Da Google i oktober i fjor inviterede tech-pressen til premiere på årets nye hardware, var vi en lille smule skuffede. Det var måske uretfærdigt. For Google Pixel 7 Pro, som blev lanceret ved den lejlighed, var en fremragende telefon, der endte med at blive kåret som årets bedste i sin prisklasse.
Men det lille fikse Pixel Watch, som vi havde hørt rygter om, blev ikke lanceret i Norden. Ikke dengang. Men det gjorde efterfølgeren, Pixel Watch 2, til gengæld i år. Og vi har nu haft lejlighed til at teste det.
Og det er på mange måder det smart-ur, som jeg har ledt efter. Eller i hvert fald et skridt i den rigtige retning.
Hvad smart er der ved det?
Smart-ure handler ikke så meget om at se, hvad klokken er. Det kan selv det billigste Swatch klare fint. Eller man kan bruge mobilen, som alle under 30 år gør.
Smart-ure handler om at have alle informationer lige ved (eller på) hånden på James Bond-manér. Og kan uret ikke affyre en laserstråle, der skærer gennem stål, kan man i det mindste læse sine e-mails på den frimærkestore skærm.
De handler også om træning og sundhed. Et godt smart-ur kan ikke blot måle din puls, men analysere hjerterytmen, søvnmønsteret, iltmætningen i blodet og meget mere. Pixel Watch 2 arbejder sammen med trænings-app’en Fitbit. Den vender vi tilbage til.
Saml hele serien!
For producenterne handler smart-ure også om ”tie-in” – altså at skabe en sammenhæng mellem flere produkter og få forbrugerne til at købe en hel produktfamilie. Apple og Samsung er eksperter i den slags, og Google er i gang med at gøre dem kunsten efter. Midlet er integration og samarbejde. Og hvis du har en Pixel-telefon, vil Google gøre alt for at få dig til at vælge Pixel Buds Pro som hørepropper og Pixel Watch som smart-ur.
Nørd – men ikke fitness-nørd
For mit eget vedkommende falder jeg klart ind i den første gruppe. Overdreven fysisk aktivitet er noget, som jeg kun gør af nødvendighed. Og jeg bliver ikke opstemt af at få at vide, at jeg har forbrændt 2.113 kalorier i dag. Til gengæld er jeg nørd til fingerspidserne. Og jeg gik derfor til opgaven med forventning om en 007-oplevelse.
Så hvad har du til mig af gadgets, Q?
Google Pixel Watch 2 er mindre end Apple Watch og Samsung Galaxy Watch. Uret er 41 mm i diameter og cirkelrundt. Oversiden er dækket af sort glas, og undersiden er af metal. Og med den blødt afrundede form er Pixel Watch 2 det tætteste, jeg har set, på et elegant smart-ur.
Uret leveres med en rem af silikonegummi, men man kan købe remme i andre farver og materialer, og remmen kan klikkes af med et tryk på en knap og skiftes på få sekunder. Når først man har lært tricket. Pixel Watch 2 bruger samme type urremme som sidste års udgave, så der findes allerede et omfattende udvalg.
Klar på få minutter
Opsætningen af Google Pixel Watch 2 er så nem, som vi har vænnet os til at forvente af netop Google. Fra uret tændes, til det er parret med telefonen og indlemmet på din Google-konto, går der under 10 minutter. Og man bliver holdt trygt i hånden hele vejen. Den tid, hvor man skulle indtaste netværkskoder, hver gang ny hardware skulle sættes op, er også forbi. Din telefon kender koden allerede – og den er nye bedste venner med uret.
Dette forudsætter naturligvis, at du allerede har en Google-konto. Men eftersom der kræves en Android-telefon for at bruge uret, kan vi tage den del for givet. iPhone-ejere er ikke inviteret. På samme måde som Apple Watch ikke fungerer med Android-telefoner.
Nyeste teknologi
Google leverer styresystemer til flere telefoner og ure end nogen anden – ganske gratis. Men deres egen hardware får den før alle andre. Det gælder også Pixel Watch 2, som er det første smart-ur, der leveres med Google Wear OS 4.0 installeret.
Det betyder, at så godt som alle eksisterende ur-apps vil være kompatible med Pixel Watch 2. Og Google har klogeligt valgt at bruge samme filformat på urskiver som Samsung, så du har adgang til en uendelighed af urskiver. Bemærk dog, at selve skærmen på uret kun er 32 mm i diameter, så nogle Samsung-urskiver kan være svære at læse.
Indmaden i uret er en Snapdragon Wear 5100-processor med Cortex M33 co-processor, og der er 2 gigabyte RAM og 32 gigabyte lager. Det betyder, at de fleste apps kører glat og uden tøven, hvilket er afgørende for illusionen om, at du bærer et ur med udvidede funktioner. Og ikke en computer med håndledsrem.
Store apps tager dog stadig nogen tid at indlæse og starte. Google Maps brugte første gang så lang tid, at jeg troede, at uret var gået ned.
Google Pixel Watch 2 fås i to udgaver: En version med Bluetooth og wi-fi. Og en, der desuden har indbygget 4G-modem til eSIM. Den oplyste pris gælder for wi-fi-udgaven.
Øjne i natten
Google Pixel Watch 2 indeholder et så omfattende arsenal af sensorer, at ikke alle skal nævnes her (de er listet i faktaboksen under artiklen), men jeg var blandt andet spændt på det nye indbyggede termometer.
Hvis du som jeg troede, at uret kunne vise din temperatur, må du tro om igen. Det eneste, temperatursensoren lige nu kan bruges til, er at registrere, om hudtemperaturen varierer hen over natten i forhold til tidligere døgn.
I det hele taget sker en stor del af målingerne i Pixel Watch 2 hen over natten, hvor også åndedrætsfrekvens, hvilepuls, iltmætning i blodet samt variation i hjertefrekvens analyseres. Om morgenen får man adgang til nattens resultat, og softwaren tegner et mere og mere personligt billede i takt med, at den lærer variationsrummet at kende.
Ikke et medicinsk instrument
Målingerne bruges til at tegne et billede af brugerens helbredstilstand. En diagnose, fristes man til at sige. Selv om Google og Fitbit understreger, at målingerne på ingen måde er beregnet til medicinske formål. Og at man i øvrigt skal tale med sin læge, hvis man er bekymret for sit helbred.
Det var dog alligevel en beroligende oplevelse at få at vide, at min hjertemæssige sundhed er ”Excellent” for en mand på 59 år. Så forvent at se mange tests endnu fra min hånd i årene fremover …
Fitbit følger med
Som køber af Pixel Watch 2 får man tilbudt seks måneders gratis prøveabonnement på Fitbit Premium. Herefter koster medlemskabet 89 kroner om måneden. Det er ikke absolut påkrævet at bruge premium-versionen, men man får i de fleste tilfælde adgang til mere uddybende informationer. For eksempel får gratisbrugere kun vurderet søvnkvaliteten med en enkelt score mellem 0 og 100, mens premium-brugere får adgang til en graf over fordelingen mellem dyb søvn, REM-søvn, let søvn og vågne perioder. At Google, der ejer Fitbit, vil tjene penge, er forståeligt, og analyserne virker grundige. Men vælger man gratisversionen, får man faktisk færre oplysninger end med andre smart-ure.
I Fitbit Premium medfølger også personlig træningsvejledning og rådgivning. Jeg fik således medaljen ”Boat shoe” (sejlersko) som belønning for at have gået 5.000 skridt den første dag. Hvis det var meningen, at jeg dermed skulle få mere lyst til at træne, virkede det på ingen måde. På det punkt prædiker Fitbit til koret af allerede indviede, der bruger app’en og uret til at forbedre deres eksisterende træningsprogram.
Uspiselig slankeplan
Fitbit-app’en indeholder også en kalorietæller, der beregner antallet af forbrændte kalorier i forhold til aktiviteten. Og det er også meningen, at man skal kunne bruge den til at styre en slankekur ved at indtaste kalorie- og væskeindtaget. På det punkt fejler Fitbit helt totalt! Det er ganske enkelt håbløst at indføje oplysninger om måltiderne.
Min morgenmad i dag bestod for eksempel af ristet brød med smør, kaffe og juice. Ingen af delene findes i Fitbit-app’ens univers! Med lidt søgen finder man ”toast”, og bliver præsenteret for menuforslag fra et dusin amerikanske restaurantkæder. Og svarer min kaffe mon til den hos TGI Friday? Og selv om jeg med besvær får gættet mig frem til både kaffe og en kop juice (de fleste valgmuligheder var i amerikanske ounces), forbliver væskeindtaget stadig på nul. Al drikkelse, der ikke er postevand, skal dermed indtastes to steder.
I en verden, hvor ethvert teknologiprodukt markedsføres med en sang fra de varme lande om næsten gudelignende kunstig intelligens, er det her ganske enkelt for dumt! Det må og skal være muligt at forklare i normalt sprog, hvad man har indtaget, og så få et kvalificeret gæt på kalorieindholdet. Og helst burde det være muligt at tage et billede af måltidet med kameraet og lade den kunstige intelligens om resten.
Rækkeviddeangst
Hos benzinbilejere, der overvejer at skifte til elbil, er rækkeviddeangst en udbredt lidelse. Altså frygten for ikke at kunne nå frem til målet på én opladning. Google Pixel Watch 2 når frem til målstregen, men kun det. Batteritiden er opgivet til ”op til 24 timer,” hvilket i praksis viste sig at holde ganske godt. Til sammenligning lover Samsung Galaxy Watch 6 op til 40 timers batteritid, mens Apple Watch 9 klarer omkring 36 timer.
At de fleste smart-ure uanset mærke har en brugstid på en opladning på under to døgn, er ganske enkelt ikke godt nok. Og kun trangen til at prøve et nyt stykke legetøj kan få os til at acceptere det indlysende ulogiske i at have et gadget, der kræver at blive båret døgnet rundt for at kunne analysere vores helbred, men samtidig skal oplades mindst en time i døgnet med et specielt ladekabel, der kun passer til netop den model og derfor skal medbringes og ligge øverst i bagagen på enhver rejse – også selv om den bare består af en enkelt overnatning væk fra hjemmet.
Konklusion
Samlet set er Google Pixel Watch 2 et smart-ur, der gør mange ting nemt og elegant, mens der på andre områder er plads til store forbedringer. Designet får alle andre til at virke klodsede, og arsenalet af sensorer er så omfattende, at det er svært at finde på flere. Hastigheden og skærmens kvalitet kan der ikke sættes en finger på. Og med Google Wear OS 4.0 er du først med den nyeste software.
Fitbit-app’en er beregnet til seriøs træning, og den rummer langt mere, end hvad der er brug for, hvis man bare vil kende lidt til sit helbred. Men kalorieregnskabet trænger virkelig til en AI-opdatering.
Men der, hvor flest er frustrerede over deres smart-ur – mærket uanset – er batteritiden. Og her er Pixel Watch 2 i bedste fald kun på niveau med konkurrenterne. Skal Google for alvor gøre sig gældende overfor Apple og Samsung, skal der lægges halve eller hele dage til brugstiden. En ønskedrøm ville være en større ”mandeudgave” á la Apple Watch Ultra – bare pænere. Så kunne man fylde det ekstra volumen med batteri – og samtidig få plads til en større skærm.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer