TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony WF-1000XM4

Sonys bedste hidtil

Sony har skrumpet deres topmodel en hel del. WF-1000XM4 er et par virkelig gode hørepropper. Der er bare lige nogle ting, man skal gøre …

Af / 08/06/2021 - 18:05
Sony WF-1000XM4

Lyd & Billede mener

  • Meget stabil forbindelse, glimrende talelyd og fabelagtig støjreduktion. Fyldig, behagelig lyd på musik. Åbner sig i toppen med gode lyd-codecs.
  • Lige lovlig dæmpede i topregisteret med SBC. Sørg for, at lydkvalitet er prioriteret frem for stabilitet i app’en. Fembånds grafisk EQ i app’en er lidt lidt.

Da Sony lancerede deres bedste trådløse hørepropper hidtil i 2019, nemlig WF-1000XM3, var vi imponeret over, hvor seriøst de havde taget opgaven. Udsøgt støjreduktion, storslået bas og en – efter de daværende standarder – meget stabil forbindelse.

Nu er der gået to år, og én efter én har konkurrenterne overhalet Sony. Først og fremmest havde 1000XM3 ikke nogen certificering for vandtæthed, Bluetooth-forbindelsen kunne give små udfald i form af svage knitrelyde, og de var også temmelig store og klodsede.

Sony WF-1000XM4 box
De nye hørepropper kommer i en mere miljøvenlig emballage end før. (Foto: Sony)

Nu er efterfølgeren her så, med det forudsigelige navn WF-1000XM4, og Sony har ikke hvilet på laurbærrene, men giver os forbedret støjreduktion og lydgennemslip, og langt om længe vandtæthed med IPX4-certificering.

Batterilevetiden er også blevet bedre – otte timer i selve hørepropperne med støjreduktion aktiveret og to ekstra opladninger fra etuiet. Med hurtigopladning får man desuden over en times spilletid på ti minutters opladning.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(7)
Sony WF-1000XM4 kan oplades trådløst, men en Qi-oplader må man selv investere i. (Foto: Sony)

Skrumpet

Hørepropperne er skrumpet siden sidst. Husene er 10 procent mindre end før, og samtidig er den cirkulære form langt mere kompakt end forgængerens ovale, så visuelt ser de endnu mindre ud. Der medfølger øredutter i memory-skum i tre størrelser, mens forgængerens silikonedutter er droppet.

Annonce

Lade-etuiet er også skrumpet siden sidst, med hele 40 procent. Det er især højden, der er skåret ned på, og etuiet fylder ikke meget i lommen. Nu understøtter det også trådløs opladning. Desuden gør Sony en pointe ud af, at den æske, produktet kommer i, både er mindre og mere genanvendelig end før.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(3)
Sony WF-1000XM4 kan langt om længe tåle vand med IPX4-certificering. (Foto: Sony)

Bedre forbindelse

Med Bluetooth 5.2 har Sony arbejdet med forbindelsen, og lyden skulle ikke falde ud selv i områder med meget trådløs interferens. Venstre og højre høreprop er nu tilsluttet helt parallelt, hvor forgængeren koblede telefonen til den ene prop, som så sendte forbindelsen videre til den næste. Det giver også en mere fasekorrekt lydgengivelse.

WF-1000XM4_Transparent_mics-Mid
Sony WF-1000XM4 bruger både mikrofoner og “knogleledende” transducere til at gengive tale. (Illustration: Sony)

Klare samtaler

Samtalelyden er også forbedret siden sidst. WF-1000XM4 har både mikrofoner og såkaldt bone conduction-teknologi. Sidstnævnte opfanger ikke lyde uden for brugerens hoved, men kun lavfrekvente vibrationer fra kindbenene. Alt i alt skulle det ifølge Sony sikre den reneste talelyd, da mikrofonerne ikke behøver at opfange andet end konsonanterne og dermed undgår at lukke lavfrekvent støj fra omgivelserne ind.

Desuden kan man aktivere Speak-to-Chat i app’en, så hørepropperne pauser musikken, når de registrerer, at man prøver at tale med nogen.

Sony Headphones Connect
Husk, at Priority on Sound Quality skal aktiveres i app’en for at få den bedste og mest luftige lyd.

Funktioner: Det skal du huske!

Da hørepropperne ikke var officielt lanceret i testperioden, har jeg fået en betaversion af app’en Sony Headphones Connect. Jeg fik den til iPhone, som ikke understøtter Sonys overlegne LDAC-codec, men har AAC som den bedste codec.

I app’en er det vigtigt at vælge, at hørepropperne skal prioritere den bedst mulige lyd og ikke den mest stabile forbindelse, som de gør ved opstart. Kun da får man AAC-lyd, og når man gør det, kan hørepropperne også bruge LDAC-codec’en på Android-telefoner – selv om den pågældende telefon ikke har app’en installeret. Hvis man ikke gør det, får man kun den dårlige SBC-codec (standard Bluetooth-lyd), uanset hvilken telefon man har tilsluttet dem.

Sony WF-1000XM4 & Graabein(3)
WF-1000XM4 sidder godt i Gråbeins ører. (Foto: Sylvia Nordby)

Automatisk støjprocessering

I app’en kan man også vælge adaptiv støjprocessering. Så vil hørepropperne registrere, om man står, går, løber eller bruger et transportmiddel – og indstille støjreduktion og evt. lydgennemslip ud fra, hvilken situation de tror, man er i.

Jeg må sige, at de ramte langt bedre plet end tidligere på dette punkt. Når jeg går, registrerer de det og aktiverer lydgennemslip, så jeg ikke vader ud i trafikken. Hvis jeg sidder stille ved PC’en, aktiverer de støjreduktionen til en vis grad, og selv om jeg ikke har prøvet i offentlig transport endnu, skulle de tænde for maksimal støjreduktion, når de finder ud af, at man sidder i toget, metroen, bussen eller flyet.

Sony Headphones Connect
I app’en kan man aktivere adaptiv støjprocessering. Så ved hørepropperne selv – i rimelig høj grad – hvilken situation man befinder sig i, og hvilken slags støjreduktion, evt. lydgennemslip, man har brug for.

Man kan også indstille det manuelt og vælge, om støjreduktionen desuden skal fjerne vindstøj. Hvis man gør det, bruger den maksimal regnekraft, og det reducerer batterilevetid noget. Samme støjreduktion er fremragende, måske den bedste, jeg har hørt fra nogen hørepropper. Dét er noget, Sony kan, og det beviser de i den grad med WF-1000XM4.

Man kan styre musikken ved at “tappe” på hørepropperne – noget, jeg personligt aldrig er blevet særlig godt vant med. Her er Sony ikke bedre eller dårligere end andre; det gælder bare om at lære systemet at kende.

Sony WF-1000XM4
Sony WF-1000XM4 fås i sort eller lysegrå. (Foto: Sony)

Lydkvalitet

Da jeg først testede, blev jeg ret skuffet over den mørke og uldne lyd. Jo, der var da en fyldig og heftig bas, men det lukkede sig helt i toppen. En måling, jeg lavede med min overkommelige målemikrofon til hovedtelefoner, miniDSP EARS, bekræftede da også, at WF-1000XM4 dæmpede frekvenser over 3 kHz.

Men efter at have valgt Priority on Sound Quality i app’en og desuden funktionen DSEE Extreme (som prøver at genvinde tabt information fra komprimeret lyd), åbnede det sig fint i toppen.

Især med en Android-telefon og LDAC-codec’en blev lyden rigtig god. Så kommer bækkenerne på Billie Eilishs “Lost Cause” sprødt og tydeligt frem, samtidig med at der er en fin raspen i elbassens strenge. Ud over at kroppen i bassen er stor og flot.

WF-1000XM4_Diaphragm-6mm
Driverne har fået nye 6 mm membraner, som skal give bedre dynamik end før. (Foto: Sony)

Beethovens klaverkoncert nr. 4 afslører, at der stadig mangler nogle detaljer helt i toppen, da tangenterne ikke lyder lige så dansende som på f.eks. Bowers & Wilkins PI7. Og hvor Sennheiser Momentum True Wireless 2 har fået tilført lidt ekstra energi, fungerer de også så godt, at jeg generelt nok vil rangere dem knebent over Sony WF-1000XM4.

Læs også Bedre lyd får du ikke Bowers & Wilkins PI7 tørrer gulv med konkurrenterne.

Men Sony’erne har bedre støjreduktion, og talekvaliteten er også super. Her fungerer deres teknologi tydeligvis rigtig godt, og de er helt i top blandt hørepropper på talekvalitet.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(6)
(Foto: Sony)

Konklusion

Med WF-1000XM4 har Sony forbedret alt, hvad der var dårligt eller middelmådigt ved forgængeren. De kan nu tåle vind og vejr med IPX4-certificeret vandtæthed, og Bluetooth-forbindelsen er imponerende stabil. Hørepropperne og etuiet er mindre end før, og alt er fryd og gammen.

Sony er glade for lyd til den fyldige side, og det gælder også her. Husk at aktivere Priority on Sound Quality i app’en, ellers får du en temmelig tam og anæmisk lyd med SBC-codec’en. Aktivér også DSEE Extreme, så får du mest mulig luft i toppen. Så er lyden fint afbalanceret med god dynamik og giver fine musikoplevelser.

Samlet set er lyden tæt på, men ikke helt så god som på de bedste af konkurrenterne. Men tag talekvaliteten med i betragtning, og Sony-hørepropperne bliver en rimelig farlig udfordrer.

Karakter
Sony WF-1000XM4
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord