Lige siden den første HTC One har serien været blandt vores absolutte favoritter, ikke mindst fordi det stort set er de eneste Android-telefoner, der virkelig føles som premium-produkter. De har også haft innovative funktioner som fremadrettede stereohøjttalere med god lyd og kameraer, der har eksperimenteret med større pixels og dybdeskarphed.
Den nye M9 afviger ikke voldsomt fra konceptet, men føles som nummer tre i en sammenhængende serie.
Udseende og konstruktion
Ligesom tidligere er hele telefonen i metal, hvilket gør, at den virker meget stiv og solid. Desuden føles den mere luksuriøs end konkurrenternes mere eller mindre plasticagtige ydre. Men følelsen af, at den er i ét stykke, er væk, da der nu er en skarp kant hele vejen rundt. Det er en skam.
Finishen er mørkegrå eller sølvfarvet med diskrete guldfarvede sider. Virkelig flot efter vores mening. Metalskallen gør den modstandsdygtig over for slag, men desværre er den ikke vejrtætnet.
Power-knappen er flyttet om på siden. Det gør den lettere at nå, men betyder også, at det er nemmere at ramme den ved en fejltagelse. Både den og volumenknapperne er nemlig meget tynde og svære at finde med fingeren. På siderne finder vi også luger til SIM-kort og SD-kort. Sidstnævnte kan rumme op til 128 gigabyte, hvilket er godt, da den indbyggede lagerplads kun er 32 gigabyte.
Skærm
I modsætning til konkurrenterne har One M9 ikke nogen monsterstor skærm eller vanvittig opløsning, men holder sig til 5 tommer og Full HD. Det er dog tilstrækkelig stort, og pixeltætheden på 441 ppi er mere end nok til at gøre den skarp og detaljeret.
IPS-panelet giver en god betragtningsvinkel og flotte farver. Sortniveauet er godt, og skærmen er relativt lysstærk, hvilket giver den fremragende kontrast. I det hele taget er den fuldt på niveau med forgængeren M8.
Kamera
Det mest overraskende ved M9 er, at HTC pludselig er gået bort fra deres tidligere UltraPixel-filosofi. Den indebar, at sensoren kun var på 4 megapixel, men at hvert sensorpunkt kunne gøres større, så det fangede mere lys. Kort sagt bedre billeder i svagt lys. Derimod fik man færre detaljer, hvilket gjorde det svært at “zoome” ved at beskære f.eks. et højopløst landskabsbillede. Nu har HTC så flyttet det kamera om foran til selfies, hvilket er godt tænkt.
Det primære kamera er i stedet blevet et mere traditionelt på 20 megapixel. Ideen fra M8 med at kunne ændre fokus på billedet senere er også skrottet. Resultatet er, at man får betydelig flere detaljer i billederne, men har mistet fordelen af høj lysfølsomhed. I svagt lys er billederne nu så udtværet af billedbehandlingen, at de ser slørede ud.
Under normale forhold får man skarpere billeder, men der mangler dynamik i farverne.
Lyd
God lyd har lige fra starten været noget, der fik One-serien til at skille sig ud. I begyndelsen samarbejdede HTC med Beats Audio, men fra M9 er det med Dolby.
De to fremadrettede højttalere med gode forstærkere er der stadig, og takket være Dolby Audio Surround får vi nu også et virtuelt større lydbillede. Det er faktisk første gang vi oplever, at man reelt får stereoeffekt fra en almindelig smartphone. Også med et par ordentlige hovedtelefoner er lyden rigtig god.
I brug
HTC’s Sense, der nu er nået til version 7, er en af de bedste brugerflader til Android. Blandt de nye funktioner er fleksible temaer og et BlinkFeed, der ikke alene serverer nyheder og sociale medier, men nu også giver oplysninger efter, hvor du befinder dig. Det samme gælder startskærmen, som nu kan præsentere forskellige programmer, afhængigt af om du er på arbejde eller derhjemme. Det fungerer ikke optimalt endnu, men virker interessant. Og Sense sløver ikke din telefon.
Ydelse
Takket være den nye Snapdragon 810 processor er HTC One M9 skræmmende hurtig. I hvert fald et stykke tid, for hård belastning gør telefonen ubehageligt varm. Ny software har gjort problemet mindre, men trækker også hurtigt ydelsen ned for at afkøle mobilen. Det lykkedes os dog at få et rekordresultat fra Geekbench 3 på henholdsvis 1.095 (single-core) og 3.853 (multi-core). I Browsermark er 1.567 godt, men ikke lige så imponerende.
Batterilevetiden oplevede vi som over gennemsnittet.
Konklusion
HTC One fortsætter i sin tredje udgave med at imponere os med fremragende kvalitet, let anvendelige funktioner og en luksusfølelse, der slår konkurrenternes. Med sine stereohøjttalere har den også bedre lyd end nogen anden mobiltelefon. Derimod imponerer det nu helt traditionelle kamera ikke. Og så er vi lidt bekymret over, at den bliver så varm, men disse problemer kan muligvis fikses med en opdatering.
Selv om vi ikke længere elsker den uforbeholdent, nærer vi altså stadig varme følelser for HTC One M9.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer