Test: Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3

Tavse som graven

Flyt dig, Bose. Sony WH-1000XM3 er verdens bedste støjreducerende hovedtelefoner!

Plus
Den bedste støjreduktion, der findes, kombineret med førsteklasses lyd og fornem komfort.
Minus
Helt tætte hovedtelefoner kan føles lidt klamme over tid.

Hvis du kun skal have ét par hovedtelefoner, bør de både være trådløse og have aktiv støjreduktion.

Bose QuietComfort 35 er de bedst sælgende på markedet. Men de bedste hovedtelefoner, vi kender i denne kategori, hedder faktisk Sony WH-1000XM2. Bedre lyd end Bose og noget bedre støjdæmpning. Ikke mindst fordi den automatisk tilpasses til lufttrykket og brugerens ører.

WH-1000XM2 har dog en skavank, idet de slukker automatisk efter fem minutter uden musik. Hvis du kun vil have støjreduktion, men ikke musik, er det et problem. Bose-ejere kan styre dette i app’en, mens Sony-brugere må løse det ved at tilslutte lydkabel. Og hvem gider det?

Lydmæssigt virker XM2 lidt afdæmpede i diskantområdet, og de kunne have været hurtigere og mere letbenede, når vi taler dynamik og transientrespons.

Sorte med bronzedetaljer. (Foto: Sony)

Arvtageren

Men nu kommer arvtageren, WH-1000XM3. Og her taler vi om flere forbedringer.

For det første er de med deres 255 gram næsten ti procent lettere. Desuden følger hovedbøjlen hovedet tættere, hvor forgængeren stikker lidt mere ud på siderne og ser mere klodset ud.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Ørepuderne har lidt større omkreds og giver bedre plads til ørerne. Et blødere materiale giver også øget komfort, på niveau med Bose QC35. Hvor Sony XM2 havde forbedret en svaghed ved sin forgænger, idet brugerens fodtrin forplantede sig ind i hovedet, er dette helt væk på XM3. Det skyldes meget mindre friktion i ørekoppernes ophæng – det føles næsten, som om de har fået kuglelejer!

Forbedret indmad

Ligesom forgængerne understøtter WH-1000XM3 ukomprimeret lyd over Bluetooth via Sonys LDAC-codec (kræver kompatibel Android-mobil). Men her hører lighederne også op.

Mens andre hovedtelefoner har digital forstærkning, har Sony valgt analog til XM3. Normalt er analoge forstærkere for store, tunge og batteriædende til at kunne konkurrere, men Sony har formået at skrumpe den uden at miste effekt. Sammen med en ny lydprocessor og 32 bit DAC skal det give bedre baskontrol og opløsning.

Vi vil også nævne dobbelt mikrofon til mobilsamtaler for bedre lyd her. Og ligesom forgængeren kan XM3 styres med stemmen, enten via Google Assistant eller Apple Siri.

Guld-looket er skrottet og erstattet af sølv med messingdetaljer. (Foto: Sony)

Ny støjreduktion

Sony har arbejdet hårdt på at gøre støjreduktionen endnu mere effektiv. Især hvad angår mere højfrekvent baggrundsstøj. Hvis du sidder på en café med klirrende metal og bestik fra bordene omkring dig, så reduceres det mere effektivt på XM3 end på forgængeren. Og nu kan du bestemme i app’en, at støjreduktionen altid skal være tændt, eller at hovedtelefonerne slukkes automatisk efter et vist stykke tid.

Batterilevetiden er på 30 timer ligesom sidst, og takket være hurtigopladning med USB-C tager det kun ti minutter at få fem timers brug!

Tavse som graven

Støjreducerende hovedtelefoner reducerer støj udefra ved at sende et modfasesignal ind i ørerne. Nogle af dem gør det på en fremragende vis. Men støjen erstattes i større eller mindre grad af en svag susen, der kan forringe lydoplevelsen.

Både Bose QC35 og Sony WH-1000XM2 har en hørbar susen med støjreduktionen aktiveret. Den er derimod kraftigt reduceret på WH-1000XM3 – ja, faktisk skal du koncentrere dig ret meget for at høre noget som helst. Afgjort det bedste, vi har set på dette område!

Forgængeren undertrykker støj rigtig godt i basområdet (buldren i flykabiner osv.), men ikke lige så godt i mellemtoneområdet. XM3 er endnu bedre, hvilket især er hørbart i et åbent kontorlandskab. Jeg kan høre musik endnu svagere, uden at miljøet omkring mig lækker ind.

XM2 var gode sammenlignet med vores andre referencer, men svaghederne er åbenbare i forhold til XM3. Magen til effektiv støjreduktion har jeg aldrig hørt før! Og hvis du vil høre, når nogen taler til dig, skal du bare lægge hånden på højre ørekop, så dæmpes musikken, og omgivelserne lukkes ind.

Hovedtelefonerne kan ud fra dine bevægelser gætte, om du sidder, går eller løber, og justerer støjreduktionen tilsvarende. Hvis du løber, lukkes maksimal omgivelseslyd ind, så du kan høre trafikken omkring dig. Du kan også vælge kun at høre frekvensregisteret for stemmer, mens andet blokeres.

WH-1000XM3 kan foldes sammen ligesom forgængerne. (Foto: Sony)

Den bedste lyd

Men hvad med lyden? Hvor forgængeren lyder rigtig godt, men har en lidt tilsløret bas og dæmpet diskantgengivelse, er XM3 væsentlig bedre. Bassen er langt mere markeret. Hør f.eks. Janelle Monáes “I Like That” med dens heftige RnB-bas, der går dybt og har strammere anslag end på forgængeren. Lydsignaturen er ikke så forskellig, idet diskanten stadig er lidt behersket.

Bose har en mere distinkt hi-hat, men langtfra samme renhed som XM3. Denne dynamik og ro i lydbilledet kan Bose kun drømme om. Hvis du derimod foretrækker mere detaljerede hovedtelefoner fra B&O eller Bowers & Wilkins, kan lyden af 1000XM3 måske ikke overbevise dig, men undertegnede foretrækker dem.

Også til klassisk. Hør bare Alice Sara Otts dejlige klaver på Nightfall. Den superstille og frekvensjævne støjreduktion gør, at man kan lytte ved meget lav volumen og stadig få hele oplevelsen med. Anslagene er markeret, samtidig med at klangbunden fra flyglet har et godt fundament i bassen.

Her hører man også tydeligt forskel på LDAC med en kompatibel Android-telefon (jeg brugte Motorola G6 Plus) og f.eks. iPhone, der kun har komprimeret AAC. Der er mere luft med LDAC.

I en perfekt verden kunne jeg måske have ønsket mig endnu mere liv. Til sammenligning har de specialiserede nuraphone endnu mere punch og attack i mellemtonen og justérbar bas ud i det ekstreme. Men de er ikke lige så finmaskede i toppen, og trods både passiv og aktiv støjreduktion dæmper de ikke lige så godt som Sony.

WH-1000XM3 (tv.) sidder tættere og mere strømlinet mod hovedet end WH-1000XM2 (th.). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

I våbenkapløbet mod Bose, hvor Sony allerede tog føringen med WH-1000XM2, lægger de så meget afstand med XM3-udgaven, at der ikke længere er nogen konkurrence.

Komforten er superb, og støjreduktionen er tavs som graven med en frekvenslinearitet, som vi ikke har hørt magen til.

Lyden er også endnu bedre end før, med bedre dynamik og baskontrol. Læg hertil ekstremt hurtig opladning (fem timer på ti minutter), og Sony WH-1000XM3 er simpelthen verdens bedste støjreducerende hovedtelefoner lige nu.

Sony WH-1000XM3 på testbænken. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Støjreduktion – målinger

Jeg prøvede at lave nogle målinger med “pink noise” og fik opgivet hele 8 dB mere effektiv støjdæmpning end med forgængeren, som igen er lidt bedre end Bose QC35. Det faktiske støjniveau, jeg målte, er mindre relevant (22,2 dB for XM3 mod 13,5 dB for XM2), da tallene i virkeligheden nok er højere på grund af lækage fra hovedtelefonerne der, hvor mikrofonkablet går ind, samt resonanser i det træstativ, jeg brugte til lejligheden, som giver støjforurening. Men den indbyrdes forskel er interessant.

Desuden viser målingerne, at WH-1000XM3 har en langt mere jævn frekvensrespons på støjreduktionen. Hele frekvensregisteret undertrykkes ensartet, hvor XM2 slipper mere igennem mellem 100 og 1000 Hz.

 

Bedste pris på Sony WH-1000XM3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Over-ear, lukkede, trådløse

Drivere: 40 mm

Tilslutninger: 3,5 mm, Bluetooth 4.1 med aptX/LDAC

Aktiv støjreduktion: Ja

Foldbare: Ja

Kontroller og mikrofon: Ja

Batteritid: 30 timer (trådløst med støjreduktion)

Vægt: 275 g

Farve: Sort eller beige

Web: sony.dk

Pris: 2.800,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.