TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenfone 11 Ultra

Den ensomme topmodel

Asus Zenfone 11 Ultra fortjener sit navn, men den er ikke topmodellen i serien. Den er den eneste model.

Af / 14/03/2024 - 13:00
Asus Zenfone 11 Ultra

Home mener

  • Takket være Snapdragon 8 Gen 3 er dette en af de hurtigste mobiler på markedet. Lidt billigere end de store konkurrenter. Nu endelig med 3x telekamera.
  • Det er stadig, mange, mange penge. I realiteten er det her en ROG Phone 8 i civil.

Taiwanesiske Asus vil meget gerne være mobilproducent. Og man må beundre deres vedholdenhed. For på trods af, at det endnu ikke er lykkedes at opnå stor kommerciel succes, har de siden 2014 lavet 10 modelgenerationer og et stort antal varianter af deres Zenfone-mobiler. Mange af dem har udmærket sig på gode data og ofte meget opfindsomme produktdetaljer – som en roterende kamerabro eller indbygget gimbal-stabilisering.

Zenfone 11 Ultra er, som navnet antyder, den 11. generation af familien. Navnet antyder ligeledes, at vi har at gøre med den ekstra featurespækkede luksusmodel i serien. Det er til gengæld ikke korrekt.

2024 1 23 0128
Zenfone 11 fås udelukkende i ultraversionen. Der kommer ingen standardmodel eller kompaktmodel. (Foto: Asus)

Hvor er standardudgaven?

De fleste store mobilproducenter, med Samsung og Apple i spidsen, har igennem flere modelgenerationer valgt at lave forskellige varianter af årets mobil. Oftest en standardversion og en lidt skrabet og mere kompakt økonomimodel. Og som kronen på værket en Ultra-, Pro- eller Max-version med ekstra hastighed, mere hukommelse og vildere kameraer.

Zenfone 11 Ultra har sådan set alt dette. Men man leder forgæves efter en standardudgave. Der findes udelukkende Ultra-modellen.

Læs også Gaming-mobilen er et speedmonster Hvis hastighed er alfa og omega, er en gaming-mobil svaret. Asus ROG Phone 8 er lige nu den hurtigste telefon i verden.

På Asus’ indbudte pressebriefing for nylig blev der fra flere sider spurgt på, om der ville komme andre udgaver. Og især på en kompaktudgave, som har været Asus’ særkende gennem flere år.

Annonce

Svaret fra Asus var mildt sagt vævende. ”Der er ikke nogen anden udgave lige nu. Men Zenfone 10 er stadig på markedet!”

Større og dobbelt så lysstærk

Asus’ Zenfone-mobiler har skiftet udseende og image som ingen anden mobilserie. Både på design og størrelse. Nogle gange har modellerne i samme generation tilmed været så forskellige, at man kunne fristes til at tro, at der var sket en forbytning på fødeklinikken.

De seneste to Zenfone-generationer har været kompakte, lommevenlige flagskibsmobiler. Zenfone 11 Ultra, derimod, er udstyret med en fuldvoksen 6,78” AMOLED-skærm med en opløsning på 2.400 x 1.080 pixel. Skærmopløsningen og hastigheden (144 Hz) er den samme som på Zenfone 10, men skærmen er næsten en tomme større i diagonalmål, og lysstyrken er fordoblet til blændende 1.600 nit.

Og hvor samtlige tidligere generationer har måttet nøjes med to bagsidekameraer, er arsenalet nu udvidet med en 3x teleoptik.

zf11-orange_1 zf11-Black_1 zf11-Blue_1 zf11-Grey_1
<
>
Zenfone 11 Ultra kan fås i fire farver. (Foto: Asus)

De tre kameraer er samlet i en kvadratisk kamerablok på bagsiden, der er af mat aluminium. Testmodellen havde blå bagside, men flere farvevarianter er tilgængelige.

Er det en Zenfone eller en ROG Phone?

Uanset at Zenfone 11 Ultra ikke ligner nogen tidligere Zenfone-model, har den mere end blot en overfladisk lighed med den ROG Phone 8 Pro, som vi testede tidligere på året. Og det er ikke så mærkeligt. Faktisk er de to telefoner stort set identiske!

tvilling1 tvilling2
<
>
Zenfone 11 Ultra ligner ikke nogen tidligere Zenfone. Til gengæld ligner den ROG Phone 8. Og det med god grund. De to er nemlig teknisk set næsten identiske. (Foto: Asus) (Foto: Asus)

Hvilket bekræftes i en officiel udtalelse fra Asus:
”Fra et komponentperspektiv er de ret ens, men fra Asus’ side ser vi disse produkter og linjer ud fra slutbrugerens perspektiv og her vil brugeren af ROG8 og ZF11 Ultra være ret markant forskellige. ROG 8 ønsker med sit design at henvende sig til dem som identificerer sig som ”gamere” – og Zenfone for dem, der ikke gør.”

Skal du have rallymodellen eller en luksus-sedan?

Det er helt normal praksis, at en mobilproducent laver flere versioner af samme smartphone; det er nærmest blevet normen hos de store producenter. Men at mobilerne tilhører hver sin serie, er helt uden for nummer.

ASUS16759
ROG 8 ønsker med sit design at henvende sig til dem som identificerer sig som ”gamere” – og Zenfone for dem, der ikke gør, siger Asus. (Foto: Asus)

Ud fra en økonomisk synsvinkel kan det give ganske god mening, at Asus som meget lille mobilproducent ikke bruger ressourcer på at udvikle hver model fra bunden, men i stedet bygger næsten ens mobiler, der optimeres til forskellige opgaver.

Læs også Den er kun lille udenpå Zenfone 10 befæster Asus’ position som kongen af kompakte flagskibsmobiler. Til gengæld er det småt med revolutionerne.

ROG Phone 8 er ”rallyudgaven”, der er lavet til gaming, og den er derfor tunet til at køre hurtigst muligt og med den bedste køling. Skærmen kan klare en opdateringsfrekvens på 165 Hz, og Asus’ såkaldte Air triggers giver en konsolfølelse på mobilen. Zenfone 11 Ultra er ”familie-sedanmodellen”, hvor komfort, stilhed og batteritid er prioriteret. Her må man nøjes med 144 Hz skærmopdatering, og der findes ikke nogen ekstern køler.

Nu med 3x teleoptik

Tidligere Zenfone-modeller (og ROG-phones også, for den sags skyld) har haft udmærkede normalkameraer og vidvinkeloptikker, men har manglet en teleoptik. Takket være en 32 Mp optik med 3x optisk zoom – og pixel binning – kan man nu tage billeder på lidt længere afstand. Dertil er der op til 30 gange digital zoom. Billederne med digital forstørrelse er faktisk brugbare, men lysfølsomheden falder proportionalt med zoomgraden.

ZF11-zoom07 ZF11-zoom1 ZF11-zoom2 ZF11-zoom3 ZF11-zoomD5 ZF11-zoomD10
<
>
10X digital zoom. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Hovedkameraet har 50 Mp vidvinkeloptik med 120 graders synsfelt til det meste. Kameraet er udstyret med Asus’ glimrende integrerede gimbal, der giver seks-aksers billedstabilisering og gør det muligt at filme video selv under ret urolige forhold.

ZF11-zoomD30 PX8P-zoomD30
<
>
30X digital zoom med Zenfone 11 Ultra. Farverne er uklare, og billedet stærkt pixeleret. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Dertil er der 13 Mp ultravidvinkel til landskaber og andre situationer, hvor det hele skal med.

Med frontkameraet på 32 megapixel, kan man vælge mellem to forstørrelser på henholdsvis 0,7X og 1X.

ZF11-selfie ZF11-macro
<
>
Makrofotografering går acceptabelt. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Trådløs opladning og stort batteri

Batteriet er på solide 5.500 mAh, hvilket er en betydelig opgradering fra Zenfone 10’s 4.300 mAh. Der kan oplades med 65 W kablet. Trådløs Qi-opladning på 15 W understøttes også. Dog var det mere end almindelig svært at finde det rigtige punkt, hvor opladningsplade og telefon genkendte hinanden. Og har Qi-opladeren høje kanter, kan det i praksis være umuligt at finde et punkt, hvor telefonen lader uden at falde ned fra opladeren.

ASUS15944
Trådløs Qi-opladning på 15 W understøttes også. Dog var det svært at finde det punkt, hvor opladningsplade og telefon genkendte hinanden. (Foto: Asus)

Asus har altid tidligere medleveret en oplader. Også på ROG Phone 8, der jo er tvilling til Zenfone 11 Ultra. Men nu har Asus desværre valgt at følge eksemplet fra konkurrenterne og gøre anskaffelsen af en passende oplader til en ekstraudgift.

Benchmarks

Eftersom Zenfone 11 Ultra under den noble overflade er identisk med ROG Phone 8, er resultatet af vores hastighedsmålinger et deja-vu med resultaterne fra ROG-testen.

I processortesten Geekbench 6 opnår Zenfone 11 Ultra et resultat på 2.286 i single-core og 7.065 i multi-core. Det er inden for en procents tilfældighed fra ROG Phone 8. Og det overgås alene af iPhone 15 Pro Max. Og kun med en snæver margin.

Der, hvor Asus for alvor giver alle andre baghjul, er i 3D-grafiktesten AnTuTu 10,  hvor Zenfone 11 Ultra, ligesom ROG Phone 8, opnår et resultat på 2,1 millioner. Ingen anden mobil fra nogen producent er kommet i nærheden. Nærmeste ”konkurrent” er Samsung Galaxy S24 Ultra med 1,6 millioner.

ASUS15828
Skærmen er på velvoksne 6,78”. Ligesom konkurrenterne. (Foto: Asus)

Evnen til AI-beregninger er også ganske glimrende: 1,4 millioner i AItuTu 3-testen. Det er noget bedre, men ikke dramatisk bedre end Samsungs topmodel. Men det gør stadig Asus til verdensmester på AI-beregninger.

Zenfone 11 Ultra er ifølge Asus tunet til lang batteritid fremfor ekstrem ydelse. Batteritesten kunne tyde på, at det passer. Zenfone kørte næsten en tredjedel længere end ROG Phone 8. Og med en batteritid i PCMark-testen på elleve en halv time er Asus langt foran samtlige konkurrenters flagskibsmobiler.

2024 1 23 0242
Zenfone 11 Ultra er IP68-certificeret. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus Zenfone 11 Ultra er en fremragende, men også meget mærkelig Asus-smartphone. Den ligner sit ophav. Dette ophav er imidlertid ikke Zenfone 10, men ROG Phone 8, som den på næsten alle punkter er identisk med.

Motoren i de to mobiler er ligeledes den samme, nemlig Snapdragon 8 Gen 3. Det gør Zenfone 11 Ultra til en af de ubestrideligt hurtigste mobiler på markedet lige nu. Det gør den også dyr, men det er alligevel lykkedes for Asus at holde prisen under 8.000 kroner, hvis man vælger udgaven med 256 GB lager. Hvilket gør den til den billigste Snapdragon 8 Gen 3-mobil lige nu.

Med tre bagkameraer, heraf et med Asus’ geniale gimbal-billedstabilisering er Zenfone 11 Ultra en superstærk telefon, som bør overvejes af alle, der leder efter en high-end Android-mobil. Men mobilkøberne er trofaste mod Apple, Samsung og OnePlus. Så sandsynligvis vil også Zenfone 11 Ultra forblive en velbevaret hemmelighed.

2024 1 24 0772
(Foto: Asus)
Karakter
Asus Zenfone 11 Ultra
High End
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke