Der findes hi-fi, som er baseret på hundrede år gammel teknologi, og der findes hi-fi, som er baseret på det allernyeste – og ovenikøbet er med til at udvikle de nye teknologier. Vi har for nylig set på Devialet som et eksempel på dem, der er i front, når det handler om at udvikle nyt. En anden virkelig fremsynet producent er danske Lyngdorf Audio.
Virksomheden begyndte, da Peter Lyngdorf økonomisk støttede to danskere, der var ved at udvikle en ny teknik til digital forstærkning. Det resulterede bl.a. i den spændende og innovative forstærker Millennium. Patentet og de to udviklere blev opkøbt af Texas Instruments, men Lyngdorf Audio har fortsat ret til at anvende den heldigitale forstærkerteknologi i deres apparater.
Masser af muligheder
Den nye integrerede forstærker TDAI-2170 er af den type, der “kan alt”. Dog ikke helt: Hvis man vil tilslutte en pladespiller, skal man også have en separat RIAA-forstærker. I grundkonfigurationen har den to analoge og hele seks digitale indgange.
Som standard har den også Lyngdorf-specialiteten RoomPerfect, der er en digital rumkorrektion. Efter alle erfaringerne fra rumkorrektions-pioneren TacT, som Lyngdorf var med til at udvikle, har de rendyrket et korrektionssystem, der både er nemt at bruge, og som virker og gør nytte. Stor nytte. Der er nogle forprogrammerede korrektionskurver, man kan lege med, inden man laver sine egne rumindstillinger. Det kan være en god idé at prøve sig frem, for man kan virkelig høre forskel.
Forstærkeren har en subwoofer-udgang med elektronisk delefilter, og de analoge og digitale udgange kan konfigureres individuelt, f.eks. til hovedtelefon-forstærker, til en eller to aktive subwoofere, eller hvis man vil køre med en anden effektforstærker og bruge TDAI-2170 som forforstærker.
Der findes tre moduler, som kan udvide funktionaliteten til næsten alt, hvad man kan forestille sig. Analogmodulet giver tre RCA-indgange og en XLR; USB-modulet er nødvendigt til streaming; og HDMI 1.4-modulet giver fire HDMI-indgange og en HDMI-udgang med Audio Return Channel, CEC og video pass-through (inklusive 3D).
Internt arbejder TDAI-2170 med en maksimal opløsning på 24 bit/192 kHz (optisk, koaksial og HDMI) og 32 bit/384 kHz (USB). Den understøtter tokanals SACD bit-stream med USB- og HDMI-modulerne.
En fjernbetjening medfølger, og som sædvanlig skal man lige lære den at kende. Det tog mig lidt tid at blive gode venner med den, men hjertevenner bliver vi nok aldrig.
Displayet skal også roses og ikke mindst den helt fantastiske volumenknap. Her har Lyngdorf noget, som ingen andre har – men burde have! Meget bedre bliver det ikke.
RoomPerfect
RoomPerfect kan gøre underværker for musikoplevelsen i din egen stue. Forstærkeren analyserer dit lytterum med en række målinger via den medfølgende målemikrofon og skaber en digital korrektion, der fjerner uønskede resonanser og deslige. RoomPerfect eliminerer de uregelmæssigheder i frekvensgangen, som resonanserne i rummet forårsager. Man kan gemme forskellige indstillinger for forskellige lyttepositioner og også for rummet som helhed, uanset hvor man befinder sig i det.
En af fordelene ved RoomPerfect er, at man har meget bedre mulighed for at placere højttalerne, som man vil – f.eks. tættere på bagvæggen, end det normalt ville være godt. Det er en meget velfungerende funktion, der gør en masse gavn. Det er bare at prøve og blive overbevist.
ICC
En anden funktion, som vi er nødt til at fortælle om, er ICC (Intersample Clipping Correction). Peter Lyngdorf har længe kæmpet mod den overkomprimerede lyd, som pladeselskaberne påtvinger os, og som betyder, at musikken i princippet lyder dårligere, end den burde – alle andre steder end i radioen. Men efter min ydmyge mening også dér. Det handler om, at alt skal kunne lyde så højt som muligt hele tiden, og det ødelægger både dynamik og detaljer.
For at modvirke det har Lyngdorf Audio indbygget deres ICC-system i forstærkeren. Det skal finde de overkomprimerede og afklippede signaler og derefter forsøge at genskabe signalet, som det var, før det blev ødelagt. Det er faktisk en meget spændende og ikke mindst afslørende funktion.
Værktøjskasse
TDAI-2170 er også lydmæssigt en vanvittigt spændende forstærker. Takket være RoomPerfect-funktionen er det lidt svært at sige, hvordan den egentlig lyder, for man har selv ret stor mulighed for at påvirke den lyd, man får. Det, jeg imidlertid kan sige, er at de grundlæggende forudsætninger for at få den lyd frem, man vil have, er til stede. Her taler jeg f.eks. om den stille baggrund.
Forstærkeren er dejligt neutral i sin grundklang – måske en smule lys, hvis man ser helt strengt på det, men det er ikke meningen, at man skal bruge den “rå”. Det er imidlertid er rigtig godt udgangspunkt for at få god lyd i den sidste ende. Man kan også arbejde med klangen i det digitale domæne og justere lyden her.
Derfor må vi tænke lidt anderledes, når vi skal se på, hvad det her er for noget. Man køber grundlæggende en værktøjskasse til at skabe den bedst tænkelige lyd i sin stue med de forudsætninger, som rummet og højttalernes placering kan tilbyde. TDAI-2170 er en smart og simpel måde at løse mange problemer på.
Jeg vil næsten sige, at jo værre forudsætninger man har at gå ud fra, jo mere interessant bliver TDAI-2170, hvis man vil have den bedst mulige lyd. Og da de fleste mennesker ikke har særlig velegnede rum eller mulighed for at placere højttalerne optimalt, burde det her være en forstærker, som mange så nærmere på.
I mit store lytterum spillede forstærkeren allerede fremragende i ukorrigeret tilstand og uden RoomPerfect. Jeg startede med en forudindstillet kurve, som jeg kunne se gik lidt i retning af, hvad jeg endte med, da jeg for år tilbage arbejdede med TacT-rumkorrektion for mit anlæg. Med en RoomPerfect-kørsel bliver det en bedre, mere rolig gengivelse i rummet og bedre harmoni i hele gengivelsen. Efter min mening meget vellykket.
Forstærkeren kan fint klare både tungt- og letdrevne højttalere, og virker ikke særlig følsom over for større belastninger. Der er effekt nok, men hvis man har virkelig træge højttalere, mangler det allersidste lydtryk. Der er grænser for, hvor højt man kan spille.
Praktisk anvendelse
I praksis har jeg ikke noget som helst at klage over, efter at Lyngdorf Audio med en software-opdatering selv rettede et par mindre problemer såsom lille tekst i displayet. Det skulle da lige være, at der går lidt længe, fra man skifter indgang, til der kommer musik igennem.
Anbefalingen herfra må være at købe den fuldt udrustede forstærker med det samme! Det vil også give en bedre genbrugsværdi, hvis man skulle finde på at skifte forstærker igen senere. Men det gør man måske slet ikke, for det er en forstærker, der virkelig giver valuta for pengene – på alle niveauer.
TDAI-2170 er i skrivende stund bestillingsvare hos Hi-Fi Klubben. Lyngdorf Audio har fået dobbelt så mange bestillinger, som de med deres mest optimistiske skøn havde håbet på. Så verden er nysgerrig over for den lille nye integrerede forstærker – og med rette. De har imidlertid øget kapaciteten og håber at kunne følge med efterspørgslen om ikke alt for længe.
Konklusion
Anbefales! Lyngdorf Audio TDAI-2170 en forstærker, som du bare er nødt til at tjekke ud, hvis du kunne tænke dig en vanvittigt fleksibel og højtydende forstærkere i prisklassen omkring 20.000 kroner. Personligt er jeg glad for at have fået lov til at prøve en forstærker, der ikke bare forsøger at flytte grænser, men også lykkes med det.
God lyd plus et gennemtænkt og befriende ukonventionelt koncept – det holder!
1 kommentar til “Lyngdorf TDAI-2170”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Hej, Kan den bruges som forforstærker feks sammen med et sæt aktive højtalere og så bruge Powerampen i den til subs ?