Hvis Apple havde lanceret den første iPad Air i dag, ville den være blandt de bedste tablets på markedet. Da den kom sidste år, var den klart den bedste, men selv her efter et års tid på butikshylderne er der ikke mange af konkurrenterne, som kan hamle op med Apples flagskibsprodukt fra 2013.
Af samme grund behøvede Apple ikke ligefrem at anstrenge sig med iPad Air 2 – årets nye tablet-model, der skal tage kampen op mod konkurrenterne her op til julehandlen. Og umiddelbart virkede det da heller ikke som om, at der var sket ret meget i forhold til forgængeren, da Apple lancerede 2’eren ved et arrangement i Cupertino for en lille uges tid siden. Designmæssigt var der intet sket, udover at iPad Air 2 er lidt tyndere end den første iPad Air, og så har den fået hurtigere processor og samme fingeraftrykslæser, Touch ID, som iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Det er først ved nærmere eftersyn, at man bliver klar over, at den nyeste iPad er andet og mere end en ubetydelig opdatering og faktisk fortjener både anerkendelse og respekt.
Her leverer Apple igen en tablet, som giver konkurrenterne baghjul.
Her er alle forskellene
Forskellene mellem iPad Air og iPad Air 2 er som nævnt ellers til at overskue. Den nyeste iPad fås også i guldfarve, hvor forgængeren kun kunne fås i grå eller sølv, og så kommer den med fuldt lamineret skærm, hvilket er én af grundene til, at den også er blevet tyndere med sine blot 6,1 mm mod forgængerens 7,5 mm. Vægten er blevet reduceret med 32 gram (34 gram for 4G/LTE-modellen), og dernæst har iPad Air 2 fået Apples nyeste A8X processor og understøtter lynhurtig 802.11 ac Wi-Fi, hvor iPad Air måtte nøjes med den samme A7-processor, der sidder i iPhone 5S, og kun understøttede 802.11 a/b/g/n. Sidst, men ikke mindst, er kameraet i iPad Air 2 på 8 MP imod 5 MP i forgængeren, ligesom den nye iPad kommer med fingeraftrykslæseren Touch ID, hvilket den første iPad Air måtte undvære.
Skærm og lyd
Apple kalder skærmen på iPad Air 2 for en Retina HD-skærm, hvilket kunne give den ukyndige indtryk af, at skærmopløsningen så må være højere, end tilfældet var med forgængerens “almindelige” Retina-skærm. Det er dog ingenlunde tilfældet. På iPad Air 2 er skærmopløsningen 2048 x 1536 pixel med en pixeltæthed på 264 ppi, altså præcis den samme som på iPad Air, og skærmteknologien er også den samme. Nej, som nævnt ovenfor er den reelle forskel, at skærmen på iPad Air 2 er fuldt lamineret, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, som tidligere var til stede mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen. Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker som om, at billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre.
Billedkvaliteten på den første iPad Air var imponerende god med glimrende kontrast, farvegengivelse og farveægthed, og det er der ikke blevet rokket ved. Men den meget tynde skærm på iPad Air 2 giver brugeren en oplevelse af nærmest at kunne røre ved ikonerne og skærmbilledet, så tæt er de på, og vi må bare konstatere, at Apple har haft held med at gøre en af markedets bedste tablet-skærme endnu bedre.
Ingen tablet kan prale af at byde på hi-fi-lyd, men iPad Air 2 klarer sig alligevel ganske hæderligt på lydfronten. Lyden er dynamisk og har power i alle frekvensområder. Indtil vi ser den første tablet med indbygget DAC, bliver det vist ikke bedre.
Kamera
Normalt bruger vi ikke meget plads på at skrive om kameraet, uanset hvilken tablet, vi har med at gøre, for vi mener dybest set, at det er en uskik og helt sikkert meget uæstetisk at bruge sin tablet til at tage billeder med. Men mange forbrugere er uenige med os, og det lader Apple også til at have opfattet, for netop kameraet på iPad Air 2 er en helt del bedre end dét, der sad i den første iPad Air. Det var der nemlig virkelig ingen grund til at skrive hjem om, da det tog halvgrumsede billeder med alt for meget billedstøj. I iPad Air 2 sidder nu et 8 MP kamera, der dels tager større og mere højtopløste billeder end forgængeren og dels producerer en markant bedre billedkvalitet med mere dybde og helt uden grums og billedstøj. Det gælder især billeder taget i mørke omgivelser.
Design og kvalitetsindtryk
Men ikke kun det bedre kamera gør det til en bedre oplevelse at tage billeder med iPad Air 2. Selvom 1,4 mm og 32 g ikke lyder af meget, så betyder det slankere design og den reducerede vægt nemlig, at det er blevet meget nemmere og mere brugervenligt at bruge sin iPad som kamera. Den er simpelthen lettere at holde i længere tid ad gangen, og det gør en større forskel, end man skulle tro. Det gælder selvfølgelig også i daglig brug, når man bruger iPad’en til andre formål, hvad end det er spil, film, bøger eller internet.
Apple siger selv, at iPad Air 2 med sine 6,1 mm er verdens tyndeste tablet, og det er en påstand, vi ikke har kunnet modbevise. Den første iPad Air var allerede lettere og slankere end nogensinde – deraf navnet “Air” – men med iPad Air 2 har Apple fremstillet en tablet, der er så tynd og let, at vi må være tæt på at have nået grænsen for, hvor tynd en tablet faktisk kan blive. Og det selvfølgelig næsten uden at indgå kompromisser, når det gælder udformning og materialer. iPad Air 2 er fremstillet af aluminium, byggekvaliteten er helt i top, og designet er præcis lige så lækkert og luksusagtigt, som man kunne forvente fra Apple.
Den lille undtagelse, der bekræfter reglen, er, at den lille knap på siden af iPad’en – den der plejede at sidde lige over volumen-tasterne og kunne indstilles til at gøre enheden lydløs eller til at deaktivere skærmrotationen – har måttet lade livet. Den blev der åbenbart ikke plads til i den nye, tyndere ramme.
Ydelse og funktioner
Vores benchmark-test viser, at iPad Air 2 uden sammenligning er den hurtigste tablet på markedet lige nu. Apple er traditionelt meget hemmelighedsfulde, når det gælder firmaets proprietære processorer, men vores testprogram, Geekbench 3, har afsløret, at den såkaldte A8X-processor, som sidder i iPad Air 2 har tre kerner og er på 1,5 GHz, ligesom vi nu også ved, at iPad Air 2 kommer med 2 GB RAM. Forgængeren havde blot 1 GB RAM, ligesom A7-processoren blot havde to kerner og var på 1,38 GHz.
Hvis man ikke synes, det lyder af ret meget sammenlignet med de kraftfulde quad-core Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller herover, som sidder i de mest kraftfulde Android-baserede tablets, så vær klar til at blive klogere. iPad Air 2 leverer nemlig det højeste resultat i Geekbench 3, vi nogensinde har set fra nogen tablet eller smartphone. Single-core scoren er på flotte 1.812 point, men det virkelig imponerende er den multi-core score, der måler den samlede ydelse. Her er resultatet 4.477 point, hvilket er helt uhørt for en tablet. Den slags ydelse kender vi ellers kun fra ægte bærbare computere med fuld Windows-version eller Mac OS, og der er da heller ikke ret meget, som i daglig brug kan få iPad Air 2 til at tabe pusten.
Helt tunge apps som Garageband eller iMovie åbner øjeblikkeligt og arbejder lynhurtigt, og også grafiktunge spil som racerspillet Asphalt 8: Airborne kører mere glidende end nogensinde.
Sammen med Apples nye iOS 8 Metal API, en programmeringsbrugerflade der skal give udviklere bedre og mere direkte adgang til processorens grafik-egenskaber (Asphalt 8 er et af de første spil, der gør brug af de nye muligheder i Metal), lover AX8-processorens høje ydelse masser af kommende spil og apps med grafik og et tempo hinsides, hvad vi troede, vi kunne forvente fra en tablet. Hvis du selv vil se, hvor flot grafikken er med Metal, så prøv at downloade app’en Epic Zen Garden fra App Store. Hvis du henter den til en enhed, der kører iOS 7, og til en anden enhed, der kører iOS 8, vil du kunne se den kæmpe forskel.
En anden kær tilføjelse til iPad Air 2 er, at den nu har Touch ID. Fingeraftrykslæseren gør det nemmere at oplåse enheden, ligesom man også kan bruge sit fingeraftryk til at betale for apps og indhold i App Store og iTunes. Med iOS 8 har Apple åbnet op for, at tredjepartsudviklere kan indbygge Touch ID-funktionalitet i deres apps, så det manglede bare, at denne mulighed nu er også er klar til Apples flagskibsmodel.
Skal der være plads til lidt malurt i bægeret, så må det være, at bordet fanger, når man køber sin iPad, i hvert fald hvad lagerpladsen angår. Den understøtter nemlig ikke udvidelse af lagerpladsen via microSD-kort, og derfor skal man på forhånd vide, hvor mange gigabyte, man får brug for. Til gengæld fås iPad Air 2 i versioner med helt op til 128 GB indbygget lager.
Konklusion
iPad Air 2 er den bedste tablet, der kan købes for penge lige nu. Den er slankere og lettere end nogen anden tablet på markedet, og ydelsen – ikke mindst grafikpræstationen – er uovertruffen. Generelt er billedkvaliteten noget af det bedste, vi har set, og nu har iPad endelig også fået et kamera, som kan tage hæderlige billeder.
Har man allerede en iPad Air behøver man strengt taget ikke investere i en 2’er – med mindre man ikke kan leve uden Touch ID – men for alle andre, der skal investere i en tablet her og nu, kan der ikke være nogen tvivl. Apples iPad er nummer 1. Igen.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer