Hvor iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max er de dyreste Apple-mobiler for brugere, som vil have den absolut hurtigste ydelse på markedet kombineret med det bedste mobilkamera på en smartphone i skrivende stund, er den almindelige iPhone 12 en premiummobil for folk flest. Med den forskel i forhold til andre mobiler i premiumsegmentet, at den både med hensyn til ydelse og skærm næsten er på niveau med high-end-modellerne i Pro-serien.
Men for første gang nogensinde findes der nu en fjerde model i årets iPhone-serie, nemlig iPhone 12 mini. Den er på nær ganske få detaljer helt identisk med iPhone 12, men den er lige så lille, som iPhones plejede at være tilbage i de gode, gamle dage i 2012 og 2013, hvor det var iPhone 5, iPhone 5C og iPhone 5S, vi gik rundt med i lommerne.
Udseende og konstruktion
Lægger man iPhone 12 mini side om side med de andre iPhone-modeller, forekommer den da også nærmest mikroskopisk lille. Men rent faktisk er iPhone 12 mini næsten lige så stor som den nye udgave af iPhone SE, som vi testede for få måneder siden, og den er nogle millimeter bredere og længere end sine forgængere fra 2012 og 2013. Med sine 133 gram er den også en smule tungere end f.eks. iPhone 5, som blot vejede 116 gram.
Designmæssigt er iPhone 12 mini, ligesom de øvrige iPhone 12-modeller, noget helt for sig selv. De glatte, afrundede kanter, vi kender fra iPhone 11, er væk. I stedet er den kantede formfaktor, som man finder på den nye iPad Air, iPad Pro samt de førnævnte klassiske iPhone 5-modeller, tilbage på alle iPhone 12-modellerne, herunder naturligvis også iPhone 12 mini.
Rent æstetisk er det et klogt valg, der giver Apples nyeste iPhones et eksklusivt designsprog og et luksuriøst præg. Desuden giver de lige kanter faktisk et mere sikkert greb om mobilen. Og af alle de nye iPhone 12-modeller er iPhone 12 mini i kraft af sin ringe størrelse selvfølgelig den letteste at få et solidt greb om. Den passer selv i den mindste barnehånd, hvis barnet vel at mærke er i skolealderen.
Præcis som den almindelige iPhone 12 er iPhone 12 mini desuden vandtæt ned til seks meter i 30 minutter (qua IP68-certificering) mod forgængerens fire meter i 30 minutter.
Også glasset på den nye iPhone 12 mini er forbedret på forskellige måder for at øge robustheden. Den såkaldte Ceramic Shield-teknologi indebærer, at Apple har tilføjet keramiske krystaller i støbningen af glasset for at gøre mobilen mere brudsikker, mens glasset på bagsiden er dobbelt ioniseret for at gøre det mere ridsefast.
Glasset på for- og bagside flugter desuden med metalrammen omkring mobilen, hvilket også beskytter det bedre end på telefoner, hvor glasset er buet i kanterne.
Skærm
Ligesom de andre tre nye Apple-smartphones har iPhone 12 mini en ny OLED-skærm med mærkbart bedre lysstyrke end sidste års iPhone 11-modeller. Op til 1200 nit med HDR (High Dynamic Range), som virkelig lyser op, men lidt lavere lysstyrke end 12 Pro – 625 mod 800 nit – når skærmen er på normal lysstyrke.
Skærmen har desuden Apples True Tone-funktion, der tilpasser hvidbalancen til lyset omkring dig, samt en opdateringshastighed på 60 Hz.
Apples lynhurtige processor og grafikmotor samt OLED-skærmens responstid er tilstrækkelig kompensation for den kendsgerning, at iPhone 12 mini-skærmen ikke har en opdateringsfrekvens på 120 Hz som de fleste Android-mobiler i samme prisklasse, men af hensyn til strømforbruget stadig må nøjes med en opdateringsfrekvens på 60 Hz.
Skærmen på iPhone 12 mini kan vise video med HDR10, HLG og Dolby Vision, som bruges af professionelle, når de laver film. Det giver en federe filmoplevelse med mere kontrast og større farveomfang på skærmen, og det gælder også, når man ser optagelser, man selv har lavet med mobilen.
Men selvfølgelig er det den lille skærmstørrelse på 5,4 tommer, der tiltrækker sig mest opmærksomhed. Den klejne skærm kan være svær at vænne sig til, nu hvor de fleste af os i årevis har rendt rundt med 6 tommers mobilskærme eller mere, men man opdager hurtigt, at opløsningen er så høj, at der stort set er plads til lige så meget på iPhone 12 minis skærm som på en mere “normal” smartphone.
Med en opløsning på 2340 x 1080 pixel får man et lidt mindre skærmareal end på iPhone 12, der kommer med en opløsning på 2532 x 1170, men vi befinder os i småtingsafdelingen. Man mangler allerhøjst en eller to linjers tekst i bunden af skærmen i forhold til den større model.
Til gengæld har iPhone 12 mini en klar fordel: Den kan uden problemer betjenes med én hånd! Og det gælder, uanset om man vil nå en app i skærmens øverste venstre hjørne, eller man bruger tastaturet i skærmens bund til at skrive beskeder. Alt kan lade sig gøre ved hjælp af tommelfingeren, vel at mærke uden frygt for at tabe telefonen ud af hænderne hvert øjeblik. Hvilken forfriskende fornemmelse!
Kamera
Når det gælder kameraet, så er iPhone 12 mini helt og aldeles identisk med den almindelige iPhone 12. Det vil sige, at mobilen kommer med to kameraer: En 12 megapixel 13 mm f/2.4 120 graders ultravidvinkel og en 12 megapixel 26 mm f/1.6 vidvinkel. Hovedkameraet har også Deep Fusion, der analyserer hver enkelt pixel og sammensætter et billede med optimeret skarphed, farvegengivelse og dynamik.
Frontkameraet hedder True Depth-kamera på Apple-sprog, og ud over at understøtte Face ID, der identificerer brugeren af mobilen, har det samme 12 megapixel opløsning som de andre kameraer.
Siden de to vidvinkelkameraer på iPhone 12 mini er de samme som på Phone 12 Pro, er billedkvaliteten lige så god. Det vil sige, at den er noget af det allerbedste på markedet, med en naturtro og neutral farvegengivelse, som kun få andre mobiler kan matche.
Kameraernes egenskaber med bl.a. natindstilling giver ikke kun klare billeder i svagt lys; de er også blandt de mest støjfrie og kan tåle at blive blæst op uden at skæmmes af grovkornet billedstøj.
Farvegengivelsen er meget bedre, end vi normalt ser fra mobilkameraer, og portrætter ser ikke så overprocesserede ud, som vi oplever med andre smartphones. Ligesom på 12 Pro er kameraets portrætindstilling forbedret med større dybdefølelse, og billederne har bedre definerede detaljer end med iPhone 11 Pro.
Ydelse og funktioner
Under skærmen sidder Apples seneste og mest kraftfulde processor til dato, A14 Bionic, som vi første gang stiftede bekendtskab med på den nye iPad Air.
A14 Bionic er en 5 nm chip, hvilket ifølge Apple giver plads til et hidtil uset antal transistorer. Det gør iPhone 12 mini lynhurtig, hvilket vores benchmark-tests også bekræfter. I snart sagt alle benchmark-tests tørrer den gulv med topmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Sony Xperia 5 II.
Som de andre mobiler i iPhone 12-serien har 12 mini selvfølgelig også 5G, hvilket gør den til den fysisk mindste 5G-smartphone på markedet lige nu, så vidt vi ved!
Den lille USB-oplader, vi kender fra tidligere iPhone-modeller, følger til gengæld ikke med i æsken sammen med iPhone 12 mini. Det velkendte Lightning-til-USB-kabel medfølger, men opladeren skal købes separat. F.eks. Apples nyligt lancerede MagSafe-oplader – en trådløs oplader med en rund Qi-ladeplade, der er magnetisk og sættes på bagsiden af iPhone 12 mini.
Det vil givetvis irritere mange brugere, at man ikke får opladeren med i købet, når man giver så mange penge for sin mobil, men Apples argument er, at det er spild af ressourcer, fordi så mange af os alligevel har de små opladere liggende i store mængder. Og det er jo ikke helt forkert.
Bemærk i øvrigt, at iPhone 12 mini oplader en smule langsommere end de tre andre modeller i den nye iPhone-serie. mini’en understøtter nemlig kun 12 watt trådløs opladning, hvor de andre i serien alle understøtter 15 watt. I praksis betyder det dog ikke alverden, da iPhone 12 mini også har det mindste batteri blandt de fire Apple-mobiler.
Konklusion
For de fleste er iPhone 12 nok det bedste iPhone-køb blandt de nye modeller. Men med den mindste model i serien, iPhone 12 mini, får man faktisk mest for pengene. Den er nemlig billigere end sin storebror, selv om stort set alle specifikationer er identiske. Til gengæld får man en helt unik og kompakt smartphone, som passer i enhver lomme, og som er til at holde om selv for barnehænder.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer