TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Takstar HF 580

Kinesisk luksus på budget

Planar-hovedtelefoner er normalt hundedyre. Men Takstar HF 580 præsterer at få high-end-teknologien ind i noget, alle har råd til.

Af / 14/02/2020 - 09:30
Takstar HF 580

Lyd & Billede mener

  • Superlækker byggekvalitet. Lyden er ren, uanstrengt og dynamisk.
  • Lidt tilbagetrukket øvre mellemtone. Kræver en god hovedtelefonforstærker.

Kinesiske Takstar er ikke så kendte på vores breddegrader, men prisen på under 2.000 kroner for et sæt planmagnetiske hovedtelefoner vækker en naturlig nysgerrighed. For de plejer normalt at have et ciffer mere på prisen.

Planmagnetiske (eller “planar”) hovedtelefoner kan både i opbygning og lyd sammenlignes med elektrostatiske hovedtelefoner. I konventionelle hovedtelefoner er driveren opbygget som en lille højttaler-enhed. I planar-hovedtelefoner er membranen en ultratynd folie, der er udspændt foran en kraftig magnet. Det betyder, at membranen kan gøres meget let, og at den påvirkes jævnt over hele sin flade.

Det giver mulighed for en meget forvrængningsfri og vægtløs gengivelse. Men planar-hovedtelefoner koster oftest en mindre formue på grund af den avancerede opbygning. Audeze og HiFiMan er blandt af de mest kendte tilhængere af planar-hovedtelefoner, men også T+A har for nylig meldt sig ind i klubben med de kolossalt kostbare Solitaire P.

Takstar HF 580 ligner sidstnævnte af ydre, men koster altså en femtendedel, så forventningerne er stemt en smule lavere. Faktisk er HF 580 de billigste planar-hovedtelefoner, vi til dato har set. Man kan få en idé om, at HF 580 nok mest er tiltænkt hjemmemarkedet, når teksten på emballagen og i manualen er på kinesisk. Heldigvis dog med engelsk oversættelse nedenunder.

Takstar HF 580 6
Kinesiske Takstar er ikke så kendte på vores breddegrader, men prisen vækker en naturlig nysgerrighed. (Foto: Hoved-grej)

Luksus og komfort

Der er ellers ikke sparet på byggekvaliteten, og hvis jeg havde fået hovedtelefonerne stukket i hånden uden anden information, ville jeg have gættet på en langt højere pris. Ørekopperne er store og højglanssorte. Hovedbøjen er foret med tykt kunstlæder. Der medfølger to slags ørepuder: Den ene i luftigt stof, den anden i et sølvfarvet, vævet materiale. Komforten på begge er i top.

Annonce

Kablet, der er fast monteret, er gummibelagt for at forhindre filtring. Det virker næsten lidt for godt, da kablet er så tykt og kraftigt, at det kan være svært at rette bugtningerne ud, når det har været rullet sammen. Med en længde på hele tre meter kan kablet nå helt fra stereoanlægget til lænestolen. Og det er godt.

Med en vægt på over et halvt kilo er vi i sværvægtsklassen, men heldigvis er vægten godt fordelt, og den rigelige polstring betyder, at HF 580 ikke føles tunge at bære.

 

Kun til hjemmebrug

Det hører til sjældenhederne i dag at finde hovedtelefoner uden indbygget mikrofon og fjernbetjening til mobilen. På den anden side ville den slags moderne pjank være spildt her.

For det første er Takstar HF 580 ikke hovedtelefoner, som man tager med i bussen. Dertil er de for store, tunge og sarte. Og for det andet skal de helst have en ordentlig hovedtelefonforstærker for at yde deres bedste. Her rækker hovedtelefonudgangen (når den overhovedet findes) på en mobil ikke.

Takstar HF 580 7
Ørekopperne er store og højglanssorte, og hovedbøjen er foret med tykt kunstlæder. (Foto: Hoved-grej)

Lydkvaliteten

Det første, man bemærker, er bassen, som er enorm. Ikke tung og dominerende som i DJ-hovedtelefoner, men magtfuld og dyb. Pauker serveres med tryk, og væg-til-væg-heavy som “Pestilence and Plague” med Judas Priest får en wagnersk storhed. Det er næsten på grænsen til at være for meget, men også kun næsten.

Mellemtonen er virkelig nuanceret og uforvrænget. Det giver en naturlig klang på både stemmer og instrumenter, og selv når det går hedt til, bliver tingene ikke rodet sammen. Selv de mindste detaljer står hårrejsende præcist, når Jonathan Groff lægger stemme til den halvgale King George III i “You’ll Be Back” fra Hamilton.

I den øverste ende af spektret skilles vandene. HF 580 er egentlig velopløste nok i toppen, men den står lidt i skyggen af den flotte mellemtone. Det kan i nogle tilfælde give et lidt indelukket og mindre luftigt indtryk. På positivsiden kan man sige, at der aldrig er noget, der kan få hovedtelefonerne til at lyde skarpt eller pågående.

Diskanten afslører dog også, at Takstar HF 580 er kræsne med, hvad de sluttes til. På hovedtelefonudgangen på en mobil (her Huawei Mate 10 Pro) bliver lyden flad og mørk. Tilsluttet til en fuldvoksen stereoforstærker kommer der bedre detaljer i toppen og kontrol over bassen.

Inden vi bliver for kræsne, skal man heller ikke glemme at se på prisen. Vi har at gøre med planar-hovedtelefoner til en fantastisk lav pris. Og set i det perspektiv er det imponerende, hvad man får. En nærliggende sammenligning kunne være de virkelig vellykkede Ollo HPS S4, der har en lidt mere analytisk klang, men ikke så meget charme som Takstar HF 580.

 

Konklusion

Takstar HF 580 er et spændende bekendtskab med nogle indlysende kvaliteter til en pris, der er svær at konkurrere med. Byggekvaliteten er fremragende, og du får overraskende mange af planar-princippets stærke sider uden de ellers obligatoriske lommesmerter.

Hvis du leder efter et analyseredskab, skal du fortsætte med at lede lidt endnu. Dertil er HF 580 for tunge i bassen og for afdæmpede i toppen. Vil du derimod slappe af i hyggekrogen med klassisk rock – eller for den sags skyld klassisk orkestermusik – er du på rette spor.

High-end-klassen er vi ikke oppe i, men det er svært at finde mange klassiske kablede hovedtelefoner, der giver lige så meget for pengene.

Takstar HF 580 2
HF 580 er de billigste planar-hovedtelefoner, vi til dato har testet. (Foto: Hoved-grej)
Karakter
Takstar HF 580
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?