TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

test: iPhone 11 Pro Max

Apple maksimerer iPhone

Endelig en robust iPhone med et godt batteri, der også tager gode billeder i mørke.

Af / 10/10/2019 - 20:49
iPhone 11 Pro Max

Home mener

  • Overraskende god batterilevetid. Fantastisk ydelse og skærm. Endelig god natindstilling til foto.
  • Mangler funktioner, som konkurrenterne har. Lige lovlig høj pris.

Før lanceringen af iPhone 11 havde nettet summet af rygter. Vi vidste ganske vist, at der ikke ville komme nogen dramatisk ændring af designet. Men der blev talt om tredobbelt kamera, måske fingeraftrykslæser bag glasset, måske omvendt trådløs opladning og måske USB-C-opladning i stedet for Lightning.

I realiteten fik vi kun én af disse ting. Hvilket fik mange til at føle sig lidt skuffede og undre sig over, hvorfor de egentlig skulle opgradere. Men efter to uger med iPhone 11 Pro Max er vi kommet frem til, at det er mange små ting, der tilsammen gør den interessant.

Udseende og konstruktion

Kanterne på telefonen er af rustfrit stål snarere end det blødere aluminium, som mange andre anvender. Hele bagsiden er af ét stykke glas, inklusive forhøjningen til kameraobjektiverne. Altså ingen svage punkter dér.

En glasbagside er selvfølgelig ikke brudsikker, så en vis forsigtighed anbefales. Men den var imponerende modstandsdygtigt over for ridser i vores hårdhændede tests. Det er unægtelig et hårdere materiale, end vi har set på tidligere modeller.

År for år har Apple forbedret iPhones resistens. Først sagde de lidt forsigtigt, at den kunne tåle vand. Med tiden blev den IP-certificeret, så iPhone 8 havde IP67, og iPhone XS havde IP68. iPhone 11 Pro er også IP68-certificeret, men det lidt drilske ved denne klassificering er, at producenten selv specificerer, hvor dybt vand den kan tåle. iPhone 11 Pro er certificeret til fire meters dybde i 30 minutter, hvilket er dobbelt så dybt som konkurrenterne.

Annonce
Apple iPhone 11 Pro Matte Glass Back 091019 62687
Glasbagsiden i ét stykke beskytter de nye kameralinser. (Foto: Apple)

 

Skærm

Skærmen var i forvejen i topklasse, men med iPhone 11 har Apple skruet billedkvaliteten på den såkaldte Super Retina XRD-skærm op til nye højder. En åbenlys forskel er, at den går op til 800 nit lysstyrke udendørs, så den er mere læselig i sollys.

Hvis man ser HDR-film, øges lysstyrken til hele 1200 nit. Men frem for alt er farvegengivelsen nu på samme niveau som deres bedste computerskærme. Det bliver svært at finde en anden mobilskærm, der giver samme billedkvalitet.

iphone 11 ultra wide tele 62684
Med ultravidvinkel kan man få hele udsigten med i søgeren. (Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)

 

Kameraer

Det seneste års tid er stort set alle andre producenter gået op til tre kameraer, hvilket har fået iPhone XS til at virke forældet.

Med iPhone 11 introducerer Apple også et ultravidvinkelkamera, og Pro-modellen beholder også teleobjektivet fra før. Ultravidvinklen er på 13 mm, hvilket giver et synsfelt på 120 grader. Det er glimrende til at fange naturscenerier eller tage gruppefotos indendørs, hvor man ikke kan gå baglæns for at få mere med på billedet.

Et andet område, hvor iPhone var blevet overhalet, er mørkefotos, hvor producenter som Samsung og Huawei har gjort enorme fremskridt det seneste år. Men heldigvis har Apple ikke ligget på den lade side.

Vidvinkelkameraet – eller normalkameraet, som mange kalder det – har fået en ny, mere lysfølsom sensor. Men frem for alt bruger man regnekraften i A13 Bionic-processoren til at lave væsentlig mere avanceret billedprocessering for at fange mere lys uden at miste detaljer eller indføre støj. Natindstillingen viser, hvor lang eksponering der er nødvendig, og gør en dramatisk forskel i forhold til før. Det er fuldt på niveau med konkurrenterne.

iphone 11 night mode on off 62683
Med natindstillingen får man voldsomt bedre billeder i svagt lys. (Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)

 

Det område, hvor Apple virkelig anvender “computational photography”, er dog til indendørsbilleder i normalt til svagt lys. Den såkaldte Deep Fusion-indstilling lægger automatisk flere billeder sammen og vælger det skarpeste for detaljer, mens farver og lys er en blanding af de andre.

Desværre er denne fotoindstilling stadig under udvikling, men den skulle komme i iOS 13.2. Vi vender tilbage med en vurdering af, hvor godt den fungerer i virkeligheden.

For første gang i lang tid har selfie-kameraet også fået en seriøs opgradering, både hvad angår sensor, nye muligheder og funktioner. Den mest åbenlyse er, at hvis man roterer mobilen, zoomer det automatisk ud for at få flere personer med på billedet.

Mere imponerende er, at iPhone nu kan filme i 4K. Mens gimmicken “slofie”, som Apple fremhæver, er at man kan skyde slowmotion-selfies med 120 fps.

Kamera-app’en er også forbedret, så fotografering er nemmere, og der kræver færre trin at ændre indstillinger. Fra stillbilled-mode skal man bare holde udløserknappen inde for at skyde en kort video, og hvis man vil fortsætte med at filme, skal man bare swipe til højre. Meget praktisk!

I vidvinkelindstilling bruges ultravidvinklen også til at vise, hvad der havner uden for billedet. Så er det let at afgøre, om man skal skifte indstilling.

iphone camera app 62686
Trods flere muligheder er kamera-app’en stadig simpel og renskuret. (Foto: Skærmskud)

 

Lyd

iPhone 11 Pro Max er ikke den første smartphone, der kan prale af at understøtte de nyeste lydformater. Men hidtil har vi ikke set nogen direkte fordel ved en mobil, der understøtter 3D-lyd som f.eks. Dolby Atmos. Men iPhone 11 Pro har faktisk den bedste omgivende lyd, vi har hørt. Prøv at spille et Atmos-filmklip på den, og du vil få en uventet oplevelse!

I brug

Da vi ikke har fået fingeraftrykslæser bag glasset, er det stadig Face ID, der gælder. På den tidligere model fungerede det fint, når man holdt telefonen i hånden, men krævede, at man lænede sig ind over den, hvis den lå på et bord. De nye sensorer er 30 procent hurtigere og har en bredere vinkel, hvilket giver markant færre mislykkede oplåsningsforsøg.

Softwaren har fået hundredvis af forbedringer, der tilsammen giver en behageligere og mere gnidningsløs oplevelse. Heldigvis er de ikke forbeholdt iPhone 11; iOS 13 kan også installeres på ældre modeller helt tilbage til iPhone 6s.

a1
Med A13 Bionic er Apple igen stukket af på ydelsen. (Foto: Skærmskud)

Ydelse

Med den nye A13 Bionic-processor trækker Apple yderligere fra, hvad angår ydelse. Ifølge vores tests er regnekraften 15 procent bedre end på XS Max, hvilket er 20-25 procent bedre end de nærmeste konkurrenter.

Den største forbedring gælder dog 3D-grafik, hvor vi målte op til 50 procent bedre ydelse end XS Max, som faktisk haltede bagefter konkurrenterne. Nu får Apple i stedet 20-30 procent bedre resultater. En velkommen forbedring med tanke på lanceringen af Apple Arcade.

En af de mest almindelige anker mod tidligere iPhone-modeller har været, at batterilevetiden ikke var god nok. En konsekvens af, at Apple insisterede på at gøre dem tyndere hvert år – selv om ingen klagede over tykkelsen.

I år har de for første gang turdet gøre iPhone 11 Pro lidt tykkere og sat et væsentlig større batteri i. Som ifølge Apple giver op til fem timers længere brug end XS Max. I vores test holdt batteriet 34 procent længere ved fuld belastning, hvilket er en kraftig forbedring!

For første gang får vi også en 18 watt hurtigoplader med i æsken, der oplader batteriet 50 procent på 30 minutter.

Konklusion

Det store problem ved iPhone 11 er, at den mangler noget helt særligt, der kunne få alle til at kaste sig over den. Det, den gør i stedet, er at være lidt bedre end konkurrenterne til det meste.

Som sædvanlig er den meget hurtigere end alle andre. Den har langt om længe fået vidvinkelkamera samt glimrende natfoto og videofunktioner. Skærmen er fantastisk, lyden imponerer også, og så er det faktisk den mest resistente standardmobil. Og den har endelig fået fornuftig batterilevetid og hurtigopladning.

Jo mere man bruger den, jo mere indser man, at helheden er større end summen af delene. Spørgsmålet er dog, om ikke den almindelige iPhone 11 giver mere for pengene.

Karakter
iPhone 11 Pro Max
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke