TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Lemus Home Artistic

Minimalistisk retro på 1. klasse

Lemus Home Artistic er et dansk lydmøbel, der bejler til minimalistiske interiørbevidste. Og skyder papegøjen lige i halefjerene.

Af / 03/05/2021 - 21:06
Lemus Home Artistic

Lyd & Billede mener

  • Formidabel lyd – meget bedre end nogen soundbar, vi har hørt. Lækkert møbelhåndværk samt rumkorrektion og alt, hvad man har brug for af streaming-muligheder.
  • Stereoperspektivet når ikke op på siden af separate højttalere.

“Herregud, hvor er den fin!”

Sådan lød det fra min kone, da jeg kom hjem med Lemus Home Artistic. Et dansk lydmøbel, der bedst kan beskrives som en krydsning mellem et traditionelt stereoanlæg og en moderne soundbar – med de indgange og streaming-muligheder, der hører til.

Læs også TV-møblet er proppet med højttalere Lemus’ TV-møbel kan andet og mere end bare at se godt ud. Bag stoffet gemmer der sig et par kompetente aktive højttalere.

Tager lyden alvorligt

Lemus Home har også bevist, at de mestrer det med lydkvaliteten. Min kollega John Alex Hvidlykke er ikke så let at begejstre, men da han testede det væsentlig større lydmøbel Lemus Home 1500 (senere omdøbt til Classic 1500), var han næsten som et lille barn i en slikbutik.

Han oplevede musikken med “masser af atmosfære og live-stemning” og en bas, der “rokker ikke kun tæerne, men hele kroppen”. John dryssede da også hele seks stjerner ud over lydmøblet.

Lemus Home Artistic er lavet til folk, der overvejer en soundbar på grund af pladsbesparelsen og pænheden, men som inderst inde savner kvaliteten fra separate stereokomponenter. Og samtidig synes, at Classic 1500 er for stor og voldsom.

Annonce
lh2
Lemus Home Artistic i eg. Gulvstanderen koster ekstra. (Foto: Lemus Home)

Krydsning mellem soundbar og højttalere

Artistic er, ligesom Classic, et par højttalere bygget ind i et bredt trækabinet med lidt opbevaringsplads i midten bag fronten. Der er ikke så meget plads, men man kan da få plads til en Apple TV-boks og måske en lille router.

Hvor Classic har en 8 tommers bas/mellemtone til både højre og venstre kanal, har Artistic i stedet fået to 5-tommere til hver; fire i alt. Se på det som et par højttalere forklædt som en stor soundbar.

Til væg eller gulv

Artistic kan hænges på væggen som en soundbar, og der medfølger et lækkert vægbeslag i træ, som kun en tømrer kan lave det. Men lydmøblet rager så hele 27 cm ud fra væggen, hvilket kan være praktisk, hvis man også vil bruge det som bogreol, men ellers vil se lidt voldsomt ud.

Jeg har fået en gulvstander med til testen, og i mine øjne ser det langt bedre ud. Den koster noget ekstra, men den er oplagt at tage med, hvis du spørger mig. Så bliver det et TV-møbel i miniformat, hvor man kan placere en 55 tommers skærm på toppen, hvis man vil. Jeg vil ikke anbefale et meget større TV, da det vil gå ud over det minimalistiske præg.

Gulvstanderen er ikke det mest solide, jeg har set, og hvis man har børn, der er glade for at klatre og sidde steder, hvor de ikke hører til, skal man nok være på vagt. Men den gør, hvad den skal, og burde ellers holde fint. Og for pokker, hvor ser det lækkert ud!

lh3
Vægbeslag følger med i kassen sammen med Lemus Home Artistic. Man får også lidt lagerplads bag fronten. (Foto: Lemus Home)

Chromecast og AirPlay 2

Hvor de fleste soundbars er beregnet til at øge lydkvaliteten fra TV’et, kan Lemus Home Artistic bestemt også det. Formen er også som skabt til TV-stuen. Men det er stadig mere et musikmøbel end noget andet. Og da den måde, vi konsumerer musik på, har ændret sig drastisk de senere år, er det på sin plads, at lydmøblet kan streame musik problemfrit fra mobilen.

Det gøres ved at koble det til det trådløse netværk via Google Home-app’en; derefter kan man let streame ukomprimeret musik via Chromecast eller AirPlay 2. Spotify-brugere kan glæde sig over Connect-funktionen, som i det øjeblik man afspiller fra Spotify-app’en på mobilen, forvandler sidstnævnte til en fjernbetjening. Selve streamingen er det Artistic, der står for.

Hvis man vil afspille fra mobile enheder, der ikke er sluttet til netværket, kan man let bruge komprimeret Bluetooth i stedet, i så fald med aptX-lydoverførsel, der øger lydkvaliteten.

HDMI

Lemus ved, at de fleste selvfølgelig vil slutte den til TV’et, og til det formål er der både optisk digitalindgang og desuden et HDMI-stik med lydreturkanal (ARC). Hvis man slutter den til et af TV’ets HDMI-indgange mærket ARC, vil lyden så sendes fra TV’et og ud til soundbaren. Dermed vil man heller ikke savne den fjernbetjening, som Artistic faktisk mangler. TV-fjernbetjeningen gør tricket, når man bruger HDMI (bare sørg for, at HDMI-CEC er aktiveret).

At Lemus Home Artistic alligevel ikke først og fremmest er et hjemmebioprodukt, ses tydeligt ved, at den ikke understøtter nogen af filmlydformaterne fra Dolby eller DTS. For at det skal fungere, må man derfor gå ind i TV’ets menu og sætte udsignalet til PCM. Så fungerer det problemfrit.

lh4
(Foto: Lemus Home)

En fryd at lytte til

Lemus Home Artistic udstråler seriøs hi-fi, og både prisen og udseendet giver forventninger om god lyd. Og her skuffer det ikke.

Lige ud af æsken er lyden usædvanlig varm og fyldig. Sangstemmer gengives med et stort mellemtoneområde og masser af resonans. Guitarer og celloer har stor krop, og også bas-instrumenter har god fysik og tyngde. Oppe i overtoneområdet lyder det glat og elegant, meget forskelligt fra f.eks. Sonos Arc, som jeg i øjeblikket har stående i stuen, der nærmest kyler diskantdetaljerne i hovedet på mig. Med Artistic kommer de langt mere naturligt frem.

Rumkorrektion

Artistic går meget dybt i bassen, helt ned til 20 Hz, takket være smart DSP- processering. Men bas er ikke helt uproblematisk i mange stuer. Heller ikke i min, og hvis man har basproblemer, vil de efter min erfaring ofte blive forstærket, når små højttaler-enheder og lang slaglængde skal genskabe de dybe toner, end med større og kraftigere subwoofere. Det har Lemus tænkt på og udstyret Artistic med digital rumkorrektion.

For at få adgang skal man bruge en iPhone og Lemus Home-app’en. Mikrofonen i telefonen bruges så til at måle “lyserød” støj (pink noise), som udsendes af højttalerne, og derefter korrigerer den kraftige quad-core DSP for skævheder i frekvensregisteret. Lyden kan derefter justeres efter egen smag med en trebånds tonekontrol i samme app.

Det skal siges, at jeg havde nogle problemer, første gang jeg kørte korrektionen. Så ville Artistic pludselig slet ikke give lyd fra sig. Løsningen var at trække stikket ud og sætte det i igen, men så skulle rumkorrektionen også laves igen, fordi den ikke var gemt. Efter andet forsøg gik det glat.

lh5
I app’en kan man lave rumoptimering for at få endnu bedre lyd. Den tynde graf er undertegnedes ikke-optimale TV-stue. Den tykke graf er efter optimering. (Foto: Skærmskud)

Korrigeret lyd = endnu bedre til musik og film

Efter korrektionen går det fra at lyde imponerende til at nærme sig magi. Selve klangbalancen ændres ikke, men systemet rydder op i frekvenser, der overskygger hinanden – især mellem bas og mellemtone. Bastonerne bliver renere, og strengene på en elbas differentieres bedre.

Man slipper også for, at elbassen står og kæmper med vokalen; der er bedre adskillelse af instrumenter og stemmer. Samtidig går det ikke ud over den generelle dynamik.

Dialogerne på film er endnu klarere, og jeg synes også, at lydbilledet strækker sig lidt længere ud i bredden, hvor det var mere snævert før. Surround-følelse får man dog aldrig, for sådan en funktion er ikke indbygget her. Men stereobredden er helt klart stor nok til at give en rigelig filmoplevelse.

Man vil ganske vist kunne få endnu større stereobredde med et par højttalere placeret længere ude til siderne, men til gengæld slipper man for grimme højttalerledninger. Et meget vellykket kompromis, hvis du spørger mig.

lh6
En trebånds tonekontrol giver mulighed for at tilpasse lyden efter eget ønske. (Foto: Lemus Home)

Savner ikke subwoofer

Lad dig i øvrigt ikke distrahere af, at andre soundbars gerne har en separat subwoofer. Artistics bas er dyb og kraftig nok til, at man ikke vil savne sådan en, og kvaliteten af bastonerne er i en helt anden liga end på de billige subwoofere, der følger med næsten enhver soundbar.

I så fald skal man op på Sonos Subs kvalitetsniveau, men den overordnede lydkvalitet vil stadig være bedre med Lemus Home Artistic end med Sonos Arc & Sub.

Kan spille højt

Hvis man er vant til typiske soundbars, vil man nærmest blive blæst bagover af, hvor høj lyden fra Artistic-anlægget er. Sonos-soundbaren kan godt glemme at spille så dundrende højt. Her må man op i den svinedyre Sennheiser Ambeo Soundbar for at følge med, og selv den lyder langtfra lige så musikalsk og organisk som Lemus Home Artistic.

Derimod har Sennheiser-soundbaren den mest overbevisende surround-lyd, jeg har hørt fra nogen soundbar uden fysiske baghøjttalere, så hvis dét er vigtigt, er den en reel konkurrent. En endnu dyrere og meget grimmere konkurrent.

lh7
Lemus Home Artistic i valnød. (Foto: Lemus Home)

Konklusion

Lemus Home Artistic kan ses som en stor, firkantet soundbar eller som et par traditionelle højttalere i ét fælles kabinet. Uanset hvordan man vælger at se på den, er det en usædvanlig vellykket konstruktion. Minimalistisk som få, men samtidig i den grad retro vil den passe perfekt ind i langt de fleste hjemmemiljøer. Den skaber noget særligt visuelt, og samtidig er den hele prisen værd i ren og skær lydkvalitet.

Du finder ikke nogen soundbar på markedet, der lyder lige så godt som Lemus Home Artistic. Den når ikke det endnu mere fysiske lydbillede fra den større Classic 1500 (og Classic 1200), og hvis det kun er lyden, der betyder noget for dig, er Classic-varianterne bestemt de få penge ekstra værd.

Hvis du skal have Artistic, skal det ikke være for at spare penge, men snarere fordi du vil have noget mere minimalistisk og mindre bastant. Og så findes der næppe et mere vellydende alternativ.

Karakter
Lemus Home Artistic
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

6 kommentarer til “Lemus Home Artistic”

  1. Arne Christensen

    Lige som sidst med Classic er jeg i tvivl om det er en test eller en annonce. Alene det at i bifalder en korrektion der bruger mikrofonen i en mobiltelefon..

    1. Rasmus Møller

      Hej Arne,

      Mikrofonerne i iPhone 6S og op (som vi anbefaler man bruger) har perfekte mikrofoner til formålet sammen med enhedens egen kraftfulde processor og vores egen quad core DSP. Hvis ikke det var tilstrækkeligt, så var dette naturligvis ikke blevet løsningen.

      Vh Rasmus, Lemus

  2. Har Lemus Home og flere af deres Lifestyle produkter. Alle i verdensklasse. Både design og funktions mæssigt. Lemus bliver Danmarks svar på B&Os afløser hvad lyd og design angår 🇩🇰

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Slank dansker imponerer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed