TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony LinkBuds

Komfortable hele dagen

Sony introducerer et helt nyt koncept med de åbne hørepropper LinkBuds.

Af / 15/02/2022 - 18:05
Sony LinkBuds

Lyd & Billede mener

  • Meget komfortable, selv efter flere timers brug. God samtalekvalitet og batteritid. Åben og klar lyd på musik.
  • Slank bas. Meget vigtigt at finde de rigtige vinger for at få en god pasform. Ellers falder de ud.

I en hverdag, hvor vi er stadig mere opkoblede og konsumerer mere musik, flere film og podcasts end nogensinde, er der en ting, som hurtigt melder sig med forkert udstyr: manglende komfort. Det spiller ikke den store rolle, hvor godt et par hovedtelefoner eller hørepropper lyder, hvis du bliver svedig i ørerne efter første sang

Sony LinkBuds WF L900 SPREAD scaled 1
Sony LinkBuds WF-L900 er trådløse hørepropper – af den åbne slags. Foto: Sony

Samtidig er man ofte i situationer, hvor man faktisk ønsker at høre lyde fra omverdenen. Hvad hvis du vil lytte til din favorit-podcast, mens du går en lang tur i skoven, men fortsat ønsker at høre lyden af naturen? Eller du går tur med hunden og vil kommunikere, men bare have nyhederne i baggrunden? Løbeturen langs hovedvejen kan også hurtigt blive farlig, hvis du ikke hører bilerne omkring dig. Og selv om mange drømmer om at holde kollegernes evige spørgsmål ude med støjreducerende hovedtelefoner, så har andre job, der faktisk kræver, at de er til at tale med.

Læs også Vi har testet Sonys nye topmodel! Sony har skrumpet deres topmodel en hel del. WF-1000XM4 er et par virkelig gode hørepropper. Der er bare lige nogle ting, man skal gøre …

Åbne hørepropper

Det er disse scenarier, Sony ser for sig, når de lancerer de åbne hørepropper LinkBuds (med modelbetegnelsen WF-L900). Mens mange hørepropper tilbyder baggrundslyd digitalt gennem mikrofonerne, lyder det aldrig lige så naturligt som den ægte vare, og de vil desuden blive præcis lige så svedige over tid som andre propper. Derfor forestiller Sony sig, at det er på tide at satse på åbne hørepropper.

Sony kalder det selv for et helt nyt koncept, selv om blandt andre Audeze har haft åbne hørepropper længe (LCDI3 og LCDI4). Men LinkBuds er de første trådløse og åbne hørepropper, jeg har hørt om, og de ligner ikke noget andet, jeg har set før, med et donutformet 12 mm højttalerelement og et åbent hul direkte ind i øregangen.

Sony LinkBuds Graabein
Sony LinkBuds sidder meget behageligt i øret. Husk at prøve alle gummivingerne, og find dem, der sidder bedst. Foto: Geir Gråbein Nordby

Pasformen

De allerfleste hørepropper passer med det samme, de tages ud af æsken, med medium ørepuder. Derfor blev jeg lidt overrasket over, at det var umuligt at få en god pasform med LinkBuds til at begynde med. Her er nemlig slet ingen ørepuder, så for at få ringen til at blive i øret er du afhængig af, at den påmonterede vinge passer perfekt med den indre ørekant. Jeg var nødt til at finde større vinger i æsken, men så sad propperne også godt.

Annonce

Samtalekvalitet

Pointen med åbne hørepropper er, at øret skal kunne ånde, så du bevarer komforten gennem en hel dags brug. Når man egentlig aldrig behøver at tage hørepropperne ud, er det vigtigt, at kvaliteten under mobilsamtaler og digitale møder er god. Her skal de indbyggede mikrofoner ikke bare opfange stemmen tydeligt, men også undertrykke baggrundsstøj.

Sony-propperne har indbygget intelligent støjreduktion til samtaler, og den skulle være særlig effektiv til at separere din stemme fra baggrundsstøj, og LinkBuds gør et rigtig godt stykke arbejde her. Jeg vil påstå, at min stemme kommer klarere igennem end med både WF-1000XM4 og ørekopperne WH-1000XM4. LinkBuds er med andre ord blandt Sonys bedste modeller i forhold til ren samtalekvalitet, og de kan bruges i de allerfleste situationer.

Sony LinkBuds WF L900 V1 prosessor scaled 1
Sonys V1-processor adskiller effektivt stemmer fra baggrundsstøj under samtaler. Foto: Sony

Batteritid

Batteritid er et andet vigtigt punkt. Den er angivet til respektable – men på ingen måde revolutionerende – 5,5 timer fra hørepropperne og 12 timer ekstra fra ladeetuiet. Det, der derimod er ganske imponerende, er, at Sony har opnået dette med en utrolig lille formfaktor. Propperne er nemlig meget mindre end andre hørepropper og vejer med en vægt på 4,1 gram pr. prop blot halvdelen af WF-1000XM4. Ladeetuiet er også bittelille, og du mærker det knap nok i lommen.

Stemmestyring

Sony-propperne kan styres ved at tappe på dem, men du behøver ikke decideret berøre dem; tapper du foran øret i umiddelbar nærhed af propperne, registreres det også. Desværre bliver det så også lettere at gøre noget utilsigtet. Retter du for eksempel på en høreprop midt i en mobilsamtale, risikerer du at lægge på. Det skete et par gange for undertegnede.

Ønsker du i stedet at styre propperne med stemmen, kan du også det. Android-brugere benytter Google Assistent, men Sony vil ikke længere linke til Google Assistent-appen i iOS. Ingen grund til panik, du bruger bare Siri.

Sony LinkBuds WF L900 in hand
De åbne hørepropper Sony LinkBuds er små og meget lette. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydkvaliteten

Uanset hvor komfortable hørepropperne er, bliver de hurtigt forvist til skuffen, hvis de ikke lyder godt. Og Sony LinkBuds lever op til forventningerne i det vigtige stemmeregister. Mellemtonen og diskanten er så åbne, distinkte og detaljerede, at både musik og tale får vinger. Stemmer lyder uanstrengt, uden nogen svulstige pukler, som dækker for andre toneområder. Altså lige bortset fra at de forstærker presensområdet omkring 3 kHz lige lovlig meget for at trække vokalen mere frem. Men det opleves bedre, end man skulle tro. Desværre kan equalizeren i appen ikke justere på præcis denne frekvens, men 2,5 kHz kan man skrue lidt ned.

Så vidt man kan tale om et lydbillede gennem hørepropper eller hovedtelefoner, har LinkBuds en god snert af det. Lydbilledet trækkes godt udover på siderne, og det føles, som om vokalisterne hænger lige foran hovedet på mig. Jeg må sige, at Sony-propperne er blandt de bedre, jeg har hørt i denne disciplin. Og finder du gode 360 Audio-indspilninger i Tidal eller Deezer, så byder propperne på o.k. tredimensional lyd. Det føles aldrig helt ægte, men kan være sjovt i enkelte situationer.

Sony LinkBuds avg frequency
Sony LinkBuds er ikke frekvenslineære, men lyder godt i det øvre register. Bassen er derimod slank. Frekvensmålingen er foretaget i REW med E.A.R.S.-mikrofonhoved.

Mangler bas

Svagheden i LinkBuds ligger først og fremmest i basregisteret. Tonalt set er bassen god, og ingen toner stikker uønsket meget frem i forhold til andre. Men der er ganske enkelt for lidt af den.

Billie Eilishs musik har megen dybbas i mikset, men det kommer ikke frem med Sony-propperne. Det bliver for slankt. Det samme går igen i al musik, også kontrabasserne i klassisk musik bliver for tamme. Igen må man ind og indstille EQ i appen. Eneste måde at få indstillet noget under 400 Hz er med funktionen Clear Bass. Den skruer op eller ned for bassen under 100 Hz (lyder det som), og jeg skruede den faktisk helt op til +10! Der er stadig ikke tale om ægte dybbas, men det er langt bedre end at undlade at gøre noget.

Som skabt til podcasts

Efter min mening bliver bassen så tam, at jeg nok ikke føler, at musik bør stå øverst på menuen her. Derimod er LinkBuds glimrende til tale, og de er dermed som skabt til at lytte til podcasts og nyheder. Sandheden er, at podcasts er et vildtvoksende koncept, som rigtig mange lytter til. I modsætning til TV kan podcasts nemlig konsumeres, mens du laver andre ting: madlavning, træning osv.– ligesom med musik, men her tilegner man sig i større grad viden.

Det skal siges, at podcasts også fungerer helt fint med et par temmelig kedelige hørepropper, men de vil ikke være lige så komfortable som Sony-propperne. Et vigtigt aspekt, hvis du skal have dem i ørerne hele dagen.

Sony LinkBuds WF L900 SPREAD
Sony LinkBuds. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony LinkBuds: Konklusion

Sony LinkBuds er et par meget specielle hørepropper. De er nemlig af den åbne slags, som lukker lyd fra omgivelsene direkte ind i øret sammen med musikken eller podcasten – stik modsat hørepropper med aktiv støjreduktion! Det kan virke bagvendt, men det er faktisk legitimt, da man ganske ofte befinder sig i situationer, hvor man gerne vil lukke omgivelserne ind. Og i kraft af at de er åbne, skaber de cirkulation i øregangene, så du slipper for at blive svedig. Fint, hvis man skal have propperne i ørerne i timevis. Bare ikke under flyveturen, for her har du brug for noget med støjdæmpning!

Lyden er klar og åben, som skabt til podcasts! Samtalekvaliteten er også tiptop. Men musikken mangler bas, og det er begrænset, hvad man kan gøre i appen. Selv om der findes mange forhåndsmodes, er der ingen, som rigtig giver tilstrækkelig bas.

Kan du leve med dette, kan LinkBuds være det helt rigtige valg for dig.

Karakter
Sony LinkBuds
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord