For nogle år siden var HTC One vores favorittelefon, da den kombinerede fantastisk design med et godt kamera og god lyd. De senere år har producenten dog ikke rigtig kunnet følge med.
Men den nye U-serie ser ud til at være en frisk start, hvor HTC ikke har sparet på hestekræfterne og har droppet forældede koncepter. Den har ikke alene fået nyt udseende, men også spændende nye funktioner samt kunstig intelligens for at kunne servicere dig bedre.
Udseende og design
Ingen ikonisk buet metalbagside her. U Ultra har i stedet fået en hvælvet glasbagside med flere farvelag, der gør, at den skinner i lyset. Det ser meget lækkert ud på især den blå og den rosa model, mens effekten er mindre tydelig på den sorte.
Desværre betyder glasbagsiden også, at den hurtigt bliver fuld af fingeraftryk. Desuden er den mindre robust end en af metal. Derudover virker telefonen dog solid og velbygget.
Skærm
Takket være større ydermål end iPhone 7 Plus har HTC formået at presse en lidt større skærm ind. Og takket være flot qHD-opløsning er der ingen mangel på detaljer. Selv lille tekst er letlæselig.
LCD har ikke samme sortniveau som OLED, hvilket giver dårligere kontrast. Til gengæld er skærmen lysstærk og farvegengivelsen god. Hvis man ikke kan lide den neutrale farvetemperatur, som skærmen er født med, kan den justeres i indstillingerne.
Kamera
Selfie-kameraets opløsning har fået en ordentlig opgradering, men lysfølsomheden er lidt dårligere. På papiret ser det ud til, at frontkameraet fra HTC 10 er bevaret. Som udgangspunkt et godt kamera med en stor billedsensor, et lysstærkt objektiv og optisk billedstabilisering. Men dårlig software. Det lader dog til, at HTC har arbejdet med softwaren, for det her er noget helt andet. Der er slet ikke de samme problemer med overeksponering eller dårlig kontrast. Faktisk tager U Ultra generelt ganske fremragende billeder.
Frem for alt blev vi imponeret af, hvordan kameraet håndterer modlys, og at det har HDR. Bedre end langt de fleste konkurrenter! I dårligt lys får man velbelyste billeder med korrekte farver og ikke særlig meget støj. En Pro-tilstand giver desuden fuldt manuelle indstillinger og mulighed for at gemme billeder i råformat. Godt gået!
Lyd
HTC har altid været blandt af dem, der tog lyden alvorligt. De fortsætter da også med deres BoomSound-forstærker, som burde give glimrende lyd. Problemet er bare, at hovedtelefonstikket er væk, så man er nødt til at bruge de medfølgende USB-C hørepropper.
Det indbyggede lydanalyseprogram skulle efter sigende tilpasse lyden til brugerens ører, men desværre lyder det stadig ikke særlig godt. Man får ikke engang en adapter med, så man kan bruge sine favorithovedtelefoner.
I brug
Den mest opsigtsvækkende funktion er den lille ekstraskærm, der sidder foroven. Den kan vise notifikationer uden at tænde den store skærm. Det er bare at løfte telefonen eller banke på den. Det lyder måske som en gimmick, men fordi den kan vise alt fra vejret over musikkontroller til en lang række apps, er den faktisk meget nyttig.
HTC fremhæver også Sense Companion – en assistent, der tager ved lære af, hvordan du bruger mobilen, så den kan give smarte forslag og filtrere uvedkommende underretninger fra. Under vores korte testperiode kom den dog aldrig rigtig i gang, og visse funktioner lanceres først senere i år. Så hvordan den rent faktisk virker i praksis, vi må vende tilbage med.
Ydelse
Indvendig finder vi en Snapdragon 821-processor, der skulle være lidt hurtigere end den 820, der sidder i HTC 10, Sony Xperia XZ og LG G5. Men det lader til, at U Ultra ikke kører den på maksimal hastighed. Vores benchmark-tests endte derfor på niveau med de nævnte konkurrenter. Visse syntetiske tests som Geekbench gav ganske vist et højere resultat, men andre, mere praktiske tests som Browsermark gav et lavere.
Det er dog småting – det er stadig en meget hurtig smartphone.
Konklusion
Umiddelbart er der meget at begejstres over ved HTC U Ultra. Den store skærm, den skinnende bagside, det fremragende kamera og den gode ydelse. Bagsiden er dog lige lovlig følsom, og man kan kun bruge hovedtelefoner med det sjældne USB-C-stik.
Dens største ulempe er dog lanceringstidspunktet. Lige om hjørnet venter alle konkurrenternes 2017-modeller, og før vi ved, hvilke overraskelser de har oppe i ærmet, er der nok ikke mange, der tør satse på U Ultra.