TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Asus Zenfone 9

Miniatureflagskib fra Asus

Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.

Af / 28/07/2022 - 15:30
Asus Zenfone 9

Home mener

  • Den næsthurtigste mobil, vi har testet (kun overgået af Asus’ egen ROG Phone). Superstabil video med gimbal! Et fund til prisen.
  • Ingen teleoptik. Lagerpladsen kan ikke udvides med microSD-kort. Ingen trådløs opladning.

Asus har de senere år forsøgt sig som mobilproducent. De har bygget en række smartphones, der alle har været meget forskellige. Ikke blot indbyrdes, men også sammenlignet med gennemsnittet af mobiltelefoner.

Asus Zenfone 9, der netop er lanceret, skiller sig også ud fra normen på flere punkter. Først og fremmest er den lille.

ZF9 white 16
Asus Zenfone 9 er en kompakt telefon med en ydelse, der viser selv de tungeste konkurrenter baghjul. (Foto: Asus)

Da jeg fulgte Asus’ pressebriefing på nettet for kort tid siden, hvor der også blev lagt vægt på den kompakte størrelse, var jeg lidt skeptisk. For Zenfone 9 har trods alt et diagonalmål på næsten seks tommer. Det er jo en kæmpe ved siden af min første iPhone 4S, der blot var 3,5” i diagonal. Men sammenlignet med andre mærkers topmodeller, og med Asus egen ROG Phone 6 Pro på 6,8”, er Zenfone 9 faktisk tydeligt mindre. Det gælder også i bukselommen, hvor telefonen ikke mærkes ved enhver bevægelse.

Ud over den mindre størrelse ser Zenfone 9 forholdsvis almindelig ud: en aflang enhed med en skærm i 20:9-format, der dækker stort set hele fronten. Der er de sædvanlige knapper. Men også en analog hovedtelefonudgang. Hvilket kun vil glæde få, men til gengæld glæde dem meget, da kablede hovedtelefoner stadig er lydmæssigt overlegne.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 96
Asus Zenfone 9 har som en af de få telefoner en analog udgang til kablede hovedtelefoner. (Foto: Asus)

Bagsiden i mat plast domineres totalt af kameraerne. Som er enorme runde ”koøjer” på 21 mm i bredden. Hovedkameraet stikker et par millimeter ud fra bagpladen.

Annonce
ZF9 white 17
Hovedkameraet stikker et par millimeter ud fra bagpladen. (Foto: Asus)

Steadicam i lommen

Asus kan tilsyneladende ikke gøre noget så ordinært som bare at putte kameraer i en telefon. Tidligere udgaver af Zenfone gjorde sig bemærket ved at have en roterende kamerabro, som drejede bagkameraerne om på fronten. Det gav adgang til selfies i superopløsning, men den primære årsag til det finurlige arrangement var angiveligt at undgå et hul i skærmen til frontkameraet. Asus Zenfone 9 har et almindeligt selfiekamera, der kigger ud gennem et hul i skærmen. Men hovedkameraet er til gengæld alt andet end almindeligt.

ZF9 white 04
Der er kun to bagkameraer på Zenfone 9, men hovedkameraet er til gengæld specielt. Det er monteret i en stabiliserende gimbal. (Foto: Asus)

De to bagkameraer er som nævnt kæmpestore. Og det er der en grund til. Hovedkameraet er nemlig ophængt i en gimbal! Gimbals er noget, vi normalt forbinder med droner eller med professionelle steadicams. Men det er altså lykkedes Asus at fremstille en, der er tilstrækkelig lille til at kunne være i en mobiltelefon.

På grund af størrelsen er der grænser for, hvor meget den kan korrigere for rystelser og bratte bevægelser. Men ifølge Asus giver gimbalen tre graders stabilisering på alle seks akser. Til sammenligning klarer en vanlig optisk stabilisator en grads korrektion på fire akser.

Når man tænder for kameraet og kigger på bagsiden, mens man bevæger telefonen, kan man faktisk med det blotte øje se kameralinsen bevæge sig, når man drejer telefonen!

Hovedkameraet er en 50 Mp vidvinkellinse. Det sekundære kamera er en 12 Mp ultravidvinkel, der også fungerer som makro. Der er ikke nogen teleoptik, hvilket jeg anser som en mangel. Men de to kameraer optager så meget plads i den lille telefon, at det er et forståeligt kompromis. Og teleoptikken er den linse, som jeg ville have lettest ved at undvære. Der er en nogenlunde digitalzoom på 8x.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 203
Telefonen er vandtæt med en beskyttelsesgrad på IP68. (Foto: Asus)

Først med Snapdragon 8+

Det altafgørende for en smartphones hastighed er processoren. Og, sammen med den, grafikprocessoren, da grafik og hovedprocessor almindeligvis leveres som én integreret enhed, en SoC (System on a Chip). Og det mest populære valg her er Qualcomms Snapdragon-familie. Asus Zenfone 9 er blandt de allerførste telefoner på markedet med den helt nye topmodel, Snapdragon 8+ Gen 1. Vi har endnu kun haft én anden mobil i hånden med samme ottekernede 3,2 GHz-processor, nemlig Asus ROG Phone 6 Pro. Og den løb i cirkler om alle mobiler, vi tidligere har testet!

Zenfone 9 kommer i tre varianter (men ingen Pro- eller Max-udgaver). Den fås med enten 8 eller 16 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB lager.

Valget af lagerplads er endeligt, da lageret ikke kan udvides med microSD-kort. Men der er plads til to nano-SIM-kort, så man kan have privat og arbejdstelefon i én enhed.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 286
Takket være gimbalen kan man tage rolige billeder og videoer selv i dårlig belysning. (Foto: Asus)

Batteriet er på 4.300 mAh, og der medfølger en 30 W lynlader. Asus pointerer, at det er den kraftigste oplader på markedet i en mobil under 6 tommer. Hvilket utvivlsomt er lige så sandt, som det er irrelevant. Processoren er kraftig og bruger en masse strøm, og derfor skal der en kraftig lader til. Men skærmens størrelse gør en relativt lille forskel i det regnestykke. Asus skal dog have ros for at medlevere en ordentlig oplader, mens flere andre producenter (som Apple og Samsung) dropper laderen.

Til gengæld er det efterhånden et særsyn blandt premium-mobiler, når Zenfone ikke har trådløs opladning. Angiveligt for at spare plads i den lille enhed.

Skarp og hurtig skærm

Som det hører sig til i en moderne topmobil, er skærmen af AMOLED-typen og både hurtig og lysstærk. Opløsningen er FHD+ (2400 x 1080 pixels), hvilket er præcis det samme som den langt større Asus ROG Phone 6. Dog må Zenfone 9 nøjes med en opdateringshastighed på 120 Hz. Det er fuldt tilstrækkeligt, kan vi bekræfte. Brugerfladen kører fuldkommen glat, og skærmen er klar og farverig. Den virker ikke så imponerende som for eksempel ROG Phones skærm, men det skyldes sandsynligvis størrelsesforskellen.

Let at skyde gode billeder

Uanset at nostalgien lægger et lyserødt skær over fortiden, var en af de store udfordringer med analoge filmkameraer at få skarpe billeder uden rystelser. Jeg har slæbt kilovis af stativer og endnu flere kilo optikker med overalt i Europa. Den slags er ikke nødvendigt med kameraer som dem i Zenfone 9. Gimbalen gør det stort set umuligt at opnå rystede billeder. Og det gælder i endnu højere grad for video, hvor gimbalen sammen med elektronisk kompensation giver rolige optagelser.

P 20220719 102619 P 20220719 101047 P 20220719 104430 P 20220719 105914 1
<
>
Turistsnapshots bliver næsten altid klare og farverige uden at virke kunstige. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

En smart detalje er hjælpestreger i kamerasøgeren (altså på skærmen), hvor man hele tiden kan se, om horisonten er vandret, og om kameraet hælder. Man kan selvfølgelig godt tage skæve billeder – men så bliver det med vilje!

Billedkvaliteten er god, men uden at være exceptionel. Turistsnapshots bliver næsten altid klare og farverige uden at virke kunstige.

Telefotos ud over to-tre ganges forstørrelse skal man holde sig fra. Takket være gimbal-stabiliseringen kan man tage skarpe zoomskud. Men de er så fulde af artefakter og støj, at det kan være lige meget. Det er ikke et specifikt Asus-problem, men med fuld 8x digital zoom bliver billederne pixelerede i en grad, så de ligner mosaik.

Selfiekameraet udfører til gengæld et glimrende arbejde, som ikke kan gøres bedre med det foreliggende motiv.

P 20220719 101215 P 20220719 101732 P 20220721 163039
<
>
Makrofotografering går bedre end gennemsnittet. Dybdeskarpheden er begrænset, men farverne er gode. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Benchmarks

Asus Zenfone 9 er en af de første telefoner med Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Og det gør en kæmpeforskel. Den er ikke blot hurtigere end andre telefoner i sin klasse. På de fleste punkter er den hurtigere end alle smartphones, vi tidligere har testet. Jeps. Også dobbelt så dyre supermodeller som iPhone 13 Pro Max. Faktisk har vi kun set lignende resultater med Asus Rog Phone 6 Pro, der bygger på samme processor. Men den er langt dyrere og beregnet på et snævert publikum af gaming-entusiaster. Det her er superydelse i en pris og en størrelse, der taler til et bredere publikum.

For at begynde i det små er en Geekbench-score på 1.321 i single-core og 4.005 i multi-core ganske udmærket, men ikke uhørt. Her er iPhone 13 Pro Max for eksempel en smule bedre.

Men så går det løs. En AnTuTu 9-grafiktest med et resultat på en million er kun set med Snapdragon 8+ Gen 1. Det samme gælder GFX Bench T-Rex-testen, der lander på 6.692 frames. Hvilket er omkring dobbelt så godt som det, de fleste hurtige mobiler kan præstere.

Batteritesten ender med et resultat på 8:46 timer. Det er fint, men kun ca. tre fjerdedele af batteritiden på Asus ROG Phone 6. Men den har også et batteri, der er tilsvarende større. I praksis holder Asus’ påstand om, at Zenfone 9 har en batteritid på lige under to dage.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 339
Asus Zenfone 9 er ikke en gamingmobil. Men den er hurtig nok til selv de tungeste mobilspil. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus Zenfone 9 er en formidabel lille mobil til en pris, man kun kan blive begejstret for. I skrivende stund er Zenfone 9 hurtigere end alle konkurrenternes mobiler på stort set ethvert felt. Det skyldes rimeligvis, at Asus er først ude med en mobil baseret på Snapdragon 8+ Gen 1. Men det betyder stadig, at alle eksisterende modeller giver mindre rå ydelse.

Zenfone 9 er i øvrigt en fiks lille sag, der passer i de fleste bukselommer. Skærmen er farverig og lækker. Men for lille, hvis du holder af at se film på din mobil. At montere et mobilkamera på en gimbal er så usædvanligt, at kun Asus kunne finde på det. Men det virker faktisk, og det kan både stabilisere videooptagelser og give skarpere stillbilleder i mørke. Alt i alt er Asus Zenfone 9 en af de mest attraktive mobiltelefoner lige nu. Det vil næppe ændre Asus’ status som nicheproducent. Men overvej at gå mod strømmen ved at købe en.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 44
Frontkameraet kan tage glimrende selfies – og doggies. (Foto: Asus)
Karakter
Asus Zenfone 9
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke