Den seneste generation af iPad Air så dagens lys for to år siden, så det var på tide med den opdatering, vi endelig fik, da Apple lancerede nye tablets i maj måned i år.
Langt det meste af opmærksomheden i forbindelse med lanceringen fik den opdaterede iPad Pro med Apples nye M4-chip, og det er forståeligt, for de nye iPad Air-modeller bød ikke på meget nyt under solen.
2024-modellerne er udstyret med Apples M2-chip (som vi kender fra sidste års MacBook Air), ligesom iPad Air nu understøtter Wi-Fi 6E. Desuden fås tabletten nu i fire forskellige variationer, for så vidt angår hukommelse, nemlig med 128 gigabyte, 256 gigabyte, 512 gigabyte og 1 terabyte. Vi har testet den dyreste model med hele 1 terabyte lagerplads.
13-tommer skærm
Rent optisk er der stort set ikke sket noget siden 2022. Den opdaterede iPad Air har samme “gamle” design med skarpe linjer og kanter kombineret med afrundede hjørner, der får tabletten til at ligne en forvokset udgave af iPhone 4 og iPhone 5.
Eneste væsentlige nyhed er, at iPad Air nu fås i to størrelser, hvoraf den største version har 13-tommer skærm. Selv om iPad Air nu fås i en version med større skærm, er skærmteknologien stadig den samme. Apple kalder skærmtypen for Liquid Retina, men der er tale om en IPS-skærm, hvilket i praksis betyder, at lysstyrken (11 tommer = 500 nit / 13 tommer = 600 nit) altid opleves som lidt for lav, ligesom kontrast og sortniveau også kunne være bedre. Vi kunne godt have ønsket os, at Apple havde udstyret den nyeste iPad Air med den samme Mini-LED-skærmteknologi som iPad Pro.
Det skrev vi også for to år siden, og her i 2024 har vi endnu sværere ved at forstå, at Apple stadig holder fast i den gamle skærmteknologi. Den nyeste iPad Air er langtfra noget budgetprodukt, hvilket egentlig er det eneste, der ville kunne retfærdiggøre den tvivlsomme beslutning.
Kameraet har holdt flyttedag
Face ID har heller ikke fundet vej til den nye iPad Air. I stedet sidder Touch ID fingeraftrykslæseren samme sted som for to (og fire!) år siden, nemlig i power-knappen, ligesom den nyeste iPad Air har indbyggede stereohøjttalere, der ligesom på den sidste model sidder horisontalt. På den måde får man god stereolyd, uanset om man spiller spil eller ser video på sin tablet.
Frontkameraet på 12 megapixel har holdt flyttedag og sidder nu på den lange side af skærmkanten, hvilket placerer linsen lige i midten, når tabletten holdes horisontalt.
Det fungerer godt sammen med funktionen ‘I Fokus’, som ved hjælp af kunstig intelligens benytter frontkameraet til at følge den person, der taler, når man holder videokonferencer med arbejdet eller sludrer med bedsteforældrene via FaceTime, Skype eller Zoom.
Hvis man befinder sig i midten af billedet, bliver man så at sige fulgt af kameraet op til ca. to en halv meter til både højre og venstre, og effekten fungerer upåklageligt og virker meget naturlig i daglig brug.
I brug
Apple vil frygteligt gerne have, at brugerne anvender deres iPad som en slags bærbar computer. Derfor promoverer de f.eks. Magic Keyboard til iPad i stor stil, men kendsgerningen er, at iPad som laptop-erstatning giver langt mere mening, når vi taler om iPad Pro, som vitterligt bliver brugt af mange professionelle i arbejdssammenhæng.
En iPad Air er derimod en tablet til underholdning, gaming, bøger, videoer etc., og den bruges snarere som almindelig tablet, ikke mindst af mange børn, og holdes i hånden, mens man har den med i sofaen, i sengen, i bilen eller på terrassen.
Derfor er det selvfølgelig et godt spørgsmål, om det også fungerer i praksis, når tabletten har fået vokseværk takket være den nye 13-tommer skærm.
Og svaret er, at ja, det fungerer overraskende godt. Apple har nemlig sørget for, at den store iPad Air ikke er for tung (5G-modellen vejer blot 618 gram), og den er også lige så slank (6,1 mm) som den mindre version, hvilket gør den nem at håndtere.
Om det er grunden til, at der ikke længere er plads til et fysisk SIM-kort i dette års nye iPad Air-modeller (uanset skærmstørrelse), kan vi ikke lige svare på. Men faktum er, at iPad Air nu kun understøtter eSIM, hvilket helt sikkert vil være til irritation for nogle brugere.
Fartmonster
I bund og grund er det, når det gælder hastighed og muskler, at den nyeste iPad Air imponerer. Som nævnt har den nu Apples egen M2-chip siddende under motorhjelmen. Og derfor er der meget få tablets på markedet, der er hurtigere end iPad Air. Der er faktisk kun ét produkt, vi kender til, og det er iPad Pro. Ellers tørrer 2024-udgaven af iPad Air gulv både med sin egen forgænger og såmænd også med den nærmeste konkurrent, Samsung Galaxy Tab S9 Ultra fra 2023.
I forhold til Galaxy Tab S9 Ultra er iPad Air således dobbelt så hurtig, når vi måler CPU’en med benchmark-værktøjet Geekbench 6 (10.024 point i multi-core ydelse vs. 5.536 point), mens målinger af den grafiske ydelse med værktøjer som AnTuTu 10 (2.071.446 point vs. 1.532.930 point) og 3DMark Solar Bay unlimited (7.834 point vs. 5.586 point) også taler deres eget tydelige sprog.
Konklusion
Selvfølgelig er 2024-versionen af iPad Air den bedste af slagsen til dato. Den er meget tæt på at være lige så god som den noget dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruger og vant til at begå sig i firmaets økosystem af apps og tjenester, er iPad Air faktisk det mest oplagte valg, hvis man er på udkig efter en tablet lige nu.
Den nye, store skærmstørrelse fungerer fremragende i det daglige. Så meget desto mere frustrerende er det, at Apple ikke har taget skridtet helt ud, for så vidt angår skærmteknologi. Det er helt åbenlyst, at den lækre, slanke og lynhurtige iPad Air fortjener en skærm med Mini-LED. Lad os håbe, at det kommer med næste opdatering.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer