TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Google Pixel 9 Pro Fold

Foldbar Pixel overbeviser næsten

Google Pixel 9 Pro Fold gør god brug af det foldbare format, men er ikke uden svagheder.

Af / 25/09/2024 - 08:57
Google Pixel 9 Pro Fold

Home mener

  • Slank og bred i sammenfoldet tilstand, så den også let anvendes som normal smartphone. Begge skærme er knivskarpe og lysstærke. Udmærket kamera, og både kameraet og mobilen som helhed nyder godt af Googles AI-funktioner.
  • Kameraet buler ud på bagsiden, så mobilen vipper, når den ligger på et bord i udfoldet tilstand. Den foldbare skærm er ikke altid responsiv. Lyden fra de indbyggede højttalere er en tynd kop te, og batterilevetiden er decideret ringe.

For første gang har Google lanceret en foldbar smartphone på det danske marked. Google Pixel 9 Pro Fold skal dermed konkurrere med modeller som Samsung Galaxy Z Fold 6, OnePlus Open og Honor Magic V3, der alle har det til fælles, at de koster mere end de fleste bærbare computere.

Vi har allerede testet Google Pixel 9 og Pixel 9 Pro XL, og for så vidt angår de vigtigste specifikationer (herunder Googles egen Tensor G4-processor) og funktionalitet er Pixel 9 Pro Fold meget tæt på de to andre modeller – og nærmest identisk med Pixel 9 Pro XL.

Google Pixel 9 Pro Fold
Der er ikke plads til så meget som et ark rispapir mellem de to skærme, når mobilen er foldet sammen. (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor fokuserer vi i denne test på de ting, som adskiller Pixel 9 Pro Fold fra de andre Pixel-mobiler.

Udseende og konstruktion

Det særlige ved Pixel 9 Pro Fold er naturligvis det foldbare format, og her minder Google-mobilen mere om OnePlus Open end om Samsung Galaxy Z Fold 6. Hvor Samsung-mobilen er relativt smal og høj i sammenfoldet tilstand, er Google Pixel 9 Pro Fold bredere og lidt lavere. Da den samtidig blot er 10,5 mm tynd i sammenfoldet tilstand, opleves Pixel 9 Pro Fold i sammenklappet tilstand faktisk som en helt almindelig smartphone i et normalt format. Og så kan man folde den ud og få noget, der ligner en tablet-oplevelse på den foldbare skærm.

Der er ikke plads til så meget som et ark rispapir mellem de to skærme, når mobilen er foldet sammen, og både bagside og frontskærm er beskyttet af Gorilla Glass Victus 2, ligesom Pixel 9 Pro Fold er IPX8-certificeret. Den er med andre ord vandtæt, mens det foldbare format betyder, at den ikke er beskyttet mod støv og lignende.

Annonce

Google Pixel 9 Pro Fold fås i to farver, porcelain og obsidian, begge med en mat overflade, som ikke samler på fingeraftryk. På bagsiden sidder kameramodulet, der desværre er ret så markant. Det ser lækkert ud, men stikker også så meget ud fra bagsiden, at mobilen vipper, når den ligger på bordet med kameraet nedad, hvilket især er irriterende, når man vil bruge den store skærm.

Google Pixel 9 Pro Fold
Google Pixel 9 Pro Fold fås i to farver, porcelain og obsidian (som på billedet). Begge i mat udførelse, som ikke samler på fingeraftryk. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm og lyd

Som alle andre foldbare smartphones har Pixel 9 Pro Fold to skærme. En frontskærm, der bruges til at betjene mobilen, når den er klappet sammen, og så den foldbare skærm, der giver mulighed for multitasking samt væsentligt mere omfattende interaktion med bl.a. gaming og video. Altså tæt på en tablet-oplevelse, som nævnt ovenfor.

Et af vores væsentligste kritikpunkter mod Googles største konkurrent på markedet for foldbare smartphones, Samsung Galaxy Z Fold, har alle dage været Samsung-mobilens frontskærm. Selvom det er blevet bedre med årene, har den altid været meget smal. Den nyeste version, Z Fold 6, er udstyret med en frontskærm i 22:9-format, og det betyder i praksis, at det ikke føles som en almindelig smartphone-oplevelse at bruge mobilen i sammenklappet tilstand.

Google Pixel 9 Pro Fold
Google Pixel 9 Pro Fold er langt mere oplagt at anvende som en helt almindelig smartphone det meste af tiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Google Pixel 9 Pro Fold er en anden historie. Frontskærmen på 6,3” (2.424 x 1.080 pixel) er i 20:9-format, hvilket er et ofte forekommende ”aspect ratio” for smartphones – f.eks. Google Pixel 8a, der kom på markedet i foråret – og dermed imødekommer Pixel 9 Pro Fold en væsentlig udfordring ved foldbare mobiler. Nemlig at det er besværligt og tidskrævende hele tiden at skulle åbne den foldbare enhed og folde den sammen igen. Det slipper man for med Pixel 9 Pro Fold, der er langt mere oplagt at anvende som en helt almindelig smartphone det meste af tiden. Altså kan man nøjes med at åbne den foldbare skærm, når det giver mening, og ved daglig brug betyder det i praksis, at man har langt større fleksibilitet end med Samsungs foldbare mobil.

Begge skærme er særdeles lysstærke (maksimal lysstyrke er 2.700 nit!) og byder på en opdateringshastighed på op til 120 Hz. Den foldbare skærm har en ret synlig fold, men det kæmper alle producenterne med, og folden er hverken mere eller mindre synlig end på konkurrerende foldbare smartphones. Billedkvaliteten på begge skærme er fremragende, og skærmbilledet fremstår skarpt og farverigt. Desværre oplevede vi af og til, at den foldbare skærm ikke var så responsiv, som man kunne ønske sig. Både i spil og i diverse apps trykker man en sjælden gang imellem forgæves på skærmen, og det bør ikke være tilfældet i denne høje prisklasse.

Google Pixel 9 Pro Fold
Det brede format gør sig også gældende, når Pixel 9 Pro Fold er foldet ud. f.eks. ved multitasking, når man har åbnet to app-vinduer side om side. (Foto: Peter Gotschalk)

Lydoplevelsen er ikke overvældende. Selvom Google Pixel 9 Pro Fold er udstyret med indbyggede stereohøjttalere, får man en ret tynd lyd fra mobilen, når man ser video eller spiller spil. Med andre ord har man brug for et sæt gode hovedtelefoner eller hørepropper, hvis man vil have den maksimale medieoplevelse ud af sin Pixel 9 Pro Fold.

Kamera

Du må læse de to førnævnte tests af Pixel 9 og Pixel 9 Pro XL for at få mere at vide om Pixel-kameraets mange AI-baserede muligheder for redigering og billedbehandling. Alt dette er fælles for de mange modeller i Pixel 9-serien.

Google Pixel 9 Pro Fold
Kameramodulet ser lækkert ud, men stikker også så meget ud fra bagsiden, at mobilen vipper, når den ligger på bordet med kameraet nedad. (Foto: Peter Gotschalk)

Brugere, der har valgt den foldbare model, må dog nøjes med en lidt ringere kamerabestykning sammenlignet med resten af serien. Pixel 9 Pro Fold leveres således med 48 megapixel vidvinkel kamera (de andre modeller har 50 megapixel), 10,5 megapixel ultravidvinkel (de andre kommer med 48 megapixel) samt 10,8 megapixel telefotolinse med 5x optisk zoom (Pixel 9 Pro XL er udstyret med en 48 megapixel periskoptelelinse).

Helt så knaldgode billeder, som de andre Pixel-modeller kan præstere, kan Pixel 9 Pro Fold altså ikke klare, men når det er sagt, vil de færreste brugere have grund til at brokke sig over kameraet i den foldbare mobil. Billederne bliver generelt gode og skarpe, uanset om man zoomer ind, bruger ultravidvinkellinsen eller tager standardbilleder med det 48 megapixel store vidvinkelobjektiv. HDR-teknologien er veludviklet og har normalt ikke de store problemer med at balancere lyse og mørke områder. Man kan også med fordel bruge det primære kamera til at tage selvportrætter.

Google Pixel 9 Pro Fold
Hvis man skal fotografere små børn og barnlige sjæle, kan man vælge funktionen ”Se her”, der anvender frontskærmen til at vise sjove animationer, som skal få modellen til at smile og grine. (Foto: Peter Gotschalk)

Som så mange andre foldbare mobiler lader Pixel 9 Pro Fold dig bruge frontskærmen som kamerasøger, så du kan komponere billedet og placere dig selv helt rigtigt foran linsen. Og hvis man skal fotografere små børn og barnlige sjæle, kan man vælge funktionen ”Se her”, der anvender frontskærmen til at vise sjove animationer, som skal få modellen til at smile og grine. Det er en sjov ide, vi ikke har set før.

Funktioner og ydelse

For så vidt angår processor, AI-funktioner og lignende er Google Pixel 9 Pro Fold som nævnt praktisk talt identisk med de øvrige modeller i Pixel 9-serien, specielt Pixel 9 Pro XL. Der er dog én ret væsentlig forskel, som desværre ikke taler til den foldbare models fordel, nemlig batteriet.

Selvportrætter kan man tage med det primære kamera. Frontskærmen kan bruges som søger, hvilket gør det nemmere at komponere det perfekte billede. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er på 4.650 mAh, mens Pixel 9 Pro XL kan prale af 5.060 mAh. Selv den almindelige Pixel 9 har med 4.700 mAh lidt mere batterikapacitet end Pixel 9 Pro Fold, og begge modeller klarer sig langt bedre i benchmark-tests, når vi måler batterilevetiden. Googles foldbare mobil kan klare 4 timer og 31 minutter, når vi straffer den med uafbrudte strømkrævende opgaver med skærmen tændt ved fuld lysstyrke, og det er 25 til 30 procent mindre end de øvrige Pixel-modeller. Det er i øvrigt også et markant dårligere resultat end konkurrenten fra Samsung kan præstere (6 timer og 20 minutter).

GooglePixel9ProFold_galleri1 GooglePixel9ProFold_galleri2 GooglePixel9ProFold_galleri3 GooglePixel9ProFold_galleri4
<
>
Det samme motiv ved Oslofjorden fotograferet med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 2x zoom og 5x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det giver selvfølgelig god mening, at en foldbar smartphone bruger meget strøm, specielt hvis man bruger den større foldbare skærm meget og ofte, men Samsungs mobil har et mindre batteri og lige så store skærme som Pixel 9 Pro Fold, så det er mere sandsynligt, at Googles Tensor G4-processor er årsagen til miseren. Den er helt åbenbart ikke lige så effektiv som Snapdragon-chips fra Qualcomm, hvilket man er nødt til at tage højde for, hvis man overvejer et køb af Google Pixel 9 Pro Fold.

Konklusion

For fans af foldbare smartphones er Google Pixel 9 Pro Fold det tætteste man kan komme på en helt ren Android-oplevelse samt de forskellige AI-funktioner, som Google tilbyder som en del af Pixel-pakken.

Kameraet tager gode billeder, selv ved svære lysforhold med masser af kontrast og modlys. (Foto: Peter Gotschalk)

Sammenlignet med andre foldbare mobiler på markedet, ikke mindst den nærmeste konkurrent fra Samsung, tilbyder Pixel 9 Pro Fold et bredere fysisk format og dermed en bredere frontskærm. Det er mere praktisk, fordi det giver brugeren en helt almindelig brugeroplevelse, når man anvender mobilen i sammenfoldet tilstand. Begge skærme er desuden lysstærke og knivskarpe, selvom vi oplevede små problemer med den foldbare skærm, der ikke altid var så responsiv, som man kunne ønske sig.

Kameraet er på det niveau, man forventer fra en foldbar mobil. Det vil sige: Ikke i topklassen, men alligevel særdeles fremragende. Og husk at alle Googles AI-baserede billedredigeringsfunktioner gør oplevelsen endnu bedre.

Desværre trækker det lidt ned i den samlede vurdering, at lyden fra de indbyggede højttalere i Pixel 9 Pro Fold er en tynd kop te. Nuvel, det kan de fleste brugere nok leve med. Langt værre er det, at Pixel 9 Pro Fold byder på den dårligste batterilevetid blandt alle Pixel-modellerne. Selv Samsung Galaxy Z Fold 6, som ved gud heller ikke har nogen imponerende batterilevetid, er 30 procent bedre end Google Pixel 9 Pro Fold på dén konto.

Den særdeles høje pris taget i betragtning er Pixel 9 Pro Fold dermed ikke just det bedste køb, man kan foretage sig lige nu, men mobilen er værd at overveje, hvis man vil opleve Pixel-magien og er fan af det foldbare format.

Karakter
Google Pixel 9 Pro Fold
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke