TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 overrasker ikke

Apple begynder at få svært ved at overgå modellen fra sidste år - men spørgsmålet er også, om det er nødvendigt.

Af / 04/10/2024 - 11:00
Apple Watch Series 10

Home mener

  • Tyndere og lettere, især titan-modellen. Meget hurtigere opladning. Overvågning af søvnapnø. Hurtiger opdatering af always-on-urskiven. Bedre betragtningsvinkel.
  • Stadig for kort batteritid. En skuffelse for dem, der havde forventet et revolutionerende Watch X.

Det føles, som var det i går, vi så Apple Watch for første gang, men det er faktisk ni år siden nu. Med den 10. model forventede mange af os et Apple Watch X i samme ånd som iPhone X, som faktisk var radikalt anderledes. Måske et rundt ur? Måske et ur med blodtryks- eller blodsukkermåling?  

Men som alle, der så lanceringseventet, ved, var der ingen aha-oplevelser blandt alle årets lancerede modeller. Hvad vi fik var et ur med en anelse større skærm, lidt tyndere og lettere, et nyt materiale, hurtigere opladning og med en ny softwarefunktion. Det vil sige omtrent de samme gradvise forbedringer, som vi har set hvert år. De sidste gange, vi faktisk blev lidt begejstrede, var i 2018, hvor vi fik EKG-måler og falddetektion, og i 2020, da vi fik iltmåler. 

Apple Watch Series 10 lineup
Årets materialer, farvevalg og udvalg af matchende urremme. (Foto: Apple)

Udseende og konstruktion

Den mest markante forskel er, at de dyrere urkasser af stål nu er erstattet af titan for bedre at matche den nye iPhone. Hvad angår de billigere aluminiumsmodeller, fås de nu for første gang i sort højglans. Og til glæde for dem, der savnede den ikoniske rosaguld, er den tilbage i år.   

Det, Apple foretrækker at tale om, er, at hjørnerne er mere afrundede, og at skærmen er blevet større. Hvilket jeg ikke kan sige, at jeg lægger mærke til, selv om jeg godt ved det. Det skal dog siges, at det skyldes, at jeg skifter ur hvert år, og at forbedringerne sker gradvist. Har man en ældre model, er det mere tydeligt. Skærmen er faktisk vokset fra den første models 1,5 tommer til nutidens 1,9 tommer. Og vælger man 46 mm-modellen, er skærmen faktisk lidt større end på Apple Watch Ultra 2! 

Apple watch s10 black
Den nye højglanspolerede sorte aluminiumsmodel er ret lækker. (Foto: Apple)

Desuden er dette det tyndeste ur nogensinde, og det har endda tabt sig. En millimeter lyder måske ikke af meget, men det er 10 procent tyndere. Det er også blevet 10 procent lettere end Series 9, eller hele 20 procent, hvis man skifter stål ud med titan. Det kan faktisk mærkes. 

Annonce

Ydelse og hardware

På trods af det tyndere ur har Apple i det mindste ikke slækket på batteritiden. Gad vide, om vi kunne have fået en markant bedre batterilevetid, hvis de ikke havde gjort det tyndere? Det er dog en forbedring, at de er lykkedes med at klemme større opladningsspoler ind, hvilket betyder, at uret nu hurtigoplades til 80 procent på 30 minutter i stedet for 45. Det er meget velkomment, når man vågner og opdager, at man har glemt at oplade.   

Apple watch s10 viewing angle scaled
Det er betydeligt lettare at aflæse skærmen fra siden. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Ny skærmteknologi betyder, at man nu kan opdatere always-on-skærmen betydeligt oftere. I stedet for at skulle nøjes med minutvisere kan den nu opdateres en gang i sekundet. Skærmen har også fået en meget bedre betragtningsvinkel. Fra en 60-graders vinkel er skærmen nu 40 procent lysere. Noget, der faktisk kan mærkes, når man skal snige sig til at se den besked, der fik uret til at vibrere.   

Apple Watch Series 10 titanium gold
Virkelig bling-bling med titan i guld, matchende Milanese loop og ny Reflections-urskive. (Foto: Apple)

Højttaleren kan nu bruges til alle former for lyd, ikke kun opkald. Apple beretter glad, at man nu kan lytte til lydbøger uden hovedtelefoner eller afspille børnenes yndlingssang, som de har plaget om. Vi ser for os, at endnu flere sidder i den offentlige transport eller på caféer og forstyrrer alle omkring dem med snak og musik. Vi siger nej tak! Mikrofonen i uret har nu også en funktion til at isolere din stemme fra baggrundsstøj. Som f.eks. på en restaurant, forklarer Apple. Forhåbentlig vil personalet smide gæster på porten, som sidder med en højttalertelefon på restauranten.   

Svømmeuret

De fleste af de nye funktioner i uret handler faktisk om vandaktiviteter. Ikke mindst den nye Tide-app, hvor man kan tjekke de nærmeste strande og se, hvornår der er ebbe og flod, højdeændringer og den aktuelle retning for tidevandet. Helt ærligt, så lyder det som en typisk californisk funktion for surfere, selv om bådfolk måske også kan have glæde af oplysningerne. 

Apple watch s10 water
Vil du holde styr på tidevand og neddykningsdybde er S10 noget for dig. (Skærmbillede: L&B Home)

Uret har nu også en dybdemåler-app, til når man skal ud at snorkle, ligesom det kan vise vandtemperaturen. Dette skal kunne være til nytte i dykkerapps, som dermed mere eller mindre vil kunne forvandle dit Series 10 til et dykkerur, ligesom sidste års Watch Ultra 2. Derudover kan man blive coachet i pool-svømning. 

Læs også Smart-uret til mænd (og andre med store håndled) Apples robuste smart-ur til vildmarksvenner og folk med store håndled er kommet i en ny version med få, men vigtige nyheder. Det meste er vellykket.

Sensorer og funktioner

Flere sensorer var noget, vi virkelig havde håbet på, men den eneste nye, vi fik, var vandtermometeret, som er nævnt ovenfor.   

Watch Series 10 har dog en funktion, der kan forbedre manges liv. Det skulle nemlig være i stand til at registrere søvnapnø, hvor man i løbet af natten simpelthen holder op med at trække vejret, indtil hjernen registrerer tilstanden og sætter vejrtrækningen i gang igen.  

Denne tilstand er helt udiagnosticeret hos 80 procent af dem, der lider af den. Ud over træthed, koncentrationsbesvær og hovedpine fører søvnapnø til forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og i sidste ende skader på blodkarrene.  

Apple watch s10 vitals
I app’en Vitalparametre får man efterhånden overblik over, om man lider af søvnapnø. (Skærmbillede: L&B Home)

Uret har faktisk ingen nye sensorer til dette, men bruger iltmålingerne fra Series 6, vejrtrækningsmålingerne under søvn fra Series 7 og søvnstadierne fra Series 8. I den nye app Vitalparametre kan man se sin puls, vejrtrækningsfrekvens, hudtemperatur, blodets iltindhold og søvnens varighed. Alt dette vægtes sammen til en oversigt. Vi ville gerne kunne rapportere om, hvor pålidelig funktionen er, men desværre vil Apple have en måneds data, før de vover at komme med sit bud. Vi havde kun en uge til testen, så det må vi vende tilbage til.   

Apple watch s10 exercise
Som vanligt er Apple Watch eminent til at have tjek på hverdagsmotionen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Andre nye funktioner har ikke så meget med Series 10 at gøre, men skyldes, at uret kører watchOS 11. Nogle af eksemplerne er, at man nu får en vurdering af, hvor krævende træningspasset var, og kan følge sin træningsbelastning, at man har en anvendelig oversættelsesapp direkte i uret, og at Smart Stack er blevet mere anvendelig. Læs mere om funktionerne i watchOS 11 hos Apple.   

Konklusion

I stedet for at klage over de få forbedringer i forhold til Series 9 bør vi måske se Series 10 som kronen på værket efter ni års udvikling. Set ud fra den synsvinkel er det bemærkelsesværdigt, hvor meget bedre dagens ur er i forhold til den første model. Det har nu en virkelig stor skærm og er blevet mærkbart tyndere og lettere. Blandt nyhederne i denne model er det den forbedrede skærm og den hurtigere opladning, vi sætter mest pris på. Vi håber også, at søvnapnø-overvågningen fungerer efter hensigten. På trods af den stadig utilstrækkelige batteritid er dette vores foretrukne smartwatch.

Karakter
Apple Watch Series 10
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke