TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: iPad mini med Retina-skærm

Er det en fugl? Er det et fly? Nej, det er iPad mini!

Sidste års iPad mini var Clark Kent. Nu kommer Superman.

Af / 29/11/2013 - 04:21
iPad mini med Retina-skærm

Home mener

  • Den bedste iPad vi har testet til dato er både hurtigere og har en bedre skærmopløsning end nogen anden tablet på markedet. Den fås både med og uden 4G/LTE og med helt op til 128 gigabyte lagerplads. Tilmed er den en smule billigere end storebror iPad Air.
  • Man skal vide på forhånd, hvor meget lager man har brug for, for man kan ikke udvide senere ved hjælp af SD-kort. Og så er vi kommet til at holde så meget af Touch ID fra iPhone 5S, at vi savner det på den nye iPad mini.

Den første iPad mini var stort set en krympet udgave af den gamle iPad 2. Skærmen var ikke at typen Retina – Apples betegnelse for en LCD-skærm med højere pixeltæthed, end hvad det menneskelige øje kan opfatte – hvilket ellers er blevet noget nær standard på alle Apples håndholdte produkter, og det var også den gamle Apple A5-processor, som sad under hjelmen. Til gengæld passede iPad mini perfekt i en jakkelomme, og vi blev meget begejstrede for det tynde og lette design, da vi testede den sidste år. Dengang var der dog ingen tvivl om, at iPad mini var valget, hvis man ønskede sig en mere mobil tablet, der passede i jakkelommen, mens man skulle have fat i den større og noget tungere iPad 4, hvis man ønskede den hurtigste processor med mest regnekraft.

Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.06.05

Men i år er det anderledes. Den nye iPad mini har ikke blot fået Retina-skærm med nøjagtig samme, høje opløsning på 2048 x 1536 pixel som sin storebror, iPad Air. Den er også blevet opgraderet på alle andre leder og kanter, så samtlige specifikationer – processor, hukommelse, lager – er identiske. Der er altså, for at skære det ud i pap, ingen reel forskel på iPad Air og iPad mini med Retina-skærm. Med undtagelse af størrelsen. Og prisen, men det vender vi tilbage til.

Ingen Android-konkurrent er lige så hurtig
Lad os starte med at slå fast, at iPad mini med Retina-skærm er den suverænt hurtigste tablet i sin klasse. Og her mener vi tablet-computere med et skærmareal på under eller i omegnen af 8”. I forhold til sidste års iPad mini er den nye model lige så hurtig i brug som en arrig hveps i forhold til en pensioneret skovsnegl. Kigger vi på den målte hastighed, som vi kan fastslå ved hjælp af benchmark-værktøjet Geekbench 3, så opnår den gamle iPad mini et sølle resultat på blot 262 point (single-core) og 491 point (multi-core), mens Retina-udgaven sprænger banken med et resultat på 1380 point (single-core) og 2501 point (multi-core).

Heller ikke de allernyeste, Android-baserede konkurrenter i samme kategori kan hamle op med den nye iPad mini, når det gælder tempo og råstyrke. Google Nexus 7 (2013 Edition) opnår et Geekbench 3-resultat på 579 point (single-core) og 1879 point (multi-core), mens LG G Pad 8.3 scorer 619 point (single-core) og 1849 point (multi-core) i samme test.

Annonce

Samme billede ser vi, hvis vi tester browserhastigheden med Browsermark 2.0. Her scorer iPad mini med Retina-skærm imponerende 3530 point, mens Google Nexus 7 (2013 Edition) må nøjes med 2587 og LG G Pad 8.3 med 2515.

Hvis vi skal oversætte de mange tal til noget, der ligner menneskesprog, så betyder det, at Retina-udgaven af iPad mini er så hurtig, at man lidt har oplevelsen af at kunne betjene den ved hjælp af tankens kraft.

Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.08.04

Uanset hvor store og tunge opgaver og apps, vi kaster efter den, får den lille iPad knap nok sved på panden. Åbner man en webside i Safari dukker den op på skærmen, førend man har flyttet øjnene fra adresselinien, og store spil som RealRacing2 HD eller Air Supremacy åbner og kører lige så glidende og let, som var det Ur eller Kontakter, man havde åbnet. Det samme gælder, hvis man skal åbne og bearbejde store filer, hvad end vi taler om foto, video eller andre tunge dokumenter. Vi taler om prompte reaktioner på enhver form for input eller betjening. Det kan man godt vænne sig til.

Godt for øjnene
Vi kommer nok heller ikke udenom at nævne Retina-skærmen, som jo er så vigtig en del af produktet, at den er en del af navnet. Den har præcis samme, høje opløsning som på iPad Air, men på et skærmareal på 7,9” mod iPad Airs 9,7”. Det betyder i praksis, at pixeltætheden på den nye iPad mini er en del højere end på iPad Air – 326 ppi mod 264 ppi – fordi præcis det samme antal pixels, nemlig 3,1 millioner, presses ned på et mindre areal.

Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.05.18

Dermed opnår den nye iPad mini samme pixeltæthed som en iPhone 5 eller 5S, og billedet står knivskarpt, hvilket selvfølgelig borger for en særdeles behagelig brugeroplevelse, ikke mindst for øjnene! Det lægger man selvfølgelig mærke til, når man ser ikonerne på hjemmeskærmen, men så sandelig også, når man kigger på fotos, browser på internettet og læser tekst.

Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.04.50

Vi er ikke vidende om en tablet af denne størrelse på markedet med en højere skærmopløsning, selvom Google Nexus 7 (2013 Edition) dog i det mindste har nogenlunde den samme pixeltæthed, 323 ppi, med en opløsning på 1920 x 1200 pixels på et noget mindre 7” skærmareal.

Ingen roser uden torne
Som på iPad Air leverer kameraet til gengæld blot en middelgod billedkvalitet, og man mærker tydeligt, at kameraet i den nye iPad mini ikke har været første prioritet for Apple. Det giver meget god mening, så længe vi har med den større iPad Air at gøre – det er simpelthen hverken smart eller brugervenligt at tage billeder med en næsten 10” stor tablet – men en iPad mini er så meget mindre og nemmere at håndtere, at man godt kunne have smidt samme kamera i dette produkt som i iPhone 5S.

Og nu vi nu er i gang med kritikken, så kan vi kun anbefale Apple at inkludere Touch ID fra iPhone 5S i den kommende iPad mini. Når man først har vænnet sig til at bruge den superhurtige fingeraftrykslæser fra den nyeste iPhone, så glimrer den altså ved sit fravær, når man pludselig skal undvære den.

De sidste detaljer
Ellers er der ikke meget nyt under solen. Den første iPad mini var også den første tablet fra Apple med eksterne stereohøjttalere, og lydkvaliteten er generelt, som vi kender den fra Apple. Fremragende med godt knald på alle frekvenser, men næppe helt god nok til at tilfredsstille de allermest audiofile.

Designet er identisk med forgængerens, og det vil sige et let og slankt unibody-kabinet fremstillet af aluminium og holdt i afrundede former, som gør iPad mini med Retina-skærm nem at håndtere og betjene – også i længere tid ad gangen. I forhold til den første iPad mini er den dog blevet 0,3 mm tykkere.

Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.06.24

Operativsystemet er iOS 7, den nyeste og helt redesignede version af Apples mobile platform, og det betyder adgang til hundredetusindvis af apps særligt udviklet til iPad’ens højtopløste skærm. Og så selvfølgelig til resten af Apples gigantiske univers af indhold og tjenester i inkarnationer som iTunes, iCloud og iWork. Ikke alle brugere føler sig godt tilpas i dette univers, som prioriterer brugervenlighed og pålidelighed højt, men til gengæld begrænser brugeren på en række punkter, og for dem er iPad mini med Retina-skærm muligvis ikke det rigtige valg.

Konklusion
Med iPad mini med Retina-skærm får man markedets hurtigste og bedste tablet-computer med præcis samme specifikationer som den spritnye iPad Air.

Men iPad mini er mindre og lettere – og alligevel har den samme høje skærmopløsning – og for at det ikke skal være løgn, er den også billigere. Den billigste iPad Air med 16 gigabyte lager og Wi-Fi koster 3.398 kroner, mens præcis den samme konfiguration koster 2.999 kroner, hvis der står iPad mini med Retina-skærm på kassen. Prisforskellen er ikke alverden, men dog grund nok til, at man lige så godt kan vælge den nye iPad mini fremfor iPad Air med mindre, man synes godt om at arbejde på den store skærm.

Under alle omstændigheder tøver vi ikke med at udnævne iPad mini med Retina-skærm til at være den bedste tablet, man kan købe for penge. Både lige nu og formentlig også en rum tid fremover.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke