Man siger, at forventningens glæde er den største, og sådan er det i hvert fald, når det gælder iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. I forbindelse med WWDC tilbage i juni lovede Apple guld og grønne skove i form af et hav af AI-funktioner – Apple Intelligence på Apples eget marketingsprog – der som en del af iOS 18 ville komme til at definere den nye iPhone 16-serie.
Men da Apple for et par uger siden løftede sløret for de nye iPhone-modeller, herunder iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max, stod det klart, at Apple Intelligence ikke er klar. Køber man en mobil fra iPhone 16-serien i dag, når denne test udkommer, følger der ingen Apple Intelligence med, og selv om Apple lover, at de første funktioner vil finde vej til produkterne sammen med en opgradering af softwaren til iOS version 18.1, så har vi gennemført denne test uden at kunne afprøve noget som helst, der bare minder om AI. Mere om det længere nede i artiklen.
For udover at Apple Intelligence altså glimrer ved sit fravær, så er ændringerne i forhold til sidste års iPhone 15 Pro-modeller så små, at de kan opsummeres på ganske få linjer:
- Begge modeller har fået lidt større skærm, iPhone 16 Pro Max med 6,9” og iPhone 16 Pro med 6,3”.
- Både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max har fået Apples nyeste A18 Pro-processor indbygget. Mobilerne understøtter nu bl.a. Wi-Fi 7.
- De har desuden fået en dedikeret kameraknap, som Apple kalder for ‘Kamerabetjening’.
- Og så er der sket en fornyelse af selve kameraet, så begge Pro-modeller nu understøtter 5x optisk zoom. Ultravidvinkel-linsen er nu på 48 megapixel, hvilket bl.a. muliggør bedre makrobilleder.
Selvfølgelig er der mange flere små nyheder, som vi kommer nærmere ind på lige straks, men når selv de største forandringer i bund og grund er mindre opgraderinger, er det ret nemt at styre begejstringen.
Til denne artikel har vi helt konkret testet iPhone 16 Pro Max i den helt dyre version med 1 terabyte lager. Men i år er 16 Pro og 16 Pro Max-modellerne helt identiske på nær skærmstørrelsen og så selvfølgelig batteriet, som har flere mAh i Max-udgaven. Så når du læser denne test, kan du regne med, at vores konklusioner også gælder den fysisk mindre iPhone 16 Pro-model.
Udseende og konstruktion
Designmæssigt er der vitterligt heller ikke meget nyt under solen i denne omgang. Apple har introduceret en ny farve til iPhone 16 Pro-serien, sandfarvet titanium, og så er den smalle sorte kant omkring skærmen blevet en my tyndere end sidste år, men det er så også cirka det.
Faktisk har Apple ikke ændret en tøddel på designet af iPhone Pro-modellerne i årevis. I hvert fald ikke siden iPhone 12 Pro-serien, der så dagens lys for fire år siden i oktober 2020.
Sidste år begyndte Apple dog at bruge titanium til at fremstille dele af deres iPhone 15 Pro-modeller, herunder rammen og mobilens chassis, og det er også tilfældet i år, hvilket betyder, at f.eks. iPhone 16 Pro Max stadig er cirka 13 gram lettere end forrige års iPhone 14 Pro Max, selv om den nye mobil er flere millimeter både længere og tykkere end forgængeren.
Men det skriger til himlen, at iPhone-designet kunne trænge til et friskt pust. Især når så mange brugere i den grad betragter deres iPhones som accessories.
Der er ingen tvivl om, at Apple som sædvanlig har valgt de bedste materialer til fremstillingen af iPhone 16 Pro Max. Kvaliteten er høj, mobilen er IP68-certificeret, og skærmen beskyttes af en ny generation af ‘Ceramic Shield’, som ifølge Apple skal være 50 procent stærkere end tidligere. Men kreativitet og nytænkning ser anderledes ud.
Skærm og lyd
Også når det gælder skærmen, skal man frem med luppen for at kunne se afgørende forskelle på iPhone 16 Pro Max og dens forgænger. Jo, skærmstørrelsen er vokset en smule fra 6,7 til 6,9 tommer, hvilket giver 16 Pro Max den største skærm nogensinde på en iPhone. Og dermed har iPhone 16 Pro Max også fået liiiidt flere pixel at gøre godt med (2.868 x 1.320 mod tidligere 2.796 x 1.290), mens pixeltætheden er præcis den samme.
Men ellers er der tale om præcis samme type fremragende LTPO OLED-skærm med op til 2.000 nit lysstyrke, dynamisk 120 Hz opdateringsfrekvens og muligheden for at holde skærmen ‘altid tændt’ med kraftigt reduceret lysstyrke og en opdateringsfrekvens ned til 1 Hz.
Lyden fra de indbyggede højttalere er som sædvanlig glimrende.
Kamera
Apples iPhone Pro-modeller har alle dage haft stort fokus på kameraet, og det er også tilfældet med iPhone 16 Pro Max, der helt overordnet tager fantastisk gode billeder under forskellige forhold, hvad enten det er i dagslys eller mørke, tæt på motivet eller på lang afstand.
En markant forbedring i forhold til forgængeren er det nye 48 megapixel ultravidvinkelkamera, som nu matcher hovedkameraets opløsning. Ultravidvinkelkameraet inkluderer en makrofunktion, hvilket lader dig tage bedre makrobilleder med iPhone 16 Pro Max end med nogen tidligere iPhone-model.
I øvrigt er zoom-funktionaliteten blevet opgraderet, for så vidt angår iPhone 16 Pro-modellen, så begge Pro-modeller nu tilbyder fire zoom-niveauer: 0,5x, 1x, 2x og 5x, hvor sidstnævnte tidligere var forbeholdt Pro Max-versionen.
En anden nyhed er den udvidede ‘Fotostil’-funktion. Antallet af filtre er steget fra 10 til 15, og hver enkelt kan nu manuelt finjusteres efter dine præferencer, hvorefter du kan gemme dine foretrukne indstillinger til fremtidig brug.
For de mere teknisk orienterede fotografer understøtter både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max nu JPEG-XL Lossless og JPEG-XL Lossy. Dette er særligt relevant for dig, der ofte anvender Apples ProRaw-format, da det muliggør mindre filstørrelser uden kvalitetstab.
På videofronten har iPhone 16 Pro Max taget et lille kvantespring. Mobilen kan nu optage i 4K-opløsning med 120 billeder i sekundet. Dette åbner for omfattende redigeringsmuligheder, herunder muligheden for at zoome ind på 4K-optagelser uden kvalitetstab, selv når slutproduktet skal være i 1.080p. Desuden kan afspilningshastigheden reduceres til 24 billeder i sekundet, hvilket giver en imponerende 5x slowmotion-effekt uden hakken.
Den største nyhed på kamerafronten må imidlertid være den dedikerede kameraknap, som Apple har døbt ‘Kamerabetjening’. Det er vel nærmest kun Sony, som med modeller som Xperia 1 VI hidtil har udstyret deres mobiler med en i øvrigt ganske fantastisk dedikeret kameraknap, men nu vil Apple altså også være med på vognen.
Kameraknappen på Sony Xperia-modellerne fungerer præcis som en udløserknap på et ægte kamera. Det vil sige, at kameraet fokuserer på motivet, når du trykker den fysiske knap halvt ned, og tager billedet, når knappen bliver trykket helt i bund, men sådan er det desværre ikke med Apples ‘Kamerabetjening’.
Kamera-app’en åbner, når du klikker på knappen, men det fokuserer ikke automatisk på motivet, når du vil tage et billede. Knappen har nemlig ikke noget halvt tryk. Du skal i stedet bruge autofokus eller markere på skærmen, hvor fokus skal placeres.
Når du swiper med fingeren hen over knappen, aktiveres zoom-funktionen, mens et dobbelt let tryk åbner forskellige andre kameraindstillinger, som du kan swipe mellem. Det lyder fint, hvis det virkede i praksis.
Ideen er måske god, men det er for langsomt og besværligt at bruge i en faktisk fotosituation.
Den eneste virkeligt nye funktion, som ifølge Apple vil blive tilføjet til kameraknappen på et senere tidspunkt, er AI-funktionen ‘Visual Intelligence’, der skal lade dig tage et billede af hvad som helst, hvorefter den kunstige intelligens skal kunne give dig informationer om det, du har fotograferet. Altså i samme stil som de allerede eksisterende Google-funktioner som ‘Circle to Search’ og ‘Google Lens’.
Men som nævnt indledningsvist kommer alle Apples AI-funktioner på et senere tidspunkt, og det gælder også ‘Visual Intelligence’.
Funktioner
For i skrivende stund er iPhone 16 Pro Max et ufærdigt produkt. Anderledes kan det ikke formuleres. Den helt store nyhed i år er jo Apple Intelligence, men de mange nye AI-funktioner var som nævnt ikke klar, da Apple lancerede de nye iPhone-modeller i begyndelsen af september.
De første funktioner vil blive rullet ud til de nyeste iPhone-modeller i en betaversion som en del af iOS 18.1 i løbet af oktober måned, men i første omgang vil Apple Intelligence kun fungere på amerikansk engelsk, mens andre store sprog som kinesisk og japansk bliver tilgængelige “i løbet af 2025”.
Og sandheden er, at ingen ved, hvornår Apple Intelligence – om overhovedet – bliver tilgængelig for brugere, der bor i EU-lande som Danmark og Sverige.
Af Apples egen support-side om Apple Intelligence fremgår det således, at Apple Intelligence ikke fungerer, hvis brugeren opholder sig i EU og samtidig har et Apple ID, som er registreret i et EU-land. Men forlader brugeren EU, skal Apple Intelligence fungere, blot man indstiller enheden til et af de understøttede sprog (hvilket i skrivende stund udelukkende er amerikansk engelsk).
Brugere fra EU-lande deler i øvrigt skæbne med kinesere fra Folkerepublikken Kina (hvilket ikke inkluderer kinesere fra Hong Kong og Macao), som heller ikke får adgang til Apple Intelligence.
Apple Intelligence kommer til at inkludere muligheden for automatisk at omskrive tekst – f.eks. i beskeder og mails, skabe nye emojis baseret på unikke beskrivelser, finde billeder i Fotos-app’en blot ved at beskrive billedets motiv, og så skal Siri også blive langt mere intelligent, lover Apple. Først og fremmest skal Apples personlige assistent blive bedre til at forstå almindeligt talesprog. Og med udgangspunkt i brugerens egen personlige kontekst (alle oplysninger om brugeren, som den kunstige intelligens kan lære via beskeder, mails, billeder, kalenderaftaler, etc.), skal Siri blive langt bedre til at styre iPhone samt finde rundt i og anvende brugerens informationer til at udføre en bred vifte af opgaver. Apple lover, at brugerens private oplysninger forbliver private, uanset om en funktion afvikles på den mobile enhed eller i skyen. De første Apple Intelligence-funktioner, herunder værktøjer til at hjælpe med at skrive og omformulere mails og beskeder, AI-baseret søgning ved hjælp af naturligt sprog i Fotos-app’en, opsummeringer af notifikationer og udvidede Siri-funktioner, vil blive tilgængelige i en betaversion som en del af iOS 18.1, der bliver rullet ud til de nye iPhones samt iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max i løbet af oktober måned.
Men hvor alle brugere altså kommer til at vente kortere eller længere tid på at få fornøjelsen af Apple Intelligence, får du til gengæld adgang til de nye funktioner i iOS 18 fra dag ét. Det inkluderer bl.a.:
- Personlig tilpasning
Du kan nu tilpasse din hjemmeskærm, låseskærm og Kontrolcenter på nye måder. Du har mulighed for at placere apps og widgets hvor som helst på hjemmeskærmen, herunder lige over Dock for nem adgang eller for at passe til din baggrund. App-symboler og widgets kan ændres med mørke eller farvede effekter, og du kan justere deres størrelse for at skabe et personligt layout.
- Nyt design til kontrolcenter
Kontrolcenter har fået et nyt design, der giver dig lettere adgang til ofte brugte funktioner. Du kan nu tilpasse layoutet efter dine behov. Det nye design giver dig hurtig adgang til grupper af betjeningsfunktioner, som f.eks. medieafspilning, smart home-styring og forbindelser. Du kan swipe mellem de enkelte funktioner for at finde det, du skal bruge.
- Redesign af Fotos-app
Fotos-app’en har fået et nyt design, der skal gøre det lettere for dig at finde og genopleve dine billeder. Den nye oversigt bruger et gitterformat, og med de nye samlinger kan du se billeder efter tema uden at organisere dem i album. Du kan også fastgøre dine favoritsamlinger for hurtig adgang. En ny karruseloversigt viser desuden dagligt opdaterede højdepunkter med personer, kæledyr og steder, du ofte fotograferer.
- Adgangskoder
Den nye app Adgangskoder er en videreudvikling af Nøglering, som blev introduceret til Mac for over 25 år siden. Med denne app kan du nemt få adgang til dine adgangskoder, login-nøgler, Wi-Fi-adgangskoder og bekræftelseskoder.
- Nye anonymitetsfunktioner
iOS 18 giver dig flere muligheder for at styre, hvem der kan se dine apps, hvordan dine kontakter deles, og hvordan din iPhone forbinder til tilbehør. Med funktionen Låste og skjulte apps kan du beskytte privat information, såsom notifikationer og app-indhold, mod uønsket adgang. Du kan nu låse en app, og hvis du ønsker yderligere diskretion, kan du skjule den i en låst mappe med andre skjulte apps.
Ydelse
Nuvel, også ældre iPhone-modeller vil blive opdateret med iOS 18, så sidstnævnte funktioner er ikke unikke for iPhone 16 Pro Max, men det er til gengæld den nye Apple A18 Pro-processor, som uden sammenligning er den hurtigste mobilprocessor, vi nogensinde har testet.
Når Apple Intelligence en skønne dag når frem til din nye iPhone, kan Apple A18 Pro helt sikkert levere varen, hvis vi skal tro på vores benchmark-tests, herunder Geekbench AI, hvor iPhone 16 Pro Max opnår det højeste resultat, vi nogensinde har målt. Det samme gælder i andre benchmark-tests, der måler såvel grafikydelse som den generelle ydelse fra processoren.
Og det vel at mærke uden at det koster på batteritiden. Over 10 timer kan iPhone 16 Pro Max holde, selv om den bliver straffet hårdt, og det er nok det bedste resultat fra en iPhone til dato.
Konklusion
Ikke desto mindre er iPhone 16 Pro Max lidt af en skuffelse. Den helt store nyhed, Apple Intelligence, glimrer ved sit fravær i skrivende stund, og for så vidt angår de fleste specifikationer er der kun sket ganske små forbedringer i forhold til sidste års model, selv om vi da er glade for det nye 48 megapixel ultravidvinkelkamera.
Den helt nye dedikerede kameraknap, ‘Kamerabetjening’, er lidt af et flop og gør ikke reelt kameraoplevelsen bedre for brugeren. Vi spår, at knappen lige så stille vil forsvinde i løbet af et par år, medmindre Apple ændrer konceptet markant.
Ydelsen er selvfølgelig i top, og der er ingen tvivl om, at hvis du er loyal iPhone-bruger og ikke har udskiftet din iPhone Pro siden 2021 eller 2022, så er iPhone 16 Pro Max mobilen, du skal købe, hvis du har penge nok. Men alle andre kan sagtens springe over denne gang og sammen med os håbe på, at Apple har gemt alle de nye spændende ideer til næste år.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer