TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

Det bedste lommekamera – ever!

Prisen er det eneste, vi kan trække ned for på det, der uden tvivl er det bedste lommekamera, vi nogensinde har testet.

Af / 12/12/2014 - 01:00
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

Lyd & Billede mener

  • Klasseledende billedkvalitet i minimal indpakning, kombineret med en fremragende opklappelig elektronisk søger og lysstærk optik.
  • Det koster mere end de fleste kompaktkameraer og er så lille, at knapperne også bliver små.

Ikon for spesielt anbefalt for Sony Cyber-shot DSC-RX100 IIISonys lillebitte RX1000 III er den tredje udgave af deres professionelle kompaktkamera og er ikke alene det bedste af dem, men også det bedste lommekamera, vi har testet til dato. Billedkvaliteten holder så højt niveau, at det kan konkurrere med – og i vid udstrækning erstatte – mange af de spejlreflekskameraer, vi har testet. Det er der flere grunde til.

Egenskaberne i svagt lys er fremragende, med kun moderate mængder af billedstøj. Samtidig er den optiske kvalitet på den lysstærke zoom så høj, at man kan forvente knivskarpe og detaljerede billeder. Hvilket er sjældent fra så små kameraer.

 

Vendbar selfie-skærm
Vendbar selfie-skærm.

Trods størrelsen har Sony formået at indbygge både vipbar skærm og elektronisk søger i RX100 III. En søger, der faktisk er god og ikke minder om de forfærdelige søgere i mange videokameraer, vi har testet. For at holde størrelsen på et minimum har Sony flyttet blitzen og indsat en opklappelig søger, som man slår op med en knap på siden. Når søgeren slås op, tændes kameraet, og man er klar til at fotografere.

Knapperne er naturligvis små, men det praktiske indstillingshjul omkring objektivt – som kan programmeres – gør det muligt at tilpasse kameraet til forskellige behov. Det skal heller ikke glemmes, at videokvaliteten er rigtig god for et så lille kamera.

Annonce
Fremragende billeddynamik i godt lys ved lave ISO-værdier.
Fremragende billeddynamik i godt lys ved lave ISO-værdier. 

Det får du
Det er godt gjort af Sony at klemme en relativt generøs elektronisk søger ind, som ovenikøbet kan slås ind i kameraet, når den ikke bruges. Opløsningen er 1,44 megapixel, søgerbilledet er overraskende stort, og den har minimal forsinkelse.

Når søgeren er oppe, er det mere tilfredsstillende at bruge kameraet, fordi man kan holde det med begge hænder og få et bedre greb. Hvis man bruger søgeren og kun holder kameraet med én hånd, mærker man hurtigt, at det glatte kompaktkamera kunne trænge til et skulptureret håndgreb. Sådan et fås som ekstraudstyr, men burde være standard til denne pris.

Udsnit af billede med meget små detaljer
Udsnit af billede med meget små detaljer.

Billedsensoren er den nyeste udgave af Sonys 1 tommes CMOS-sensor (den samme som i RX1000 II) med bagbelysning for bedre følsomhed, og en ny Bionz X billedprocessor for renere billedfiler med mere jævn farvegengivelse. Objektivet er helt nyt, med 24-70 mm rækkevidde og rigtig god blænde på f/1.8-2.8, afhængigt af brændvidden.

Ganske god kontrol over dybdeskarpheden på 70 mm f/2.8.
Ganske god kontrol over dybdeskarpheden på 70 mm f/2.8.

Det har også fået mulighed for at gemme Full 1080/50p HD-video i det nye XAVC S videoformat, der tillader en billedstrøm på 50 Mbit/s. Det giver klasseledende videokvalitet for kompaktkameraer med 1080 HD-video.

Ved ISO 1250 begynder vi at nærme os grænsen for acceptabel billedstøj.
Ved ISO 1250 begynder vi at nærme os grænsen for acceptabel billedstøj.

Lad os ikke glemme, at kameraet også har fokusmarkering (peaking) for bedre skarphedskontrol ved manuel fokus og zebramønster for kontrol over højlys ved video-optagelse. Eller at det er muligt at tappe et ukomprimeret videosignal fra HDMI-versionen, hvilket kun få systemkameraer kan.

Meget jævn skarphed også på store blænder.
Meget jævn skarphed også på store blænder. 

Hvor godt er det?
Med det nye zoomobjektiv og en bedre billedprocessor er billedkvaliteten fornem ved næsten alle ISO-værdier. Det er forbløffende, hvor meget Sony kan presse ud af det lille kamera, der formår at bevare det dynamiske omfang i billederne, selv ved ISO-værdier over 1600. Der er ikke meget generende billedstøj før ISO 6400, men herfra og opad bliver det meget grovkornet.

Det betyder, at man kan skyde på fuld blænde i svagt lys uden at skulle bekymre sig om støj, så længe man begrænser sig til maksimalt ISO 3200.

Synlig billedstøj ved ISO 6400, især i mørke områder.
Synlig billedstøj ved ISO 6400, især i mørke områder.

Opløsning og skarphed er fremragende. Først og fremmest på grund af det virkelig gode zoomobjektiv, der har ensartet skarphed på alle brændvidder og næsten alle blændeåbninger. Det samme med farvegengivelsen, der er jævn også på jpeg-filer. Skal vi sætte en finger på noget, må det være lidt for aggressiv støjreduktion på jpeg, men så kan man altid lagre råfiler i stedet.

I godt lys kan man slippe af sted med selv ISO 12.800, men når lyset falder, øges kornstøjen betragteligt.
I godt lys kan man slippe af sted med selv ISO 12.800, men når lyset falder, øges kornstøjen betragteligt.

Konklusion
Sony RX100 III har nærmest ingen seriøse konkurrenter i dette segment og i denne størrelse. Indtil det lykkes andre at komme med troværdige alternativer, er det her det bedste lommekamera, der kan købes for penge.

Størrelsen er både ven og fjende, fordi kameraet er lille nok til at være i en lomme, men også så lille, at knapperne bliver for små, og der er ikke meget plads til hænderne. Et greb havde været godt. Men med den indbyggede søger og den høje billedkvalitet er Sony RX100 III definitivt en vinder i kompaktklassen.

RX100III 2
Det perfekte lommekamera.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere