En af de ting, vi altid klager over ved Samsungs Galaxy S-modeller, er at de trods prissedlen aldrig rigtig føles som premium-modeller. Men nu ser det endelig ud til, at Samsung har lyttet, for den nye Alpha-model er imponerende. Den har en gedigen metalramme og høj ydeevne, men er samtidig lille, let og meget tynd. Det eneste, der mangler på tjeklisten, er hvis den var støv- og vandafvisende som visse andre nye mobiltelefoner.
Udseende og konstruktion
Da vi første gang hørte om Alpha, troede vi, at det ville blive en Galaxy S5 med metalskal. Men Alpha er faktisk en helt ny telefon og overrasker på flere måder. Skærmen er “kun” på 4,7 tommer, hvilket er marginalt mere end S5 Mini og samme størrelse som Sony Xperia Z3 Compact og iPhone 6. Men den er betydelig lettere end disse to og så tynd, at Z3 Compact nærmest føles klodset i sammenligning.
Rammen er for en gangs skyld af metal og gør telefonen så vridstærk, at man ikke skal være bange for at komme til at bøje den. Selv om kanterne er affaset, føles de stadig lidt skarpe, ligesom på de første Xperia Z-modeller.
Den minder ikke så lidt om iPhone 5S i størrelsen og den måde, den føles på. Bortset fra bagsiden, der stadig er af plastic. Men på en behagelig måde, ligesom på Note-modellerne. Det gør også, at man kan komme til batteriet, men mærkeligt nok er der ikke nogen SD-kortplads.
Skærm
Selv om opløsningen ikke er Full HD, er den et godt match til skærmstørrelsen og det samme som på konkurrenterne i 4,7 tommers klassen. Punkttætheden er helt acceptable 312 ppi, hvilket er skarpt nok til, at Apple ville kalde det Retina.
Heldigvis har Samsung brugt det samme fantastiske Super AMOLED-panel som i Galaxy S5. Det giver betydelig bedre lysstyrke end almindelige OLED-skærme, samtidig med at kontrast og farvegengivelse er fremragende.
Kamera
For en gangs skyld har Samsung ikke forsøgt at klemme endnu flere megapixel ind med skohorn. I stedet er de fornuftigvis gået et skridt tilbage til 12 megapixel, hvilket er mere rimeligt for en mobilsensor.
Der er som sædvanlig en række motivprogrammer til forskellige forhold samt særlige funktioner som Dual Camera. Men menuen er meget rodet med alt for mange valg. Ryd op, tak, Samsung! Der er ikke nogen udløser, men man kan tage billeder med volumenknappen. Det går også stærkt at tænde kameraet og fyre et billede af takket være den hurtige autofokus.
Indeni sidder den samme ISOCELL-sensor som i Galaxy S5. Det giver de samme fremragende resultater i godt lys, godkendt farvegengivelse og en rigtig god HDR-indstilling til vanskelige motiver. Sensoren gør ganske vist et godt stykke arbejde med at holde farvestøj nede under dårlige lysforhold, men her har kameraet svært ved at finde fokus, så man ofte få slørede billeder med udtværede detaljer.
Lyd
Det er rart, at den indbyggede højttaler er flyttet fra bagsiden til bunden, så man kan høre den, selv om telefonen ligger på et bord. Alpha har mere end tilstrækkelige volumenressourcer, men kvaliteten er langtfra lige så god som på f.eks. HTC’s modeller med BoomSound.
Med hovedtelefoner bliver det meget bedre, men vi er stadig overrasket over, at Samsung, som har så mange lydprodukter i sortimentet, ikke satser mere på mobil lydkvalitet.
I brug
Ligesom Galaxy S5 har Alpha en fingeraftrykslæser indbygget i hjemknappen. I modsætning til iPhone, hvor man bare skal sætte fingeren på knappen, skal man her stryge fingeren hen over den. Det er ikke nær så praktisk og virker ikke helt så godt, men er stadig betydelig bedre end mange andre løsninger, vi har prøvet i årenes løb. Desværre har den et meget begrænset anvendelsesområde ud over at låse telefonen op. PayPal virker ikke så sejt i sammenhængen.
Der er ligeledes pulsmåler på bagsiden, som i kombination med app’en S Health skal hjælpe dig med at holde dig sund. Den skulle også kunne måle blodets iltindhold og dit stressniveau. Ulempen er, at man skal være i ro, når man holder fingeren på sensoren, så man kan ikke måle sin puls, mens man træner. App’en er desuden bare en log; den giver ikke nogen råd, og der er meget få trænings-apps, som den kan dele sine data med.
Ydelse
Til forskel fra de fleste andre Android-telefoner, som anvender Qualcomms quad-core Snapdragon-processor, er Alpha udstyret med Samsungs egen ottekernede Exynos 5. I realiteten er det to quad-core processorer med forskellig clock-hastighed, hvilket betyder, at den ene kan slukkes for at spare på strømmen, når man ikke laver noget krævende. Dermed får man trods det temmelig lille batteri en acceptabel batterilevetid.
Der er heller ikke mangel på hestekræfter, når det behøves. Geekbench afslører, at Alpha i single-core præsterer på niveau med de bedste Android-telefoner (932) og i multi-core sætter ny præstationsrekord (3.098). Derimod bliver den slået af mange af konkurrenterne i Browsermarks test af browser-ydeevne (1.367), og den ikke er blandt de hurtige til tung grafik. På den anden side vil folk, der spiller actionspil, nok ikke anskaffe sig sådan en lille telefon.
Konklusion
Samsung Galaxy Alpha er ikke blevet den luksusversion af Galaxy S5, som vi forventede. I stedet blev det den minimodel med premium-følelse, som vi savnede fra Samsung. Byggekvaliteten er fremragende, og den er imponerende tynd og let. Alligevel er ydelsen fremragende, og skærmen lige så strålende som på S5. Der er endda blevet plads til fingeraftrykslæser og pulsmåler.
Hvis du vil have en kompakt mobiltelefon og ikke har brug for, at den er vandtæt, så er det Alpha, du skal vælge.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer