Shure Aonic 50
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord