TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sony ULT Wear (WH-ULT900N)

Heftig bas og støjreduktion til lavpris

Med ULT-serien henvender Sony sig især til ungdommen og hip-hop-elskere. Og hovedtelefonerne ULT Wear er den rene ungdomseliksir.

Af / 11/04/2024 - 18:00
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)

Lyd & Billede mener

  • Massiv bas, godt med power og dynamik. Et pletskud til målgruppen! Klar mellemtone og balanceret lyd overrasker. Høj komfort, god støjreduktion og lang batteritid.
  • Kunstig baslyd under samtaler.

Sony har for nylig lanceret en helt ny produktserie kaldet ULT, specielt rettet mod hip-hop-elskere, som sætter pris på ordentlig punch i bassen. Forkortelsen står for Ultimate og antyder, at dette skal være det nyeste inden for heftig lyd til den unge generation. ULT Wear-hovedtelefonerne er ingen undtagelse. 

Serien består foreløbig af tre højttalere i forskellige størrelser samt hovedtelefonmodellen Wear. Som til 1.500 kroner lægger sig over XB910N, men under 1000XM5 og også det ældre flagskib 1000XM4, som fortsætter på markedet til en lavere pris end de nyeste.

Sony ULT Wear - ULT button - GeirNordby
ULT-knappen giver forskellige baskarakteristikker. Foto: Geir Gråbein Nordby  

Mere bas med ULT-knap

Alle produkterne i serien har en en dedikeret ULT-knap, som kan skifte mellem de to bas-tilstande ULT1 og ULT2 samt slås helt fra. Førstnævnte giver en ekstra dyb og bundsolid bas, mens ULT2 fokuserer på mellembastonen med henblik på at opnå en hurtigere og mere rytmisk gengivelse. 

Komfort og funktioner

ULT Wear minder en del om Sony WH-1000XM4, da de begge har ørekopperne monteret på hovedbøjlen med et ‘ønskeben’-fæste (yoke), hvor XM5 bruger en enkelt stang. Wear har desuden en synlig ULT-knap på venstre ørekop samt tydelige mikrofoner på toppen af hver ørekop. Disse bruges i forskellige konfigurationer til tale- og støjbehandling.  

Sony ULT Wear - touch controls app
Forskellige swipes til forskellige funktioner. Illustration: Sony Headphones app  

Ørekopperne har en oval form, justerbare bøjler og bløde, tykke puder. Vægten er omtrent den samme som storebror, 255 gram. Ørepuderne er endnu tykkere og blødere end på topmodellen, men ingen af delene er ventilerede. Det giver lidt varme og svedige ører efter længere tids brug, men med den tætte og kraftfulde bas og støjreduktion er en tæt forsegling en forudsætning. Hovedtelefonerne har swipe-sensorer på kopperne med brugertilpassede funktioner via en app på mobilen.    

Annonce

I app’en kan du indstille EQ og andre lydrelaterede funktioner, og hvis du vælger Prioritize Sound Quality frem for Prioritize Stable Connection, aktiveres LDAC-codec’en med næsten CD-kvalitet, hvis du har en Android-telefon. iPhone-brugere må ‘nøjes’ med AAC, men det kan også lyde rigtig fint.    

ANC-knappen på venstre ørekop skifter mellem støjreduktion og omgivelseslyd, og i app’en kan du programmere den til også at kunne slå funktionen helt fra.

Sony ULT Wear vs WH-1000XM5
ULT Wear (til venstre) buer mere udad end WH-1000XM5. Puderne er desuden lidt tykkere og blødere. Foto: Geir Gråbein Nordby  

Bassen er virkelig massiv

Jeg er altid skeptisk over for produkter, der markedsføres til yngre lyttere. Man kan jo ikke bare smække til bassen og forvente, at det er til glæde for alle. I dette tilfælde viser min skepsis sig dog at være ubegrundet.    

Lige ud af æsken er hovedtelefonerne indstillet til ULT1, dvs. med den dybeste bas. Og du almægtige, sikke en fysisk bas! Musikken brager løs, og basrytmerne i Billie Eilishs You Should See Me In a Crown borer sig ind i kraniet. Sjældent har det været vildere at lytte til.  

Læs også Farvel, støj! Sony overgår sig selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støjreduktion, bedre lyd og bedre komfort end nogensinde.

ULT2 giver ikke så dyb en bas, i stedet er den hurtigere og lettere. Begge fungerer godt og giver energi til sangene. Efter min mening giver ULT1 den fedeste effekt med en enorm bas, der er næsten lige så skræmmende, som den er god! Og alt sammen uden at overdøve mellemtonen. Sony har ramt plet her med de frekvenser, de har tryllet med.  

Imagine Dragons’ seneste single Eyes Closed er et eksplosivt miks af pop og rap, som lyder fantastisk og festligt med det kraftige basboost. Hvis du er på jagt efter ægte party-stemning, sidder ULT Wear lige i skabet. Det er et brag af en fest, hvor kun du er inviteret!    

Der er flere eksempler på akustisk musik, som fungerer godt med den ekstra bas. Markusphilippes fortolkning af Pink Panther Theme har en kontrabas, der lyder så massivt, at den fylder hele hovedet uden at tage fokus fra saxofonen. For selv om fokus i ULT-serien er på bas, har Sony formået at undgå, at den overdøver resten af frekvensområdet. Og vokaler kommer altid godt frem i lydbilledet.

Sony ULT Wear vinyl LPs 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

For meget af det gode?

Uden ULT-funktionen aktiveret lyder det betydeligt mere tamt, især ved pop og rap, men også rock. Den bliver fladere og som regel meget mindre engagerende.     

Men i nogle tilfælde er ULT-bassen for meget af det gode. Et akustisk nummer som Simon & Garfunkels The Sound of Silence, fremført af The Ghost of Johnny Cash (ikke selveste Johnny Cash, stemmen lyder bare på samme måde!), lyder nok bedst med ULT-funktionen slået helt fra. Det kan simpelthen blive for juicy og fysisk, som om stemmen er koblet til en subwoofer. 

Sony ULT Wear - transparency touch
Omgivelseslyd aktiveres nemt ved at holde hånden over den højre ørekop. Illustration: Sony Headphones app 

God støjreduktion

En meget velkommen tilføjelse i denne prisklasse er aktiv støjreduktion. Og hos ULT Wear er funktionen ikke bare en eftertanke. Ørekopperne har virkelig god dæmpning af baggrundsstøj. De fjerner ikke så meget som de dyrere WH-1000XM5, og de har også noget mere egenstøj i form af en svag susen i baggrunden. Men støjdæmpningen er absolut konkurrencedygtig med de fleste andre mærker – både i denne klasse og derover. 

Talekvalitet

ULT Wear er derimod mindre overbevisende, når man selv skal tale gennem dem. Mikrofonerne opfanger min stemme fint, men af en eller anden grund opstår der en kunstig bastone under min almindelige talestemme. Det er næsten, som om Darth Vader sidder i baggrunden og taler i takt. Effekten er svag, men stadig mærkbar, og jeg vil ikke anbefale ULT Wear som førstevalg til videokonferencer. 

Sony ULT Wear SPREAD
Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony ULT Wear: Konklusion

Med ULT Wear har Sony gjort noget ganske særligt. De har taget lyden fra deres bedste hovedtelefoner og tilføjet en masse energi i basområdet. Det får journalisten til at smile fra øre til øre, sang efter sang.    

Det dundrer virkelig derudaf i bassen, men samtidig er det gjort smart, uden at det bliver ødelæggende for mellemtonen. Mod alle odds er hovedtelefonerne derfor velegnede til de fleste typer musik, fordi lyden er klar og god på samme tid. ULT-funktionen er mere end bare et partytrick.    

Talekvaliteten er så som så, men hvis du skal lytte og ikke tale, er dette et sæt usædvanligt vellykkede hovedtelefoner. Støjreduktionen giver også hård konkurrence til de fleste andre hovedtelefoner, bortset fra Sonys egen topmodel.    

At ørekopperne kun koster 1.500 kroner er en ekstra bonus. De tåler nemlig sammenligning med det meste derude. 

Karakter
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Sony ULT Wear (WH-ULT900N)”

  1. Hej,
    Hvordan er de i motionscenteret?
    Dvs. ift:
    • Sved?
    • Støjreduktion?
    • Bliver de siddende, eller skal de hele tiden rettes på?
    • Sidder de i vejen?
    • God lyd (og god bas!)!?!
    tak/mvh

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?