På den ene side er det utrolig smart, at man kan gøre “alt” med sin smartphone, herunder lytte til musik. Man har den altid med! Og jeg har aldrig set mig tilbage. Det gjorde jeg ikke, da jeg erstattede min bærbare cd-afspiller med Minidisc, og heller ikke da den trofaste MP3-afspiller havnede i skuffen ved købet af min første iPhone.
En bærbar afspiller, der kun kan spille musik, virker i dag tider lige så umoderne og besværlig, som VHS-afspilleren gjorde, da man var blevet vant til dvd.
Begrænset batteri på smartphone
Men da jeg modtog Astell&Kern AK100 og lidt modvilligt begyndte at bruge den, gik det op for mig, hvorfor man måske alligevel har brug for en dedikeret musikafspiller.
For det første er batteritiden på en smartphone et problem i sig selv. Du skal ikke bruge den særlig meget til gaming, musik og sociale medier, før batteri-indikatoren hiver efter vejret og vifter med det hvide flag. Og nogle af os er faktisk nødt til at være tilgængelige på telefonen. Derfor er det begrænset, hvor meget jeg bruger min iPhone til at høre musik, når jeg ikke er i nærheden af en stikkontakt. Astell&Kern AK100 lover dog omkring 16 timers uafbrudt afspilning efter fem timers opladning.
Og nu vi er ved batteriet, så har smartphones ikke nogen særlig kraftig forstærker indbygget, da det ville dræne batteriet hurtigere, end du kan sige “Duracell”. Derfor kan en smartphone ikke trække tungtdrevne hovedtelefoner med særlig meget brask og bram.
Forurenet lyd
Rent lydmæssigt er den indbyggede teknologi i mobiltelefoner også problematisk. Tænk på, hvad en mobiltelefon er udsat for af elektromagnetisk interferens med både mobilantenne, Wi-Fi og Bluetooth indbygget. Og alle komponenterne er klemt sammen i samme hylster. Det giver ikke det bedste miljø rent lydmæssigt.
Du kan sætte telefonen i flytilstand for at afhjælpe det, men så var der jo lige det med at være tilgængelig på telefonen …
Højopløst musik
Højopløst musik er også et problem. Mens diskussionen om, hvorvidt man kan høre forskel på cd-kvalitet og højere opløsning, fortsætter, findes der fantastisk vellydende højopløste master-optagelser, hvor lyden i versionen til cd og streaming er fuldstændig smadret. At man kan spille højopløst musikfiler uden at skulle konvertere dem ned, er derfor en stor fordel for audiofile ører. Men mange smartphones understøtter ikke den slags filer, heriblandt undertegnedes iPhone 5.
Formatunderstøttelse
Af disse grunde er det alligevel ikke så dumt med en musikafspiller som Astell&Kern A100. Den koster næsten lige så meget som den billigste version af iPhone 5, men så har den også en overdådig digitaldel med DAC fra Wolfson, der understøtter højopløst musik op til 24 bit/192 kHz. Og det både i form af ukomprimeret WAV og tabsfrit komprimerede FLAC-filer, der er det mest almindelige download-format til den slags musik.
Derudover understøtter afspilleren MP3, AAC, Apple Lossless, WMA og OGG. Og den kan endda bruges som en transportabel DAC med sin optiske digitalindgang.
Lagerplads
Højopløst musik optager en masse plads. Afspillerens interne hukommelse er på 32 gigabyte, og hvis du har brug for mere, er der to kortlæsere til hver sit microSD-kort på op til 32 gigabyte hver. Dermed har Astell&Kern AK100 mulighed for i alt 96 gigabyte. Hvis du har al din musik i høj opløsning, kan det hurtigt løbe op i omkring 100 megabyte pr. sang eller knap tusind sange med maksimal lagerplads.
Let at bruge
AK100 er temmelig nem at bruge, og du bladrer i den via touch-skærmen. Den simple farveskærm giver et godt overblik, og du kan sortere efter kunstner, sang og spilleliste, bladre i de mapper, du har lagt musikfilerne i, og der er også en separat mappe kaldet “Mastering Quality Sound”, hvor du finder alle sange i 24 bit opløsning. Hvis der ikke er oplysninger om kunstner og spor i filen, bliver den placeret i mappen “Unknown”.
Det irriterer mig lidt, at det går langsomt til at scrolle i sanglisten, og det fysiske volumenhjul på siden af afspilleren er lidt løst i det. Filoverførsel kunne også godt have gået hurtigere; en sang på 75 megabyte tager ca. 25 sekunder at hente. Afspilleren understøtter nemlig kun USB 2.0 og ikke 3.0. Hallo, Iriver, vi skriver altså 2013!
Lydkvalitet
Så til det vigtigste: Lyden. Og det er her, jeg for alvor blev mindet om, hvor begrænset en smartphone er som lydkilde. iPhone 5 er en af de bedste telefoner, når det gælder lyd fra hovedtelefon-udgangen, men den måtte se sig slået i gulvet af AK100. Ganske vist er kraften omtrent den samme, hvorfor man heller ikke bør bruge meget tungtdrevne hovedtelefoner sammen med AK100, men opløsning og baskontrol er i en helt anden liga.
De åbne hovedtelefoner Shure SRH1440 er meget afslørende, og med min iPhone bliver overtonerne lige lovlig aggressive. Lyt f.eks. til “ Job’s Coffin” fra Tori Amos’ klassiske album Night of Hunters fra 2011, hvor sibilanterne (s’er og f’er) på vokalen lyder lidt spidst med iPhone. AK100 lyder dog langt mere opløst. Og klaveret har en større ro over sig, mens rumklangen er langt mere åben og vægtløs.
Heftig rock med saftig bas har brug for andre hovedtelefoner. Til lejligheden vælger jeg de lukkede Beyerdynamic Custom One Pro, da Shure-bøfferne ikke har nok tryk i bassen efter min smag. AK100 har mere fyldig bas end iPhone, så stortrommen slår hårdere. Også den slags musik nyder godt af de opløste overtoner, da både forvrængede guitarer og bækkener har godt af flest mulige detaljer. iPhone har på den anden side en lidt større mellemtonegengivelse, som giver mere snert til lilletrommen. Men det er nok ikke, fordi iPhone ikke lyder lige så gennemsigtigt. Der er simpelthen klasseforskel mellem de to.
iPhone med forstærker
Når der nu alligevel er tale om, at man skal have endnu en dims i lommen sammen med sin smartphone, kunne det være interessant at høre, hvordan iPhone lyder med en forstærker i lommeformat, såsom FiiO E12 til 1.500 kroner. En langt mere overkommelig pris end AK100, plus at den aflaster iPhone for en del batteribrug.
FiiO E12 har meget kraftigere forstærkning end AK100 – som egentlig ikke er så meget stærkere end iPhone – og dermed kan FiiO-forstærkeren trække endnu mere tungtdrevne hovedtelefoner. Selve lydkvaliteten bliver ikke meget bedre, da der ikke bliver gjort noget ved de detaljer, som forsvinder fra lydbilledet. Men det lyder absolut federe!
Med samme FiiO-forstærker koblet til AK100 er det noget helt andet. Sikke et punch! Og kombineret med den gode opløsning er det i en helt anden klasse. Men så er der pludselig tre dimser til at forholde sig til. Telefonen skal man jo også have med!
Konklusion
Det kan virke gammeldags at skulle forholde sig til en ren musikafspiller dag. Men hvis du tager lydkvalitet alvorligt, vil du hurtigt opdage, at mobilen lyder for dårligt, selv med gode hovedtelefoner. Det kan du råde bod på med en forstærker i lommeformat, men de detaljer, der forsvinder fra lydbilledet, kan du ikke gøre noget ved. Det bliver bare højere.
Astell&Kern AK100 fra Iriver er møntet på musikelskere, der vil have gengivet musikken med fremragende lydkvalitet. Den understøtter højopløst musik og har en avanceret digitaldel, der kan hente det meste ud af musikken. Den er egentlig ikke mere kraftfuld end en iPhone, men byder på et lydbillede med flere detaljer, en dybere, mere fyldig bas og en betydelig luftigere og mere vægtløs rumklang. Lydmæssigt er den i en helt anden liga end nogen smartphone, undertegnede har hørt. Meget tungtdrevne hovedtelefoner kan have fordel af en ekstern forstærker i lommeformat, men langt de fleste hovedtelefoner vil lyde fremragende med AK100.
Brugervenligheden er helt okay, og vi kan godt lide, at man bare trække filerne over fra computeren. Men vi havde gerne set, at den berøringsfølsomme skærm scrollede hurtigere, og at volumenhjulet kørte lidt mere stramt.
En anden mulighed, man kan tjekke ud, er Colorfly Pocket HiFi C4. Den er meget større og mere klodset, men til gengæld har den kraftigere forstærkning. Ulempen er, at den ikke understøtter højopløst FLAC-filer, men kun WAV.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer