TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony MDR-1000X

Specialtilpasset støjreduktion

Her får du lydkvalitet i særklasse og en brugertilpasset støjdæmpning, der virker superfint – når du altså ikke er ude og gå.

Af / 22/11/2016 - 16:00
Sony MDR-1000X

Lyd & Billede mener

  • Lyden er fremragende. Under optimale forhold er støjreduktionen den bedste, vi har hørt, og vi kan godt lide, at man kan lukke lyd ind, når man vil. Brugervenligheden er rigtig god.
  • Støjreduktionen fungerer ikke lige så godt ved gang, da ens skridt forplanter sig gennem ørekopperne som baspulser.

MDR-1000X er Sonys første trådløse hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Her er det Bluetooth, der gælder, men hvor denne teknologi som udgangspunkt har begrænset båndbredde – og dermed en lydkvalitet, der aldrig kan overgå den fra typiske MP3- og AAC-filer – så bruger Sony deres egen teknologi kaldet LDAC.
Den skal have tre gange så høj båndbredde som almindelig Bluetooth og kan dermed modtage lyden tabsfrit fra afspilleren. Det forudsætter, at afspilleren understøtter LDAC, hvilket det kun er Sonys Xperia-smartphones og Walkman-musikafspillere, der gør.

Markedets bedste støjdæmpning?

Det er på støjreduktionen, at Sony har brugt deres tungeste skyts. Den er nemlig specialtilpasset til brugerens kranie og øregange. Det gøres ved at sende et testsignal fra hovedtelefonerne ind i ørerne, hvorpå den lyd, der reflekteres tilbage, analyseres af en digital signalprocessor (DSP). Dermed bliver den så effektiv som muligt. Selve processen er kort, men præcis.
Desuden har Sony tilføjet en smart detalje: Man kan sætte dem til at lukke omgivelseslyd ind, hvilket f.eks. er praktisk på et kontor, hvor du gerne vil høre, når nogen banker på døren. Desuden er der en Voice-indstilling, som filtrerer alt væk undtagen det frekvensområde, hvor talestemmer ligger. Så kan du sidde i lufthavnen eller på banegården og høre musik uden at gå glip af vigtige meddelelser over højttaleranlægget. Begge dele fungerer, men ikke hvis man spiller for højt.
I modsætning til Bose kan man slå støjreduktionen helt fra på Sony, også i trådløs tilstand. Så får man to timers ekstra batteritid.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Pasform

1000X sidder godt på ørerne. De er noget tungere end Bose QC35 og sidder ikke helt så fast på kraniet. På pasform er Bose endnu bedre, især over længere tid, selv om Sony også er behagelige at have på.

Lydkvalitet

Sony MDR-1000X kan skilte med rigtig god lydgengivelse. Bassen er lige så fyldig som hos Bose og desuden en tand mere naturlig og raffineret. Basgangen på David Bowies “Lazarus” er f.eks. mere sprød, og tonerne i elbassens lave register er mere naturlige og lineære.
Men det er i stemmeregisteret, at Sony brillerer mest. Især sammen med afspilleren NW-ZX100 – som jeg har lånt til lejligheden på grund af dens understøttelse af LDAC via Bluetooth. Med LDAC lyder Sony bedre end både Bose og Sennheiser.
Hvad mere kan man forlange? Jo, selv om både lyden og støjreduktion er glimrende, er Sony ikke lige så gode, når man er ude og gå. Ens skridt forplanter sig gennem hovedtelefonerne og høres som korte plop-lyde i basområdet. MDR-1000X fungerer derfor bedst, når man sidder eller står stille.
Ellers kan vi tilføje, at Sony ligesom Sennheiser forsegler lyden bedre end Bose, så folk omkring dig ikke kan høre din musik. En fordel, men også en ulempe, i og med at man ikke kan høre musik lige så længe, før man bliver svedig om ørerne.

Annonce

Også i denne test:

Sennheiser PXC 550 Wireless

Støjfri fløjlslyd

Sennheiser tager lydkvaliteten alvorligt og bortviser støjen.

Pasformen er glimrende, lyden herlig og luftig, og støjreduktionen rigtig god. Automatisk pause og genstart af musikken ved at tage hovedtelefonerne af og på er en god idé.
I trådløs tilstand er lydniveauet lidt begrænset. Når man går eller løber, forplanter lyden af ens skridt sig til kraniet. Man bliver lidt mere klam om ørerne over tid end med rivalen fra Bose. Automatisk pause og genstart af musikken lever indimellem sit eget liv.
Læs hele testen

Bose QuietComfort 35

Stadig kongen

Selv om Bose ikke er bedst til alt, er de den allerbedste rejsekammerat og tager sammenlagt sejren.

Nok de mest komfortable lukkede hovedtelefoner på markedet, og støjreduktionen er i særklasse. Lyden er rigtig god, og de er en drøm på rejsen.
Lækker mere lyd end de fleste andre lukkede modeller. Vi kunne godt have ønsket os lidt mere opløsning i tonerne.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord