Dagens mobiltelefoner er ofte ganske teknisk avancerede og indeholder betydelig flere funktioner og finesser, end almindelige mennesker virkelig behøver. Har du desuden problemer med hænder og/eller fingre, så er smartphones med deres trykfølsomme skærme ikke et specielt godt alternativ. Men naturligvis skal man ikke diskrimineres, fordi man får nogle skavanker, efterhånden som man kommer op i årene; man skal fortsat kunne leve et aktivt liv og holde kontakten med familie og venner på en nem og bekvem måde.
Tidligere var seniormobiler kluntede og murstensagtige, og blev i mange tilfælde opfattet som diskriminerende på grund af deres brist i design. I dag findes der faktisk en hel del forskellige mobiler og designs at vælge imellem, og de skriger ikke alle “jeg-er-en-seniormobil”. Du kan vælge imellem telefoner med slæde, foldetelefoner eller holde dig til en helt almindelig telefon med taster på forsiden. Mange af modellerne findes i forskellige farver, og du kan selv vælge, om du vil kunne sende og modtage billeder, eller om du er fuldstændig tilfreds, så længe du kan ringe, modtage samtaler og måske sende en sms. De fleste mobiler har også en form for alarmfunktion, der gør, at du kan forprogrammere valgte numre som genveje, hvis uheldet skulle være ude.
Ikke kun seniorer
Nu refererer vi primært til seniorer i denne test, men det er naturligvis ikke kun ældre personer, der kan have nytte af en lidt simplere mobil med større (og frem for alt) rigtige knapper og et tydeligt display. For personer med en eller anden form for handicap kan det være guld værd at have en mobiltelefon, som er mere håndterlig, har tydeligere display og mere funktionelt tastatur.
Tips & råd
- Prøv mobilen i butikken, så du kan prøve knapper, display og menusystem.
- Tænk over, hvad dine behov er, og køb ikke en telefon med funktioner, som du ikke kommer til at bruge.
- Bladr igennem brugsanvisningen for at se, om den er begribelig, inden du køber.
- Hvis det er muligt, så vær selv med, når du skal købe mobiltelefon. Dine børn eller børnebørn har sandsynligvis en helt anden referenceramme, end du har, og det er trods alt dig, der skal bruge mobilen.
- Alle mobiler er ikke kompatible med høreapparater, hvilket gør, at du med visse modeller må tage det af og ved andre ikke. Kontrollér dette inden køb.
Doro PhoneEasy 612
Den gennemtænkte
Denne klaptelefon føles robust og gennemtænkt med mange gode funktioner, bl.a. kan du ændre tekststørrelse. Og takket være den belagte overflade risikerer man ikke så nemt, at den glider ud af hånden.
Panasonic KX-TU301
Den klodsede
Fra Panasonic kommer testens største mobil, der mest af alt minder om et håndsæt til en trådløs fastnettelefon, og som passer dig, der ikke vil have en masse “ekstra-af-alt”, som gør det mere kompliceret.
Telme F210
Den træge
Fra østrigske Emporia kommer testens anden deltager med klap. Telme F210 ser ved første øjekast rigtig god ud, men hvor hensigtsmæssig er den egentlig for en person med specielle behov?
myPhone 5300 Forte
Den talende
myPhone 5300 er en mobil for dig, som ikke er ude efter adspredelse i form af spil eller kamera. Den savner tilmed SOS-funktion, som kan være vigtig for nogle. Knapperne er store og med god afstand.
Doro PhoneEasy 715
Den finesserige
Doro 715 er en pæn lille telefon med glidende klap, som passer til dig, der vil have lidt flere finesser. Den er udformet på en måde, der gør, at den ligger godt i hånden, og den findes i sort eller hvid.
myPhone 1070 Chiaro
Den enkle
myPhones første bidrag til testen hedder 1070 Chiaro og er den første i “Simple life”-serien. En mobilserie for dem, der vil have en mobil, som er anvendelig, uden en masse andet.