TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Huawei Mate Xs

Et smugkig på fremtidens smartphone

En imponerende opvisning i, hvad der er teknisk muligt i dag, men næppe et fornuftigt valg.

Af / 26/03/2020 - 16:18
Huawei Mate Xs

Home mener

  • Faktisk en tablet, der kan være i lommen. Smart udnyttelse af formatet. Glimrende ydelse. Virkelig gode kameraer.
  • Ingen apps fra Google. Virker skrøbelig. Ikke trådløs opladning eller ansigtsoplåsning. Ekstremt høj pris.

Opdateret:

Der er ikke noget, der er mere hot lige nu, end foldbare smartphones. For godt et år siden viste Samsung deres Galaxy Fold frem på Mobile World Congress. Men bare få måneder senere måtte debuten udsættes, da den viste sig at have problemer med holdbarheden. I stedet kom den først i efteråret.

Nogle dage efter Samsung præsenterede Huawei deres foldbare Mate X, men efter at være blevet udskudt blev den aldrig lanceret her i Norden. I stedet er de gået direkte til den opdaterede model Huawei Mate Xs. Sandsynligvis fordi de ikke ønsker at gentage Samsungs fejl.

h4
En helt okay tablet, i betragtning af at den kan være i en lomme! (Foto: Huawei)

Udseende og konstruktion

Samsung Fold har en konstruktion, hvor man folder telefonen sammen som et skjold rundt om skærmen, med en ekstra skærm på ydersiden. Huawei har i stedet valgt at have en skærm, der følger ydersiden af den sammenfoldede mobil.

Fordelen er, at man ikke behøver at bekymre sig om en bule på skærmen og dermed et kompliceret hængsel. Man behøver heller ikke at have en ekstra skærm, idet den samme skærm bruges både i sammenfoldet og udfoldet tilstand. Ulempen er selvfølgelig, at den mest følsomme del af mobilen altid er udad.

Annonce

De fleste af os køber covers og skærmfilm eller panserglas for at beskytte vores dyrbare mobiler, selv om de har det nyeste ridsebestandige glas. Problemet er, at Mate Xs ikke kan have glas, fordi den er foldbar, og man kan ikke sætte ekstra beskyttelse på den. Der er bare en ramme rundt om kanten, som til en vis grad beskytter mod stød fra siden.

At stikke en så dyr mobil i lommen uden nogen beskyttelse gør i hvert fald os nervøse. Men måske er det uberettiget, for Huawei lover, at skærmen er beskyttet af en meget solid polymer. Kun længere tids brug kan afklare, hvor solid den egentlig er.

h2a
Et enklere hængsel burde give færre problemer end på Galaxy Fold. (Foto: Lyd & Billede)

Skærm

Mate Xs’ design betyder, at man selv i sammenfoldet tilstand har en skærm, der er lige så stor som på andre topmobiler. Derfor glemmer man let, at den er foldbar, og bruger den som en hvilken som helst anden mobil.

Når man folder den ud, er det straks en anden sag, da skærmen faktisk er større end på iPad Mini! Den er dog mere kvadratisk, så man kan ikke bruge hele skærmoverfladen til f.eks. at se film. Til websites, skrivning og billedredigering er den ekstra skærmoverflade derimod guld værd.

Da der er tale om en OLED-skærm på en topmodel, er billedkvaliteten selvfølgelig også i top. Vi får total sort og dermed fantastisk kontrast samt livlige farver og fuldt tilstrækkelig lysstyrke. Skærmen er også imponerende højopløst, hvilket er rart både til at læse lille tekst og efterbehandle billeder i høj opløsning.

h2b
Ultravidvinkel-, vidvinkel- og teleobjektiv af høj kvalitet. (Foto: Lyd & Billede)

Kamera

Huawei er kendt for deres fremragende kameraer, der er udviklet i samarbejde med Leica. Mate Xs er udstyret med tre kameraer: En ultravidvinkel, en normal vidvinkel og et teleobjektiv. Teleobjektivet er ikke lige så avanceret som på Huawei P30 og P40, men mindst lige så godt som på Galaxy Fold.

Der er ikke noget selfie-kamera; i stedet vender man bare mobilen og retter hovedkameraet mod sig selv. Så vågner skærmen på bagsiden automatisk og viser dig, hvordan du ser ud. Meget praktisk!

h3
Kameradelen kan bruges som håndgreb i udfoldet tilstand. (Foto: Huawei)

Ligesom med Huaweis tidligere mobiler bruges der en masse software til at forbedre billederne. Noget, som for bare få år siden gav et unaturligt resultat. Det er dog blevet væsentlig bedre og bruges på en smartere måde til at få bedre billedkvalitet.

I det store og hele var vi meget tilfredse med både billedkvalitet, skarphed og farvegengivelse. Det er især imponerende, at Mate Xs formår at få fuldt godkendte billeder i svagt lys.

testbild dark nightmode mate xs scaled
Imponerende resultat i belysning, der svarer til stearinlys. (Foto: Lyd & Billede)

I brug

Vi må sige, at formatet fungerer. I sammenfoldet tilstand føles den præcis som en almindelig mobil, bare lidt tykkere og tungere. Og i udfoldet tilstand kan den tykkere del, der indeholder kameraerne, bruges som håndgreb. Hvis vi bare var overbevist om holdbarheden, ville selve konstruktionen have fået en tommel op.

Det store problem er dog, at Google ikke må levere software til Huawei. Selv om telefonen kører Android, er der ingen Google Play Store at downloade apps fra. I stedet er man henvist til Huaweis eget App Gallery.

Det lyder, som om det kunne blive en lige så stor katastrofe som Microsofts Windows Phone, der aldrig kom med i kampen. Men Huawei har gjort overraskende hurtige fremskridt, og vi finder apps som Microsoft Office, Tidal og Trivago. Men også lokale apps, og det rygtes, at mange flere vil komme i løbet af kort tid.

Desuden kan man altid downloade Amazon Appstore, og her findes Facebook, Messenger, Instagram, Spotify og andre nødvendige apps faktisk. Huawei har også noget kaldet Quick Apps, som er en nem måde at præsentere websites som en slags simplere apps på. Her er de første skandinaviske apps allerede begyndt at dukke op, såsom svenske Aftonbladet, norske Aftenposten og danske DR Nyheder. Samt globale som DHL.

Huawei Mate Xs apps
Med lidt fiksfakserier kan man faktisk få mange af de mest populære apps. (Foto: Lyd & Billede)

Ydelse

Mate Xs er udstyret med Kirin 990, Huaweis nyeste processor, ligesom Huawei P40. Dermed er den 15-25 procent hurtigere end den gamle P30 og Samsung Galaxy Fold, hvad ren regnekraft angår. Også i daglig brug er der en tilsvarende forbedring af ydelsen.

Den største forbedring er – lidt uventet – AI-ydelsen, som er et område hastigt på vej frem. Derimod er der underligt nok ikke gjort nogen større fremskridt, hvad den grafiske ydelse angår.

h2c
En af de hurtigste mobiler på markedet. (Foto: Lyd & Billede)

Konklusion

Huawei har formået at overbevise os, når det gælder, hvordan man en foldbar smartphone skal konstrueres. Formatet fungerer, og det føles ikke spor underligt at bruge den. Skærmen er glimrende, kameraerne er fremragende, og den er meget hurtig.

Men der er tre store problemer. Vi er ikke helt overbevist om den langsigtede holdbarhed. Hvilket er et stort problem, da den ovenikøbet koster en masse penge. Og endelig afhænger det hele af, om de vigtigste apps faktisk dukker op, da Google ikke må levere til Huawei på nuværende tidspunkt.

Nu er det alt sammen mest akademiske spørgsmål, da der nok ikke er nogen, der seriøst overvejer at købe Mate Xs som deres næste hverdagsmobil. Nej, den er en opvisning i, hvor tæt man er på fremtidens smartphone. Og så måske noget, man kan prale med, hvis man har uanstændig mange penge.

Karakter
Huawei Mate Xs
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Apple iPad mini 7 har masser af kræfter, men savner innovation

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur