Microsoft har opdateret deres Surface Pro tablet-computer, som nu hedder Surface Pro 2 og i øvrigt ligner forgængeren på en prik med undtagelse af et redesignet logo på bagsiden.
Det er ikke mere end et halvt års tid siden, vi testede den første Surface Pro, og en del af vores konklusioner fra dengang holder stadig stik. Det vender vi tilbage til.
På software-siden leveres Surface Pro 2 med en fuld Windows 8.1 installation, hvilket kort og godt vil sige, at enheden kan køre nøjagtig de samme programmer som din normale bærbare eller stationære computer. Og det gælder både de klassiske Windows-programmer og de programmer, som kan hentes fra Windows Store og kører i “flise”-brugerfladen, tidligere kendt som Metro.
Windows 8.1 er forbedret i forhold til Windows 8 på en række punkter, hvoraf det mest omtalte formentlig er startknappens genkomst.
Det er dog ikke den nye Windows-version, der er årsag til lanceringen af Surface Pro 2, for Windows 8.1 kan downloades gratis af alle, der i forvejen havde investeret i Windows 8. Nej, under motorhjelmen på Surface Pro 2 sidder også en spritny Intel-processor baseret på den såkaldte Haswell-arkitektur, hvilket betyder højere ydelse og længere batterilevetid.
Og hvis vi starter med ydelsen, får vi også ganske solide resultater ud af den nye Surface Pro 2. Vores benchmark-test – som vi foretager med Geekbench 3 – giver et resultat på 2.621 point (single-core) og 5.056 point (multi-core), hvilket er højere end en del af de nyeste ultrabooks, vi har testet for nylig. Omvendt kan Surface Pro 2 ikke være med, hvis vi sammenligner den med Apples nyeste MacBook Pro med Retina-skærm, som også er udstyret med en Intel Core i5 processor baseret på Haswell-arkitekturen. Så selv om resultatet er tilfredsstillende, vokser træerne ikke ind i himlen.
Samme fordele og ulemper som forgængeren
Som nævnt er der ikke den store forskel på Surface Pro 2 og forgængeren, så derfor er en stor del af vores test fra august sidste år stadig relevant.
Det gælder f.eks., når vi taler om skærmen, som stadig måler 10,6 tommer og kommer med Full HD-opløsning på 1920 x 1080 pixel. Det er bemærkelsesværdigt, hvor flotte farverne ser ud på skærmen. I det hele taget har Surface Pro 2 et knivskarpt skærmbillede, og især sortniveauet er noget af det bedste, vi har set. Ros skal Microsoft også have for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port, der kan bruges til at oplade andre enheder, man måtte have med sig på farten. Smart.
Lyden er hæderlig, men heller ikke mere, så det er helt afgjort skærmen med dens høje opløsning og fede farver, der gør f.eks. film til en fornøjelse på Surface Pro 2. Omvendt er Surface Pro 2 for stor og tung til at være en særlig god tablet-computer, den er sågar tungere end sin forgænger!
Microsoft mener, at Surface Pro 2 kan bruges som en rigtig arbejdscomputer og er at sammenligne med en egentlig bærbar pc, blot med en anden formfaktor. Men det mente de også om den første Surface Pro, og vi er stadig ikke lune på ideen.
Sidder man med Surface Pro 2 med udslået Kickstand og tilsluttet Type Cover foran sig på bordet, så er den nem at arbejde med, men sådan sidder man jo langt fra altid med sin bærbare. Mange holder af at sidde med computeren på skødet, mens de slapper af i sofaen, og det går bare ikke med Surface Pro 2. Jo, hvis man piller tastaturet af og holder den som tablet, men så er det så som så med, hvor mange arbejdsgaver man får løst. Og den bliver hurtigt alt for tung med sine 1000 gram.
Og selv om vi roste skærmen før, udgør den faktisk også et problem. Så længe man bliver i brugerfladen tidligere kendt som Metro, er alt godt, men langt de fleste programmer kører stadig i desktop-tilstand, og med en skærm på 10,6 tommer bliver en opløsning på 1920 x 1080 pixel i denne tilstand meget svær at arbejde med i praksis. Ikke alene er det svært at se ikoner og bogstaver, fordi alting bliver meget småt; hvis man vil bruge touch til at navigere rundt i programmerne, bliver tingene også næsten umulige at ramme i den høje opløsning.
Børnesygdomme?
Og det bringer os frem til et par kritiske bemærkninger, som vi vitterlig gerne havde undværet. Surface Pro 2 er jo anden generation af et produkt, som Microsoft prioriterer meget højt, og derfor er det himmelråbende ringe, at vi støder på problemer og fejl, som minder om den type børnesygdomme, man ind imellem oplever fra producenter, der har lanceret helt nye produkttyper under tidspres.
Hvis vi tager tråden op fra før og vender tilbage til skærmen, så er touch-funktionaliteten f.eks. under al kritik. For trods den høje opløsning er skærmens sensorer åbenbart meget unøjagtige. Man rammer nemlig konstant ved siden af de små elementer, selv om vi sværger på at have placeret fingrene rigtigt. Det sker også alt for tit, at man slet ikke får nogen reaktion, selv om man trykker flere gange i træk på skærmen, som i det hele taget reagerer trægt på touch-navigationen, også når den virker.
Vi oplevede også problemer med operativsystemet, hvilket igen kan undre, når der nu er tale om en opdatering. Eksempelvis har Surface Pro 2 svært ved at håndtere skift mellem almindelig skærmvisning og fuldskærmsbillede, når man ser video. Det oplevede vi, hvis vi så en video på YouTube, forstørrede den til fuldskærmstilstand og så gik tilbage til normal visning. I de tilfælde forsvandt videobilledet hver eneste gang og blev afløst af sort skærm.
Det virker måske som en detalje, men det er en af den slags ting, der bare skal fungere, og sammen med andre irritationsmomenter som den dårligt fungerende touch-skærm giver det os indtrykket af et ufærdigt produkt, som man ikke helt kan stole på.
Konklusion
Vi er ikke vrede, Microsoft, vi er skuffede. Surface Pro 2 løser ikke ret mange af de problemer, der irriterede os ved forgængeren, og det er, som om den nye Windows-version har føjet et par helt nye børnesygdomme til listen over irritationsmomenter. Især touch-betjeningen er en hovedpine, så snart man går væk fra den flisebaserede brugerflade og bevæger sig rundt blandt klassiske Windows-programmer, og det er vel ellers hele pointen med Surface Pro 2, at den skal kunne tilbyde den komplette Windows-oplevelse.
Ros skal Microsoft dog have for endelig at tilbyde Surface Pro 2 i udgaver med henholdsvis 256 og 512 gigabyte lagerplads. Det var på tide.
Men det ændrer ikke på, at Surface Pro 2 efterlader os med et indtryk af, at Microsoft stadig har meget at lære, når det gælder udviklingen af fysiske produkter. Kan I virkelig ikke gøre det bedre? Vi kommer efterhånden i tvivl.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer