Så, nu er (u)turen kommet til at teste Apple Watch 8. Jeg indrømmer det – jeg er ikke Apple-fan. Det er ikke, fordi produkterne er dårlige på nogen måde. Absolut ikke. Det skyldes, at jeg får gåsehud af, at andre begrænser mine valgmuligheder. Noget, som Apple er utroligt dygtige til. Så nu hvor jeg har et Apple Watch, skal jeg også have en iPhone – uanset om jeg kan lide det eller ej.
At flytte ind
I en husstand, hvor der i lang tid ikke har været Apple-produkter, starter problemerne stort set med det samme. Jeg har nemlig ikke nogen USB-C-adapter. Jeg kontakter Apple-hotlinen (i dette tilfælde min datter), som hurtigt kommer til undsætning med en oplader.
Selv om jeg som sagt ikke er Apple-bruger og nu har to i-gadgets, som jeg skal forsøge at komme overens med, er det absolut intet problem at oprette forbindelse og foretage forskellige indstillinger. Pædagogisk og enkelt.
Uret er virkelig super lækkert at have på håndleddet. Blødt, afrundet i kanterne og intet, der generer. På den anden side er det ikke særlig kønt. Heller ikke grimt, men måske lidt kedeligt. Designet virkede innovativt og moderne, da det kom frem, men det var jo ikke i går …
Med Apple Watch 8 har du en kombination af en touchskærm og en knap. Den knap, du skal holde styr på, hedder Digital Crown og er placeret på siden af uret. Det er her, du trykker for at finde dine apps. Det er faktisk første gang, at jeg har fundet en Walkie-talkie-app på et ur – sjovt og innovativt!
Du kan også bl.a. finde apps til kompas, pulsmåling, trænings– og aktivitetslogs og en mindfulness-app, som guider dig i dyb vejrtrækning eller mindfulness. Responsen på skærmen er rigtig god, og det er virkelig intet problem at navigere, udforske og lære din nye følgesvend at kende.
Sundhed
At dagens smartwatches også forsøger at holde styr på dit helbred, er ikke noget nyt. Nogle gør det mere, andre mindre. Dette hører til den første kategori. Du kan aflæse meget på selve uret, og hvis du går til Sundhed på din iPhone, kan du læse endnu mere om, hvordan du har det (hvis du skulle være i tvivl), se sundhedstrends, holde styr på din søvn og meget mere. Og det er selvfølgelig bedst, hvis du bruger uret døgnet rundt for at få så præcise tal som muligt.
Du kan indstille det til at give dig Meddelelser om stabilitet ved gang, hvilket betyder, at du får en meddelelse, hvis du har en øget risiko for at falde inden for de næste 12 måneder.
En funktion, som jeg håber, at ingen har behov for at prøve, er Crash detection. Det betyder, at uret kan registrere, om du har været ude for en bil- eller cykelulykke. Hvis dette sker, kan uret automatisk ringe til alarmcentralen og sende position og meddelelser til dine kontaktpersoner i nødsituationer.
For kvinder (og for kloge mænd, der kan se fordelene ved at holde styr på deres kvindes menstruationscyklus) findes der en super enkel cykluslogbog, Min cyklus. Og ifølge det oplyste kan uret endda forudsige den mest frugtbare periode og estimere tidspunktet for ægløsning. For at bruge denne funktion skal du have uret på om natten over en længere periode, så din håndledstemperatur kan blive målt, mens du sover.
Det er selvfølgelig vigtigt at huske, at intet ur er en læge, og at du ikke blindt skal stole på de målinger og oplysninger, du får fra apps og logbøger. Men at blive bevidst og opmærksom på ændringer er aldrig forkert.
At bruge Apple Watch 8 til træning
Der er en hel del forudinstallerede aktiviteter på uret, men finder du ikke din sport, f.eks. social dans, australsk fodbold eller fiskeri, er det nemt at tilføje den. Skærmen er stor, farverig og tydelig, så det er nemt at se, hvad der foregår, selv i sollys.
Hvis du ikke bare vil have en løbetur og måle distance og puls generelt, kan du tilpasse din træning og f.eks. tilføje intervaltræning, så den passer til dit eget niveau. Hvis du har behov for at være konstant tilgængelig og helst ikke vil gå glip af et opkald, når du er ude at løbe, kan du vælge en model med eSim. Så kan du lade din telefon blive hjemme og stadig besvare opkald. Du kan endda gemme din yndlingstræningsmusik lokalt på uret, så du kan lytte til den, uden at du har din telefon ved hånden.
Personligt kører jeg spinningpas med et pulsbælte i mit fitnesscenter, og heldigvis passer uret og fitnesscentrets pulsmåling sammen. Ved spinning kommer du til at svede, det er det, der er pointen, og det er helt afgørende for et træningsur, at det kan skylles af efter en svedig omgang træning og dermed holdes frisk. Jeg går ind på Apples websted og læser, at uret er støvresistent og IP6X-certificeret, hvilket ifølge urkapslens klassificering betyder, at den er støvtæt. De har dog valgt ikke at bruge den samme klassificering, når det gælder beskyttelse mod væsker, men angiver i stedet, at uret er WR50 svømme- og vandafvisende. Apple forklarer det selv på følgende måde:
“Apple Watch Series 8 er klassificeret som vandafvisende ned til 50 meter i henhold til ISO-standard 22810:2010. Det betyder, at de kan bruges til aktiviteter i vandoverfladen, f.eks. til svømning i pools, søer og have. De bør dog ikke anvendes til dykning, vandski eller andre vandaktiviteter, der involverer høje hastigheder eller større dybder. Vandmodstand er ikke permanent og kan aftage med tiden.”
Jeg anbefaler i øvrigt, at du vælger en anden urrem end den, der hedder Sport, hvis du dyrker aktiviteter, hvor du sveder meget. Det skyldes, at den ikke er åndbar, og det føles næsten, som om huden bliver opløst af fugten. Ikke ligefrem optimalt.
Batteritiden
Batterilevetiden kan jeg ikke engang klassificere som dårlig, fordi det føles uretfærdigt over for dem med dårlig batterilevetid. Batteritiden på Apple Watch 8 er en katastrofe! Hvordan er det overhovedet muligt at slippe et ur løs, som ikke engang kan holde til 24 timers normal brug?
For at få det bedste ud af dit ur, skal du bruge det døgnet rundt. Jo oftere, du tager det af, jo mere sandsynligt er det, at du glemmer at tage det på igen. Jeg ved ikke, hvor mange gange uret i løbet af min test kort før sengetid har gjort mig opmærksom på, at det er på høje tid at lade op. Det gjorde jeg også, men jeg glemte at tage det på, inden jeg gik i seng. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har opladet uret om aftenen og faktisk husket at tage det på, inden jeg går i seng. Kun for at gå på arbejde hele dagen for at konstatere, at uret er dødt, når det er tid til træning om aftenen. Det er på tide at sætte en opfindsom og kreativ person til at løse dette Apple, for det er ikke engang i nærheden af at være acceptabelt!
Konklusion
For god ordens skyld vil jeg gerne endnu en gang minde om, at denne test kun er baseret på Apple Watch 8 som et sundheds-/træningsur. Intet andet! Og Apple Watch 8 er ikke et dårligt træningsur – tværtimod. Det er fantastisk! Men, og det er et meget stort MEN – det er ikke bemærkelsesværdigt bedre end andre ure, jeg har testet. Hvis jeg skulle bruge omkring 4.000 kroner på et fitnessur, ville jeg have valgt Suunto 9 Peak Pro. Så ville jeg få omkring 20 dages batterilevetid i stedet for omkring 18 timer, og så ville der endda være penge til overs til noget god rødvin til fredagsmiddagen.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer