TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: Audio-Technica ATH-L5000

Prøv dem før du køber dem

Hovedtelefonerne fra Audio-Technica lyder fantastisk på alle måder! Men pasformen er meget lidt fleksibel.

Af / 29/03/2019 - 08:02
Audio-Technica ATH-L5000

Lyd & Billede mener

  • Fantastisk dynamik, masser af luft og en stram og slagkraftig bas. Lydbilledet er særdeles homogent og afbalanceret.
  • Pasformen har nul justeringsmuligheder. Hvis du ikke har den “rigtige” hovedform, så køb noget andet. Se overskriften.

Audio-Technica har lavet hovedtelefoner de sidste 45 år, og iblandt dem undertegnedes favorit blandt dynamiske hovedtelefoner, ATH-ADX5000. De lyder lige så opløst som Sennheiser HD 800 S, men med mere liv og spilleglæde i hele registeret.

Audio Technica ATH L5000 box 52650
Audio-Technica ATH-L5000 kommer i en flot, hård kuffert med bærehåndtag. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

L5000 ligner kun ADX5000 af navn. Ikke alene er de lukkede og klædt i beige læder, hvor ADX5000 er åbne og i sort metal; L5000 er også næsten dobbelt så tunge, og hvor de åbne har en justérbar hovedbøjle, baserer den lukkede model sig på et par fjedrende “vinger” oven på hovedet. Ørekopperne kan heller ikke vinkles vertikalt på L5000. Hvis du har et lidt smalt hoved, vil kopperne sidde i en forkert vinkel, hvor kun den nederste del ligger helt ind til hovedet.

Det oplevede jeg selv. Jeg kunne sandsynligvis have løst det ved at bøje hovedbøjlen, der er af aluminium. Men man vil ikke ødelægge så dyre hovedtelefoner, og jeg nøjedes med at klemme ørekopperne hårdt ind mod hovedet ved kritisk lytning. Så blev bassen både stram og tung, mens det lød tyndt, når jeg slap dem igen. Min beskrivelse af lyden er med hovedtelefonerne klemt godt ind til hovedet.

Audio Technica ATH L5000 Grabein 52647
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden af ATH-L5000

Kacey Musgraves akustiske guitar lyder så sprødt og velklingende, at jeg ikke tror, jeg nogensinde har hørt magen med åbne hovedtelefoner. Langt mere gennemsigtigt end med AKG K872, som lyder mørkt og tilsløret i forhold. Det er ikke bare en anden kvalitet, men også hvordan klangbalancen er justeret. Audio-Technica lyder langt mere nøgternt og lineært, og som lydtekniker ville jeg i ti ud af ti tilfælde vælge disse frem for AKG.

Kontrabassen på Laura Marlings “Soothing” har en exceptionel dynamik og sprødhed, og er samtidig klippefast i dybbasregisteret. Den mangler gløden fra de åbne ADX5000, som jeg stadig synes er bedre hovedtelefoner (til næsten den halve pris!). Men detaljerne her er noget andet, end hvad jeg hidtil har hørt fra åbne hovedtelefoner.

Annonce

Audio-Technica krydser de fleste af tjekbokse af lydmæssigt og har et større og mere luftigt lydbillede end Focal Stellia. Man må bare give afkald på den forførende varme. Noget for noget.

Audio Technica ATH L5000 L R avg 20measLR 52648
Frekvensrespons for Audio-Technica ATH-L5000, udført efter miniDSP’s kompensationskurve. Nederst er der ti målinger på hver kanal, i alt tyve, lavet med lidt forskellige placeringer. Øverst er den gennemsnitlige respons for højre og venstre kanal samt gennemsnit for begge (sort graf). Vi har taget den sorte med her, fordi der var så stor afvigelse mellem højre og venstre i bassen fra 400 Hz og ned. Det skyldes, at pasformen var så ringe, at vi fysisk måtte presse hver ørekop helt ind til måleren, hver gang vi foretog en måling. Højre og venstre ørekop lader til at have reageret lidt forskelligt på dette. Nederst ses de 20 forskellige målinger, vi har lavet med hovedtelefonerne, som gennemsnittet er beregnet ud fra. Den gennemsnitlige frekvenskurve giver en fin og jævn respons, som hælder lidt nedad, efterhånden som man bevæger sig fra basområdet og op mod diskanten. Men ikke så meget som med AKG K872, og L5000 opleves som meget lineære hovedtelefoner ved lytning. Den ekstra forstærkning ved 7 kHz giver ekstra attack i trommer og en fin sprødhed i lyden. Vær opmærksom på, at hvis du ikke kan få ørekopperne til at sidde helt tæt, bliver bassen så tynd, at denne sprødhed går over til at lyde skarpt i stedet. L5000’s kvaliteter kommer kun frem, hvis du kan opnå en tætsiddende pasform! Måling lavet med Hegel HD20 DAC, Auralic Taurus hovedtelefonforstærker, miniDSP EARS målemikrofon og REW-software.

Konklusion

ATH-L5000 både føles og ser dyre ud, og de lyder glimrende. Især klarheden i tonerne og dynamikken i rytmerne er der få, der kan slå. Musikken gengives ærligt, klokkeklart og så slagkraftigt og rytmisk, at de fortjener en ordentlig hovedtelefonforstærker.

Lydmæssigt er der ikke meget at udsætte på L5000. Så er det værre med pasformen, for der er ingen justeringsmuligheder. Hvis ikke dit hoved er relativt stort, må du belave dig på at bøje selve hovedbøjlen for at få en ordentlig pasform. Derfor tager vi også det forbehold, at vores vurdering af lyden er med hovedtelefonerne presset hårdt ind mod hovedet.

Karakter
Audio-Technica ATH-L5000
High End

Også i denne test:

AKG K872

En mørk fornøjelse

AKG K872 har en vanedannende heftig bas og er letdrevne nok til at kunne bruges på farten. Men problemfri er de ikke.

Heftig bas, varm lyd og rigtig god støjisolering. Lettere at drive end de fleste i high-end-klassen.
Lige lovlig mørk lydkarakter, løs og ustabil pasform.
Læs hele testen

Focal Stellia

De mest komplette

Focal Stellia er noget så sejt som high-end hovedtelefoner, der fungerer med mobilen.

Fyldig og slagkraftig bas, udsøgt linearitet og en særdeles luftig og detaljeret diskantgengivelse. Fungerer også med bærbart!
Nogle vil nok ønske endnu mere snert i lilletrommen, og der findes dem med endnu bedre dynamik i topregisteret.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dyson-hovedtelefoner imponerer og skuffer

Styr udenom hørepropper fra Temu

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren