TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: iPad Pro

iPad på steroider

iPad Pro er større, hurtigere og tilbyder flere funktioner end en almindelig iPad.

Lyd & Billede mener
+Lynhurtig. Rekordopløst skærm med fremragende billedkvalitet. Bedre til kreativt arbejde end en almindelig iPad. Rigtig god at se film på.
-Kun 128 gigabyte-modellen har 4G-forbindelse. Topmodellerne er dyre. Ikke en oplagt erstatning for en bærbar for flertallet af brugere.
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 9.1
  • Skærm: 12,9" IPS, 2732 x 2048, 264 ppi
  • Processor: 2,26 GHz A9X
  • Hukommelse: 4 GB ram / 32/128 GB lager
  • Kamera: 8 MP f/2.4 + 1,2 MP f/2.2
  • Trådløst: Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2
  • Mål og vægt: 306 x 221 x 6,9 mm / 713 g
  • Batteri: 38,5 Wh, 10 timers brug
Vejl. pris 9500

Apples iPads har længe været fantastiske til at konsumere indhold på. Men konkurrenterne har haft modeller med endnu større skærm og desuden ofte hybrider med aftageligt tastatur, så de kan bruges som en simpel laptop.

Derfor var det ikke nogen stor overraskelse, da Apple afslørede iPad Pro – deres tablet til professionel brug med pen og tastatur, hvor man lettere kan arbejde med f.eks. dokumenter og illustrationer.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Udseende og konstruktion
Som forventet afviger udseendet ikke fra resten af serien; Pro er i bund og grund bare en forstørret iPad. Tykkelsen ligger midt imellem iPad Air og Air 2, men den virker meget solid og vridsikker.

Størrelsen gør, at den ikke er så let at bruge overalt, men nok trives bedst på et bord. Den er også væsentlig tungere end Air 2, hvilket gør den trættende at holde længe i hånden. Men den vejer faktisk ikke mere end den første iPad-model.

iPad Pro sammenlignet med iPad Air 2, iPad Mini, iPhone 6s Plus og iPhone 6s. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
iPad Pro sammenlignet med iPad Air 2, iPad Mini, iPhone 6s Plus og iPhone 6s. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Skærm
Med en skærm, der er næsten dobbelt så stor som på en almindelig iPad, kunne man tro, at alting ville se forstørret og grovkornet ud. Men takket være en opløsning på vanvittige 5,6 millioner pixel er detaljerigdommen mere end god nok.

En undtagelse er menuer i apps, der endnu ikke er opdateret, og overraskende nok hjemmeskærmen. Den ser øde og forladt ud med kun 20 ikoner strøet ud over det store areal. Her burde Apple gøre en indsats for at udnytte pladsen bedre.

5K-opløsning på en tablet! Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
5K-opløsning på en tablet! Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Sådan en stor skærm er som skabt til at redigere foto og video på. Så er billedkvalitet og ydelse selvfølgelig vigtigt, og takket være en ny fremstillingsproces til panelet har skærmen bedre sortniveau og kontrast end før.

Apple har også lånt teknologi fra deres iMac Retina 5K-skærm for at få hurtigere skærmopdatering, når det er nødvendigt. Så skifter den fra de normale 30 til 60 billeder i sekundet, hvilket giver mere jævne bevægelser. Samlet set rigtig godt for en tablet.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Kamera
Apples tablets har altid været et skridt bagefter deres smartphones, hvad angår kameraerne. Og iPad Pro er ingen undtagelse. Her er de på samme niveau som på iPad Air 2 og iPhone 6.

For hovedkameraet er det ikke noget stort problem, da man alligevel ville ligne en idiot, hvis man løb rundt og tog billeder med sådan en kæmpe. Men det er en skam, at Pro ikke har et bedre FaceTime-kamera, da den med fordel kan bruges til video-opkald.

Lyd
Noget overraskende har Apple givet lyden i iPad Pro en seriøs opgradering. Ikke selve lydteknologien, men de indbyggede højttalere.

En stor del af pladsen indeni bruges nemlig til at huse fire gedigne højttalere. De nederste til bastoner og de øverste til højere frekvenser. Og når man vender tablet’en, skifter de rolle, så man altid får stereolyd. Det giver en god lydkvalitet med et overraskende godt tryk. Derfor er det ekstra fedt at se film på iPad Pro.

Gedigne højttalere på de korte sider. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
Gedigne højttalere på de korte sider. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

I brug
Hvis man bare betragter Pro som en større iPad, er det svært at se, hvorfor man skulle skifte. Men her skal man i stedet sammenligne med konkurrenternes hybridmodeller. Man kan nemlig tilslutte et fleksibelt tastatur, som får strøm via den nye Smart Connector.

Takket være skærmstørrelsen kan man også have to iPad-apps i fuld størrelse åbne samtidig med split-screen. Ikke helt ligesom en bærbar, men godt nok til mere simple opgaver.

To browsere i fuld størrelse på skærmen samtidig! Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
To browsere i fuld størrelse på skærmen samtidig! Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

iPad Pro er desuden et stort skridt fremad med hensyn til billedredigering, da man nu har tilstrækkelig skærmplads og opløsning. Man kan straks se, om de billeder, man har taget, er skarpe, uden at skulle zoome ind, og skærmen er god nok til at bedømme farvegengivelse og billedkvalitet.

Læs også: Kun til iPad – tre nye iOS 9-funktioner

Både for foto- og videoredigeringsprogrammer er det en stor fordel, at værktøjspaletterne optager mindre af skærmpladsen. Desuden har iPad Pro kræfter nok til at håndtere flere 4K video-streams samtidig.

https://www.youtube.com/watch?v=QXurXLSRiSI

Man skal heller ikke glemme, at tablet’en kan få helt nye anvendelsesområder, hvis man køber en Apple Pencil. Pennen ligger rigtig godt i hånden og kan både registrere tryk og hældning. Når man holder op med at tænke og bare bruger den som en pen på et stykke papir, indser man, hvor intuitiv og smart lavet den er.

Følelsen er så god, at iPad Pro afgjort kan blive et seriøst arbejdsværktøj til skitser og illustrationer. Microsofts Surface-pen virker som et stykke legetøj i sammenligning.

https://www.youtube.com/watch?v=EwGPSXrbg_U

Ydelse
For at drive den ekstremt højopløste skærm har Apple pakket så mange hestekræfter ind i Pro som muligt. Den nye A9X-processor har højere clock-frekvens, der er et stærkere grafikkort, og maskinen har fået mere intern hukommelse. Det betyder, at den slår de tidligere iPad-modeller – der ikke ligefrem var langsomme – med flere hestelængder (se tabellen). Dermed klarer den elegant både high-end gaming og 4K-video.

iPad Air 2 iPad Pro
Skærm 9,7″ 2048 x 1536 12,9″ 2732 x 2048
Processor 1,5 GHz A8X 2,26 GHz A9X
Hukommelse 2 GB ram 4 GB ram
Geekbench 1.812 (single-core), 4.477 (multi-core) 3.223 (+78 %), 5.484 (+22 %)
Basemark OS II 2.122 3.285 (+55 %)
3DMark 21.673 33.535 (+54 %)
(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Konklusion
Før man beslutter sig for at opgradere til iPad Pro, bør man overveje, hvordan man vil bruge den. Som “bare” en tablet er den mere uhåndterlig og sværere at slæbe rundt på. Men hvis man primært skal bruge den til film, er den fantastisk.

Den kan også være et alternativ til en bærbar for dem, der gerne vil have en touch-skærm til at redigere billeder og videoer på farten, og kunne udnytte den pragtfulde pen og tastaturet, når det er nødvendigt.

Men den vil ikke passe til alles behov.

Læs også om vores førsteindtryk af iPad Pro med flere billeder og videoklip.

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Skriv en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.