TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 6 billig-tablets

Tablets for fedterøve

Skal man virkelig give 4.000-5.000 kroner for en tablet? Svaret er nej. Du kan få en ganske brugbar tablet for en tusindkroneseddel. Men det kommer an på dine behov.

Af / 12/09/2013 - 15:55
6 billig-tablets

Mange sætter lighedstegn mellem tablets og Apples iPad. Det er forståeligt, for den er lækker. Og hvis du har 4.000-5.000 kroner, som bare råber på at blive brugt, er det fristende at lade en ny iPad 4 glide ned i tasken.

Er situationen derimod, at du har fuldt rigeligt at bruge penge på og blot vil have et nemt apparat til lidt e-mail og sofa-surfing, så kan du lade den store tegnebog blive i lommen. I denne test har vi samlet et felt på seks tablets i den billigste ende af skalaen: Fra 1.000 til 1.500 kroner stykket koster de.

Kompromisets kunst
I dette prisleje må der indgås nogle kompromiser. Størrelse, processorkraft, mængden af hukommelse og kvaliteten af skærmen er steder, hvor der kan spares på udgifterne. Og endelig kan man begrænse omkostningerne ved at pakke hele tablet’en ind i plastic. På nær én var der tale om 7 tommers tablets. Men en enkelt 10-tommer kom også med.

Alle seks tablets er bygget over styresystemet Android, og alle kører version 4.1.1. Det er et udmærket – og gratis – valg, og der er ingen mangel på apps. I hvor høj grad de små tablets så er i stand til at køre dem, er et andet spørgsmål. En af leverandørerne understregede således, inden han gik med til at deltage i testen: “Husk nu, at det ikke er en iPad!”

Samlet set er det dog imponerende, hvor meget tablet man faktisk får for så få penge. Der var flere positive overraskelser end negative oplevelser undervejs. Og ingen tablets blev afsløret som ubrugelige. Opløsning og skærmkvalitet var måske ikke overvældende over hele linjen, men de fleste bruger alligevel deres tablet – uanset pris – til at tjekke mail, opdatere Facebook og surfe på nettet. Og de opgaver klarede hovedparten til udmærkelse. Film og et spil lod sig også afvikle uden større problemer i de fleste tilfælde.

Annonce

Lidt tålmodighed er nødvendigt. På alle tablets mødte vi ofte den besked, at et program ikke svarede, og blev spurgt, om det skulle lukkes. Et klik på vent førte dog hver gang til, at programmet kort efter kom tilbage på skærmen.

Konklusion
Teknisk set var der overraskende lille forskel på de seks tablets. Faktisk var fire af dem bygget over samme processor (Rockchip RK3066), og alle på nær én brugte samme grafikprocessor, nemlig en quad-core Mali 400 GPU. Det gør dem ikke til hurtigløbere, men anbringer alligevel alle på samme niveau som sidste års topmodeller fra mere anerkendte producenter. Alle var forsynet med 1 gigabyte ram, og de fleste med 8 gigabyte internt lager. En enkelt måtte dog nøjes med 4 gigabyte lager.

Der er til gengæld en del forskel på det ydre. Nogle tablets har en stabiliserende bagside i aluminium, mens andre nøjes med en metalramme. En enkelt tablet er pakket helt ind i plastic. Skærmens materiale er sværere at bedømme, men nogle tablets nærmest suger fedtfingre og ridser til sig, mens andre klarer dagligdagen uden at få skrammer.

Sådan testede vi
Alle tablets blev testet med AnTuTu Benchmark, som tester de fleste funktioner på Android-tablets. Resultaterne viste, at de seks tablets i testen ligger i samme leje rent hastighedsmæssigt.

Den vigtigste opgave for de fleste tablets er som informationscentral til læsning af e-mail, opdatering af Facebook, surf på nettet og afspilning af YouTube-videoer.

En tablet skal kunne fungere som underholdningsmaskine. Som eksempel på 3D-spil brugte vi 3D-bilspillet Redline Rush. Vi spillede også en række videoer i forskellig opløsning, fra 720 x 576 dvd-opløsning til 1920 x 1080 HD-video og fra 1100 kbit/s til 8000 kbit/s hastighed.

Vi vurderede også lydkvaliteten. Men husk, at et 5-tal i lydkvalitet på en tablet betyder noget ganske andet end samme karakter på et hi-fi-produkt! Samtlige tablets i testen lyder tyndt, og musiklytning er kun for masochister. Men en god lydkarakter fortæller, at man vil have en realistisk chance for at forstå, hvad der bliver sagt i et videoklip.

Med deres kompakte størrelse og lave pris vil disse tablets ofte blive kastet ned i tasken, stoppet i lommen eller ende i hænderne på børn. Det stiller krav til holdbarheden, så vi afprøvede også vridningsstabiliteten. Ingen knækkede, men flere knagede faretruende, og en enkelt var så blød i materialerne, at man kunne se på skærmen, hvor fingrene rørte bagsiden.

TREKSTOR SURFTAB VENTOS 7.0 HD

Tynd og knivskarp

Når det gælder om at presse mest information ned på mindst mulig plads, er ventos 7.0 HD uovertruffen.

Ultra kompakt HD-opløsning Meget information på skærmen God lyd
Lyssvag Blålig tone Dyrere end konkurrenterne
Læs hele testen

ARCHOS 70b TITANIUM

Bedst til billeder

Lækkert design, naturtro farver på skærmen og god hastighed. Her får du så godt som alt på én gang.

Lysstærk skærm Solidt design Høj opløsning
Få informationer på skærmen Kun ét kamera
Læs hele testen

ACER ICONIA B1-710

Hurtig og veludstyret

Iconia B1 er billig, glimrende til allround-brug og hurtig til spil, men film er ikke dens livret.

Flot hastighed på spil GPS
Skærmen skal ses lige på Kræsen filmsmag Dårligt placeret højttaler Kun ét kamera Ingen HDMI
Læs hele testen

DENVER TAD-10021

Stor skærm til lille pris

Den 10 tommer store Denver har mere at byde på end bare en stor skærm. Den er også både hurtig og veludrustet.

Størrelsen Flot, farverig skærm GPS
Lav opløsning Virker skrøbelig
Læs hele testen

HP Slate 7

Sødt rødt design-bolsje

Sort plast foran, aluminiumramme og silkeblød rød plastbagside. Når man tager HP Slate 7 i hånden, fornemmer man, at der er tale om en mærkevare, hvor der er gjort noget ud af formgivningen.

Lækkert design Bedste lyd Godt billede 3 MP kamera
Ikke HD-opløsning Forholdsvis dyr Ingen HDMI
Læs hele testen

PIPO S3

Lækkert ”iDesign” til fin pris

Smart designet hvid tablet med god hastighed til under en tusse. Skærmen kunne dog være bedre.

Lækkert design Hurtig Stor betragtningsvinkel
Lyssvag skærm Grønligt billede Dårlig netforbindelse Ingen Bluetooth
Læs hele testen
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?