Vi elsker at skrive om de nyeste high-end smartphones. Men når alt kommer til alt, er det de færreste, der har lyst eller råd til at investere i en supertelefon som Samsung Galaxy S6, der måske nok er en af de mest attråværdige smartphones lige nu. Men samtidig også en af de dyreste.
For dem, der ikke vil spendere over 5.000 kroner på en telefon, som er teknologisk forældet om et år, kan det betale sig at kigge på økonomimodellerne, der ikke har samme sexappeal, men som til gengæld kun koster en brøkdel.
Sony Xperia E4G minder af omfang om sidste års billige Xperia-model, M2. Forsiden er af ikke nærmere defineret “ridsebeskyttet glas”, og bagsiden er af plast. Og mens stadig flere topmobiler efterhånden får fastmonteret bagside og vandtæthed, har E4G aftagelig bagside og er ikke beskyttet mod vind og vejr.
Skærmopløsningen er på 960 x 540 pixel (det samme som på M2). Det er kun lige akkurat nok til ikke at virke pixeleret på en 4,7 tommers skærm.
Under motorhjelmen er der til gengæld sket store forbedringer. Som navnet snedigt antyder, har telefonen 4G/LTE. Og processoren er opgraderet til en 1,5 GHz quad-core fra MediaTek, der giver rigtig mange kræfter. Den har 1 gigabyte ram at boltre sig med og 8 gigabyte internt lager, som kan udvides med ekstra 32 gigabyte med et microSD-kort.
8 gigabyte lager er skrabet, men når Android 5.0 snart rulles ud på denne model (telefonen leveres med Android 4.4.4), vil man kunne installere apps på et SD-kort. Værre står det til med arbejdshukommelsen: 1 gigabyte ram. 1 gigabyte bliver hurtigt brugt, når mange af de installerede apps kræver at køre konstant i baggrunden.
To dage på en optankning
Sony slår i deres markedsføring på, at deres telefoner har en batterilevetid på to dage, og det er faktisk korrekt ved almindelig brug. Batteritesten i Geekbench 3 gav en køretid svarende til otte timers aktiv brug, før batteriet gav op. Og det var endda uden at aktivere Stamina-indstillingen, der kan presse endnu længere levetid ud af de sidste procent af batteriet.
Skærmen er ikke højopløst, men billedet er klart og farvestrålende, og lyden er decideret fremragende. Faktisk er det noget af den bedste lyd, jeg har oplevet fra en indbygget mobilhøjttaler. Uden at det dog på nogen måde inviterer til at spille musik over den. Her skal der stadig en ekstern højttaler til, og telefonen understøtter den nye Bluetooth 4.1 standard.
Udvalget af installerede apps er ganske udmærket. Her får man de fleste af Sonys egne apps.
Men der skal naturligvis laves nogle kompromiser i en økonomitelefon. Det gælder f.eks. kameraerne, som er på henholdsvis 5 og 2 megapixel. Det er lige akkurat okay, men langt fra at leve op til den føring på mobilkameraer, som Sony har med deres topmodeller.
Benchmarks
Xperia E4G er et stort spring fremad sammenlignet med sidste års M2-model. Faktisk scorer den mere end dobbelt så højt i Geekbench 3, nemlig 727 i single-core og 2.131 i multi-core. For at sætte tallene i perspektiv klarer topmodellen Xperia Z3 en multi-core score på 2.700.
I den grafiktunge AnTuTu benchmark-test scorer Xperia E4G 32.341. Det er en ganske udmærket ydelse, der ligger på niveau med mobiltelefoner i den bedre ende af sidste efterårs lanceringer.
Konklusion
Xperia E4G er en veldisponeret “value-phone”, der giver forbløffende meget telefon for pengene. Hastighedsmæssigt er E4G ikke langt bagefter Sonys nuværende topmodel, Xperia Z3 – men til en tredjedel af dens nuværende pris, som igen ligger langt under lanceringsprisen. Og kompromiserne er valgt så godt, at man næsten ikke mærker forskellen. I hvert fald hvis man ikke har brug for et superkamera eller masser af ram.