Android smartphone-scenen er domineret af nogle få producenter, der løber med næsten hele salget, og så en underskov af lovende konkurrenter, der har svært ved at komme til fadet. Det gælder især i high-end-segmentet, hvor kampen har stået mellem Samsung og Huawei, med Xiaomi ventende i kulissen.
Asus har siden 2014 kæmpet for at få fodfæste på smartphone-markedet, og mange af deres ZenFone-modeller har teknologisk været i top. Men trods dette har firmaet en markedsandel, der selv i Asien, hvor gennemslagskraften er størst, skal måles i encifrede procenter.
Derfor taler jeg sandsynligvis for døve øren, når jeg siger, at ZenFone 7 Pro bør være på tjeklisten, hvis du netop nu skal ud og købe en smartphone i den tunge ende.
ZenFone 7 Pro bejler med sine features og sin pris til dem, der vil have en hurtig og feature-spækket telefon uden at ville lægge et femcifret beløb på disken for de mest ekstreme modeller.
Tre kameraer bliver til seks
Det mest opmærksomhedsvækkende ved ZenFone 7 Pro er den roterende kamerasektion, der er bibeholdt fra sidste års model. Men selvfølgelig med nye og flere kameraer. Antallet er nu oppe på tre: Vidvinkel, supervidvinkel og tele. Og da kamerabroen kan roteres 180 grader, kan alle tre optikker bruges som både bag- og selfie-kameraer.
Forsiden af telefonen domineres totalt af skærmens ubrudte sorte flade, mens bagsiden er i enten blåsort eller perlemorshvidt glas. Der medfølger to etuier i pakken: Et gennemsigtigt plastetui til hverdagsbrug og et mere robust til offroad. Etuierne beskytter bagsiden og kanterne, men ikke selve skærmen, der er af Gorilla Glass 6.
Fås ikke hurtigere
På processorfronten er Asus med i forreste vogn. Qualcomm Snapdragon 865+ er det hurtigste stykke forarbejdet strandsand, man lige nu kan putte i en mobiltelefon. Ottekerners-processoren på 3,1 GHz er en turboladet udgave af den almindelige Snapdragon 865, der heller ikke var nogen sinke i trafikken.
Pro-udgaven af ZenFone 7 er udstyret med 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte lagerplads. Der findes også en standardudgave af ZenFone 7, som har de samme specifikationer, bortset fra at den må nøjes med 128 gigabyte lager og en almindelig Snapdragon 865-processor.
I en topmobil anno 2020 er der selvfølgelig understøttelse af 5G. Så man er forberedt, når netværket rulles ud i løbet af de kommende måneder.
Skærm i topklasse
Skærmen på ZenFone 7 Pro er nu oppe på 6,7 tommer. Og hvor vi på ZenFone 6 måtte nøjes med en IPS-skærm, har vi denne gang fået en rigtig AMOLED-skærm med 90 Hz opdateringshastighed. Opløsningen er FHD+ (2400 x 1080), hvilket kun overgås af meget få. Asus er altså parat til at kappes på lige fod med Huawei, Motorola og Xiaomi.
Se: Nul huller!
Asus har med det roterende kamera gjort et stort arbejde for at give brugerne en stor skærm uden hak og huller til kamera. Man kan mistænke Asus for selv at have opfundet problemet for at kunne berettige den finurlige og iøjnefaldende løsning. Men at resultatet er blevet en lækker skærm, det må man immervæk medgive Asus!
Farverne er dybe, og det er lykkedes at presse lysstyrken op på hele 700 nit, hvilket betyder, at man faktisk kan læse skærmen selv i (moderat) solskinsvejr.
Asus var blandt de sidste til at holde fast i en analog hovedtelefonudgang med 3,5 mm minijack-bøsning. Den er i år blevet ofret på grund af pladskrav inde i telefonen. Alt imens jeg som analog lydnørd finder dette ærgerligt, må jeg også indrømme, at problemet efterhånden er minimalt, da antallet af analoge, kablede hovedtelefoner er i lige så frit fald som antallet af smartphones med hovedtelefonudgang.
Fremragende kameraer
En topmobil anno 2020 kan selvsagt ikke nøjes med to bagkameraer, så den roterende kamerabro indeholder tre rigtig gode objektiver til forskellige formål.
Hovedkameraet er et vidvinkelobjektiv, svarende til 26 mm i gammeldags 35 mm analogformat. Sony IMX686-sensoren har 64 megapixel opløsning, og der er optisk billedstabilisering.
Supervidvinkelkameraet, der svarer til en 14 mm optik, må “nøjes” med 16 megapixel, og teleobjektivet har en 8 megapixel sensor og en brændvidde, der svarer til en 80 mm linse. Det giver 3x optisk zoom, sammenlignet med hovedkameraet. Med digital zoom, som jo blot beskærer billedet, når man op på 12x zoom.
Takket være fireaksers bevægelsesstabilisering kan det faktisk lykkes at tage rimelig fornuftige spionfotos med digital zoom. Samme stabilisering findes på hovedkameraet.
Udvalget af kameraer dækker fint de motiver, man normalt kan forestille sig at tage snapshots af, og kvaliteten er omtrent på niveau med Huawei P30 Pro. Selv om jeg savner dennes helt hysteriske superzoom. Til gengæld kan man tage selfies med 12x optisk zoom. Hvilket ikke kan anbefales for folk med sart mave!
Kameraernes evner kommer dog først rigtig for dagen ved video-optagelse. Man kan filme i op til 8K med 30 billeder i sekundet. Og kan man nøjes med Full HD og 60 billeder i sekundet, får man adgang til en rigtig velfungerende bevægelsesstabilisering, der minder om at have mobilen monteret i en gimbal. HyperSteady forvandler ikke din mobiltelefon til et professionelt steadicam i hænderne på en Hollywood-filmfotograf, men det kan gøre amatørvideoer til en mindre rystende oplevelse.
Panoramabilleder er ZenFone 7’s specielle partytrick, da de tages automatisk ved at rotere kamerabroen. Det ser blæret ud, og det virker faktisk fint. Når man lærer at pege mobilen vinkelret på motivet – da man ellers ender med at tage panoramabilleder af sig selv!
Benchmarks
Takket være Snapdragon 865+ processoren er ydelsen på ZenFone 7 Pro blandt de bedste, vi nogensinde har målt. Selv den formidable Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G må se sig distanceret på hastighed.
En Geekbench 5-score på 1.000 i single-core og 3.381 i multi-core er intet mindre end suverænt. Xiaomi Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro og Huawei P40 Pro kommer alle tæt på – men ikke helt derop. Grafiktesten 3DMark Sling Shot Extreme sætter også rekord med en score på 7.800.
Batteriet på 5000 mAh er blandt de største på markedet. Det kan ses på PC Mark 2.0-batteritesten, der kørte i næsten 12 timer på fuldt blus. Det er exceptionelt længe, så risikoen for at løbe tør, inden dagen er omme, er nærmest ikke-eksisterende.
Konklusion
Asus ZenFone 7 Pro er ikke bare Asus’ suverænt bedste smartphone til dato. Når det gælder rå hastighed, er det også den hurtigste mobil, vi har haft på testbænken. På kamerafronten kan den følge med de bedste på markedet. Og selv om topmodellen er kostbar, er den stadig en smule billigere end smartphones med samme processor, skærmopløsning og lagerplads.
Det spændende spørgsmål er, hvorvidt den kan lokke mobilkøberne væk fra de for dem velkendte mærker. Mens mobilkongen Samsung er urørlig, er verdens næststørste mobilproducent, Huawei, sat ud af spillet på grund af handelsblokaden, som har blokeret firmaets adgang til nye processorer og Googles altafgørende Android-styresystem. Så måske er dette virkelig ZenFones øjeblik. Jeg er sikker på, at de krydser fingre hos Asus.
Jeg har skiftet fra iphone til asus til samsung og til asus igen 7pro for mig er det rå power der er afgørende og som du skriver så er den marked bedste tlf.