BlackBerry har aldrig været noget stort mærke på disse kanter, men blandt forretningsfolk rundt omkring i verden, især i Nordamerika, var en BlackBerry-mobiltelefon ”i gamle dage” den eneste fornuftige og pålidelige måde at få adgang til emails, kontakter, kalender og andre vigtige forretningsdata på, når man var på farten. Men så kom iPhone og Android, og gennem de seneste par år har BlackBerry, ligesom Nokia, kæmpet med dalende salg og røde tal på bundlinien. Research In Motion (RIM), det canadiske firma bag BlackBerry, har været gennem et generations- og image-skifte, hvilket også har ført til en navneændring, så virksomheden i dag hedder det samme som produktet: Slet og ret BlackBerry.
Den typiske BlackBerry-telefon kom i tidligere tider typisk med tastatur, men nu hvor BlackBerry gerne vil gøre sine hoser grønne på det lukrative forbruger-marked, er den nyeste smartphone fra firmaet, BlackBerry Z10, en ren touch-baseret fornøjelse. Præcis som konkurrenterne fra Apple, Nokia, Samsung, HTC, Sony og hvad de ellers hedder alle sammen. Det specielle ved BlackBerry Z10 er, at denne smartphone er baseret på det canadiske firmas helt eget mobile operativsystem, BlackBerry 10, og det er da også operativsystemet, vi kommer til at fokusere mest på i denne test. For telefonen i sig selv er ikke specielt spektakulær.
Hardware
Det første ord, der falder os ind, når vi skal beskrive BlackBerry Z10, er ”kedelig”. Forsiden er præget af skærmen (ikke fremstillet af Gorilla Glass) på 4,2”, der ikke går helt ud til kanten, men er omkranset af en tynd ramme. Ligesom en plasticbjælke for oven og for neden også afgrænser skærmområdet. Bagsiden er fremstillet af plastic, som er betrukket med en nopret overflade, der gør telefonen mere ”skridsikker”. Nogle brugere vil sætte pris på, at bagcoveret kan tages af, så man kan komme til batteriet, men det kan der også være brug for, hvilket vi vender tilbage til lige om lidt…
Fysiske knapper er der få af. På toppen sidder tænd/sluk-knappen, mens man på højre side har placeret tre knapper, der styrer henholdsvis volumen op og ned samt Afspil/pause. Lydkvaliteten er hæderlig og bestemt ikke den dårligste, vi har hørt.
Det samme gælder kameraet. Især bagkameraet på 8 MP tager gode billeder, men brugerfladen tager tid at vænne sig til. BlackBerry Z10 har ingen dedikeret kamera-knap – heller ikke i kamera-app’en – så man tager billedet ved at røre skærmen med fingeren. Man kan også zoome ind og ud samt fokusere, hvis man i stedet bruger to fingre på skærmen, men det er bøvlet, for man kommer nemt til at tage et billede i stedet for. Faktisk kan man også bruge volume-knapperne til at skyde sit billede, men ikke til at zoome ind eller ud, hvilket havde givet mere mening. Komplet ulogisk, synes vi.
Største kritikpunkt er og bliver dog batteritiden, der er decideret ringe. Vi modtog et helt dugfrisk testeksemplar, der blev ladet op en hel nat efter alle kunstens regler, inden telefonen blev taget i brug, men allerede dagen efter – efter lidt sporadisk brug – tabte vores testeksemplar pusten efter en halv dag. Faktisk bliver man helt glad for, at plasticbagsiden på BlackBerry Z10 kan tages af, for så kan man da i det mindste have et ekstra batteri med sig for en sikkerheds skyld. Det er bare for ringe, at BlackBerry ikke har formået at få mere batteritid ud af denne telefon al den stund, at producenten har styr over alle aspekter af produktet, både hardware og software.
BlackBerry 10
Vi kritiserede lige før kamera-app’en for ikke at være intuitiv nok, men måske er problemet i virkeligheden, at vi har vænnet os til en anden måde at bruge vores smartphone på. Selvom der er store forskelle på iOS, Android og det nye Windows Phone 8, så er der visse grundlæggende funktioner, som fungerer på samme måde (hvorfor de store producenter har travlt med at sagsøge hinanden for alle mulige patentbrud), men BlackBerrys eget, mobile operativsystem, BlackBerry 10, er helt sit eget. Og spørgsmålet er, om verden har brug for endnu et mobilt operativsystem, og om BlackBerry 10 har en reel chance for at overleve.
Først og fremmest skal man vænne sig til det totale fravær af knapper til at hjælpe med navigationen. Skal man tilbage til hjemmeskærmen? Så fører man fingeren i opadgående retning fra den nederste kant under skærmen. Fører man fingeren nedad fra den øverste kant over skærmen får man en værktøjsmenu, der passer til den app eller den funktion, man er i gang med på det pågældende tidspunkt.
BlackBerry Hub er beskedcentret, der holder styr på alle typer meddelelser lige fra emails, telefonopkald og sms’er til opdateringer og chatbeskeder via Facebook og Twitter. Man kan komme direkte til BlackBerry Hub fra en hvilken som helst app blot ved at føre fingeren opad fra skærmens nederste kant og så til højre. Det er smart, men hvis man har mange forskellige konti, mister man hurtigt overblikket i Hub’en, og vi foretrak hurtigt at kigge på beskederne under deres respektive konto i stedet for i den samlede oversigt.
Apps henter man ned via BlackBerry World, men her støder man også ind i et af de store problemer, et lille operativsystem som BlackBerry 10 næster uvægerligt må lide under. Nemlig fraværet af kendte og populære apps. Vi kan finde Skype og Dropbox, men Evernote, Netflix og Instagram må vi kigge i vejviseren efter. Det hjælper heller ikke, at mange apps i BlackBerry World er konverteret fra ældre Android-apps, hvilket har som konsekvens, at de tit er flere generationer bagud i forhold til de samme apps til iOS og Android. Det gælder blandt andet apps som Facebook og Twitter. Et ordentligt kort findes heller ikke til BlackBerry 10. Google Maps kan man glemme alt om, og det kort, der følger med telefonen, fungerer, men heller ikke mere.
Konklusion
Alt-i-alt er BlackBerry Z10 en blandet fornøjelse. Den virker lidt billig og plastic-agtig til prisen, batteritiden er helt i hegnet, og BlackBerrys helt eget operativsystem kræver tilvænning. Det er i og for sig både brugervenligt og intuitivt, men lider under en katastrofal mangel på gode apps. BlackBerrys historie og baggrund taget i betragtning giver det god mening, at firmaet fortsat satser på en egen platform, men de skal anstrenge sig noget mere, hvis de skal kunne klare sig på forbrugermarkedet.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer