Flere og flere har deres musiksamling på mobilen eller streamer bare det, de vil høre, fra nettet. Og det er ikke kun derhjemme, man hører musik, men også i toget, i bussen og til fods. Derfor er hovedtelefonsalget steget til nye rekordhøjder. Vi køber både små, diskrete hørepropper, store hovedtelefoner for at få bedre lyd og robuste høretelefoner til træning.
Men den mest spændende udvikling er, at man kan droppe ledningen og bruge Bluetooth i stedet. Det er blevet mere og mere brugervenligt og pålideligt, samtidig med at priserne er faldet.
I denne test er det vigtigt, at hovedtelefonerne er nemme at tage med sig. Derfor er størrelsen på ørekopperne mindre, og puderne sidder ind mod øret – såkaldte on-ear modeller.
Man skal være klar over, at det er et kompromis. Hvis bøjlen trykker for hårdt, kan man blive øm i ørerne ved længere tids lytning. Og hvis materialet på ørepuderne er for tæt, kan de begynde at føles varme efter et stykke tid. Der er også risiko for, at lydisoleringen bliver dårligere, både så man selv bliver forstyrret af støj, og så omgivelserne kan høre ens musik.
Vi har også set på de forskellige modellers konstruktion. Der er trods alt tale om hovedtelefoner, som man vil kunne stoppe ned i tasken, når man ikke bruger dem. Derfor er den ideelle konstruktion, at man både kan vende ørekopperne, så hovedtelefonerne bliver helt flade, og at bøjlen har et hængsel, så man kan folde dem sammen.
Men jo flere led de har, jo mere skrøbelig kan konstruktionen blive. Derfor har vi også set nærmere på byggekvaliteten, og om hovedtelefonerne virker, som om de kan tåle lidt hårdhændet behandling uden at gå i stykker.
Sidste gang vi testede trådløse hovedtelefoner, lå prisen omkring 1.500-2.000 kroner. Denne gang har vi sænket prisniveauet med en femhundredelap for at finde nogle mere overkommelige hovedtelefoner.
Vi vil dog ikke gå meget længere ned, da vi så skulle gå for meget på kompromis med lydkvaliteten. Den ekstra elektronik, der gør hovedtelefonerne trådløse, koster nemlig omkring 500 kroner, og hvis vi satte prisen lavere, ville vi ende i budgetsegmentet. Skrøbelige hovedtelefoner med dårlig lyd gider vi ikke!
Ordliste
AAC – En komprimeringsalgoritme, der giver bedre lydkvalitet end MP3 ved samme datamængde.
aptX – En algoritme til at overføre lyd med lavere bithastighed, men uden at musikken komprimeres lige så meget. Bør give bedre lydkvalitet, selv om graden af forbedring kan diskuteres.
Bluetooth – En standard til bl.a. at overføre lyd trådløst. Bemærk, at en nyere version ikke nødvendigvis betyder bedre lyd, men også bare kan handle om funktionaliteten.
NFC – Near Field Communication. En metode til overførsel af data over korte afstande. Anvendes i denne sammenhæng til at forbinde mobiltelefon og hovedtelefoner med Bluetooth, uden at man skal lave manuelle indstillinger.
Sony MDR-XB650BT
Kraftige med tordnende bas
De bedste hovedtelefoner for dem, der vil have pumpende bas, men ikke til mere afbalanceret lytning.
Urbanears Hellas
Seje og lækre
Urbanears’ vaskbare træningshovedtelefoner byder på god komfort og udmærket lyd.
AKG Y50BT
Vellydende kvalitet
AKG’s hovedtelefoner føles både velbyggede og bekvemme, og har fremragende lydkvalitet.
Plantronics BackBeat Sense
Fleksible og spækket med funktioner
Flotte og letbetjente hovedtelefoner med unik funktionalitet, der dog ikke passer til basfanatikere.
Pioneer SE-MJ771BT
Robuste og bastunge
Velbyggede hovedtelefoner, der sidder skønt, men den tordnende bas passer ikke til alle.
Marshall Major II BT
Tung bas og lang spilletid
Marshalls første trådløse hovedtelefoner er lige så seje og bastunge, som man kunne ønske sig.
JBL Everest 300
Fiks idé, men ikke så fikse
Det er smart, at man kan dele musikken med en ven, men lyden imponerer ikke.
Audio Technica ATH-SR5BT
Neutrale med lang spilletid
Audio Technica har overraskende raffineret lyd, men er lidt upraktiske.
Philips SHB8850NC
Støjfrie og kompakte
Hvis man er villig til at gå lidt på kompromis med lyden, kan man faktisk få støjreduktion med i købet.