TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: HRT Stage

Klar scene

Hvor godt kan et anlæg til omkring 10.000 kroner blive? HRT giver svaret med deres utrolige Stage.

Af / 10/04/2014 - 05:04
HRT Stage

Lyd & Billede mener

  • Et lille anlæg med unikt god lyd til denne pris. High-end for småpenge, simpelthen. HRT lover, at der kommer indgangsmoduler og subwoofere, så man kan skræddersy sit system.
  • For nuværende er der kun to indgangsmuligheder. Designet kan debatteres, men kontrol-enheden kan gemmes væk.

HRT – High Resolution Technologies – er vi kommet til at kende som producent af små og billige, men yderst kompetente DAC’er til computer og iPhone samt hovedtelefon-forstærkere. Manden bag, Kevin Halverson, konstruerede i mange år high-end audio (bl.a. Muse), så han ved, hvordan det kan lyde, når det lyder allerbedst. Det forsøger han at opnå med HRT, uden at det koster en bondegård.

Nu har han kastet sig over at lave et helt anlæg efter de samme principper. Alle skal kunne bruge det, det må ikke optage for meget plads, og det skal lyde, som om det var ti gange dyrere.

Stage
– er således et helt anlæg bestående af en forstærker/DAC og to højttalere. Forstærkeren er en 70 watt klasse AB, og højttalerne tilsluttes med tynde koaksial-specialkabler; intet andet kan anvendes, og forstærkeren sender et signal, som lydmæssigt er tweaket til at passe til præcis disse højttalere. Hele anlægget er én enhed.

Både højttalerne og forstærkeren – eller måske snarere kontrol-enheden – har kabinetter af meget stiv ABS-plast i mat sort eller hvid.

IMG_6809

Annonce

Designet har delt vandene hjemme hos mig. Nogle synes, det er rasende frækt, mens andre har kigget på både Sonos og Libratone ved siden af i lytterummet og rynket panden. Når man forklarer, at kontrol-enheden bare kan gemmes væk, plejer de tvivlende miner at bløde lidt op. Men indrømmet: Kontrol-enheden er ikke det flotteste design i verden.

På kontrol-enhedens forside er der fire knapper: Volumen op/ned og valg mellem USB eller analog indgang. Her er også lysdioder, der viser sampling-frekvens.

I dag er der altså to indgangsmuligheder, men der er flere forskellige indgangsmoduler på vej, så man kan skræddersy sit Stage efter behov. De skulle være meget lette at sætte i anlægget.

På bagsiden finder vi ud over indgangene også en LF-udgang. Der kommer meget snart et subwoofer-par, der samtidig skal fungere som stativer til højttalerne.

Det anlæg, jeg har haft til test, var et af de første i landet, så det var ikke udstyret med hverken ekstra indgangsmoduler eller subwoofere. Derfor har jeg tilsluttet en computer respektive en analog kilde og koncentreret mig mere om, hvordan det lyder, end om forskellige kommende muligheder.

Opsætning
Okay, lad os bare få det sagt: Stage kan spille fantastisk godt. Det er måske lidt underligt, at et anlæg til denne pris har high-end kvaliteter, men det er faktisk tilfældet. Derfor skal man heller ikke undervurdere opsætningen af anlægget. Højttalerne har virkelig godt af at stå på stativer knap en meter fra bagvæggen, og jeg brugte stativer fra Q Acoustics. Ikke at de lyder dårligt, hvis de placeres som et par computerhøjttalere på skrivebordet, langtfra, men man kan få meget mere for pengene med lidt omtanke ved anbringelsen. Meget, meget mere.

Og det er måske noget af problemet med Stage. Hvordan ser en potentiel køber på det? Det ligner et par avancerede computerhøjttalere, og anlægget er i princippet også beregnet til at sluttes til en computer, så derfor ser mange måske ikke tilstrækkelig seriøst på det som alternativ til et traditionelt anlæg. Eller til de nye, minimale trådløse alternativer.

IMG_6808

Ulempen er, at man så at sige låser sig fast på computeren som afspiller. Til gengæld kan din computer spille det meste; moderne computere skal bestemt ikke undervurderes som primær musikkilde for mange musikelskere. Stage kan også sluttes til et tv. Vi ved, at fladskærms-tv’er i dag lyder forfærdeligt, og det burde være lovpligtigt, at den, der sælger et tv, også samtidig sælger et fornuftigt lydanlæg.

Med stigende forbløffelse
– spillede jeg mig igennem en række eksempler fra forskellige musikgenrer, for Stage præsterer lydmæssigt så langt over prisen, at det nærmest er naturstridigt. Okay, tre 70 mm bas-elementer giver ikke ægte dybbas, men elementerne er meget kompetente og velkonstruerede, både hvad angår magnetsystem, kapton-talespole og slaglængde. Det gør, at man oplever bassen som lidt slank, men meget velartikuleret.

Man får en kompetent gengivelse, hvor man instinktivt kan mærke, at anlægget spiller, som mange andre anlæg til både samme og højere pris burde kunne. Det lille Stage kan narre de fleste til at tro, at det er noget temmelig dyrt, der spiller – altså hvis man ikke ser det.

Der er et stort lydbillede og en ren, klar og kontrolleret klang, og Stage giver sig ikke i kast med noget, det ikke kan. Forstærkeren styrer højttalerne med blid, men fast hånd, så de yder deres allerbedste med det signal, de får. Lydbilledet er roligt og harmonisk; her er ingen tendens til, at anlægget mister kontrollen og begynder at grøde det hele til. Og det er ikke almindeligt til denne pris, tro mig.

Det betyder f.eks., at der er fremragende taleforståelse. Det er noget, mellemregisteret tager sig af, og det betyder, at anlægget fungerer fint sammen med et tv. Men også sangstemmer lyder distinkt og klangfuldt, med karakteren bevaret, og uden at diskanten forstærker s-lydene eller øger skarpheden. Det gør højttalere af denne størrelse ellers ofte. Det lyder simpelthen, som om Kevin Halverson har pakket sin audiofile lyd ned i noget, som alle og enhver har råd til. Det er ganske enkelt imponerende.

IMG_6815

Hvad fremtiden vil byde på i form af trådløshed, Bluetooth eller AirPlay – eller hvad der nu kommer – ved jeg ikke på nuværende tidspunkt; det eneste, jeg ved med sikkerhed, er at basmodulerne er på vej. Derfor er det svært at sætte en endelig karakter på brugervenlighed og funktionalitet. Men med kabel til computer eller en analog kilde spiller Stage i hvert fald fremragende – lydkvaliteten er der ingen tvivl om.

Konklusion
HRT Stage er et anlæg, som man skal høre for at tro det. Lyt ordentligt i fred og ro, og sammenlign med, hvad du ellers kan få for pengene – og en hel del mere. Tag en dyb indånding, og du vil indse, at dette diminutive anlæg er noget helt særligt!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix