Vi er mange, der hører musik på farten, hvad enten det er til og fra arbejde eller på længere rejser. At have al sin musik på mobiltelefonen er praktisk, men det kan også give noget bøvl. Her tænker jeg først og fremmest på, når man fisker høretelefonerne op af lommen, og det viser sig, at ledningen har slået knude på sig selv. Eller at man kommer til at hive i ledningen og river dem af hovedet.
En oplagt løsning er at droppe ledningen helt og gå over til Bluetooth-hovedtelefoner.
I denne test har vi set nærmere på lidt større hovedtelefoner, som man også kan bruge derhjemme. Hvor det kan være lige så praktisk at være trådløs, så kan man lade mobilen ligge på bordet, mens man f.eks. går og rydder op. Større hovedtelefoner betyder også større elementer, som kan give bedre og især dybere lyd.
Vi har lagt vægt på, at de skal lyde godt, så prissedlen er et skridt op fra de allerbilligste modeller, man kan finde i butikkerne. Det gør også, at byggekvaliteten er bedre, så de holder længere.
Ørekoppernes størrelse
Der er to forskellige størrelser hovedtelefoner i testen. Dem, der sidder ind mod øret – såkaldte on-ear – kan blive ubekvemme med tiden, da de trykker på ørerne, ligesom det kan føles lidt svedigt. Desuden lækker de ofte lyd til omgivelserne. Til gengæld er de mere transportable.
Hovedtelefoner, der sidder rundt om ørerne – over-ear – er som regel mere behagelige, da ørekopperne i stedet sidder ind mod hovedet. Ulempen er, at de er noget større, hvilket kan være et problem, hvis man gerne vil have dem med sig hele tiden.
Fordi man skal kunne have dem med i det daglige, har vi set lidt ekstra på, hvor store hovedtelefonerne er i sammenklappet tilstand. På nogle kan man kun vride ørekopperne, og så får man en flad pakke, men med større omkreds. Andre kan kun foldes sammen, og så får man en mere klodset pakke, der kan være svær at have i en lille taske. Det bedste er selvfølgelig, hvis de både kan foldes og vrides.
Vi har også kigget på, hvordan etuiet ser ud, eller om der – som i visse tilfælde – bare medfølger en billig stofpose.
Ordliste
AAC – En komprimeringsalgoritme, der giver bedre lydkvalitet end MP3 ved samme datamængde.
aptX – En algoritme til at overføre lyd med lavere bithastighed, men uden at musikken komprimeres lige så meget. Bør give bedre lydkvalitet, selv om graden af forbedring kan diskuteres.
Bluetooth – En standard til bl.a. at overføre lyd trådløst. Bemærk, at en nyere version ikke nødvendigvis betyder bedre lyd, men også bare kan handle om funktionalitet.
NFC – Near Field Communication. En metode til overførsel af data over korte afstande. Anvendes i denne sammenhæng til at forbinde en mobiltelefon og hovedtelefoner med Bluetooth, uden at man skal lave manuelle indstillinger.
Testkriterier
Vi bad producenterne om lidt større hovedtelefoner med Bluetooth-overførsel i prisklassen omkring 2.000 kroner. De blev koblet til en smartphone med aptX-understøttelse, og vi spillede musik i forskellige genrer af høj teknisk kvalitet.
Ud over at vurdere lydkvaliteten har vi set ekstra grundigt på byggekvalitet og bærbarhed, da hovedtelefonerne skal kunne bruges på farten. Vi bedømte også, hvor lette de var at bruge, og hvor komfortable de var ved længere tids lytning. Til sidst blev der givet en samlet karakter, hvor vi desuden tog prisen i betragtning.
Bose SoundLink OE
Letanvendelig komfort
Letanvendelig komfort
Koss BT540i
Neutral komfort
Bekvem pasform og god lyd, men de ser lidt kedelige ud, og det lykkes dem ikke rigtig at skille sig ud.
JBL Synchros S400BT
Solid bastyngde
Ikke alene ser de ud og er bygget som DJ-hovedtelefoner, de lyder også som en nat på diskotek.
Jabra Revo Wireless
Avanceret budgetpris
Revo både føles og lyder dyrere, end de er, og har unikke funktioner, der faktisk giver nogle fordele.
SOL Republic Tracks Air
Cool holdbarhed
Ungdommelige hørebøffer med et look, der er lige så sejt som den basdunkende lyd.
Samsung Level On Wireless
Støjsvag vellyd
Overraskende sofistikerede hovedtelefoner med neutral lyd og støjreduktion som bonus.
Sony MDR-ZX770BN
Kompliceret kedsommelighed
Småtrist design og uengagerende lyd parret med besværlige funktioner.
Harman Kardon Soho BT
Ubekvem luksus
Førsteklasses materialer og spændende design kombineret med god lyd, men komforten mangler.
Philips Fidelio M2BTBK
Raffineret balance
Efterfølgeren til de testvindende M1BT ændrer klogt nok kun på det, der trængte til at forbedres.