Dette er Lyd & Billedes tredje store blindtest af mobilkameraer. Øvelsen har vi prøvet et par gange før – nemlig forrige år i oktober, hvor vi bad jer læsere om at udpege det bedste mobilkamera blandt en række mobiler i premiumklassen, og sidste år i juli måned, hvor vi havde fokus på de dyreste topmodeller.
Hele pointen med disse artikler er, at vi gerne for en gangs skyld vil fokusere på brugernes præferencer. Normalt tager vi nemlig de tekniske briller på, når vi anmelder mobilkameraer. Vi nærstuderer funktionerne i kamera-app’en, og selve kameraopsætningen (optik, sensorstørrelse osv.) kommer også under luppen.
Nu er det imidlertid resultatet, der tæller i sidste ende, og når vi kigger på kvaliteten af de billeder, de forskellige mobilkameraer producerer, sker det muligvis med nogle andre briller og ud fra andre kriterier end dem, du lægger vægt på til daglig.
Så formålet med øvelsen er at finde det mobilkamera, der producerer de billeder, som flest mennesker faktisk synes om. Uden hensyntagen til teknologi og forudindtagede holdninger til producenter eller platforme.
Sådan testede vi – og sådan udpeger du vinderen
Denne gang har vi udvalgt seks gode mobiler i mellemklassen som deltagere. For selv om det er de dyreste mobiler, der har de bedste kameraer, så går rigtig mange af os rundt med lidt billigere modeller i tasken eller i bukselommen.
Derfor betragter vi det som god læserservice at finde ud af, hvilken af de følgende seks meget populære mobiler i mellemklassen der efter jeres mening tager de bedste billeder:
- Apple iPhone 13 mini – Pris: 6.255 kr.
- Asus Zenfone 8 – Pris: 5.199 kr.
- Motorola Moto G200 – Pris: 3.699 kr.
- Nokia XR20 – Pris: 4.299 kr.
- OnePlus Nord 2 – Pris: 3.899 kr.
- Samsung Galaxy S21 FE – Pris: 5.999 kr.
Med hver mobil har vi fotograferet ni forskellige standardscener, svarende til den type billeder, som de fleste skyder igen og igen med deres mobiltelefon.
Hver scene er fotograferet i 4:3-format med mobilernes standardindstillinger for den pågældende type billeder. Vi har derefter navngivet og om nødvendigt beskåret billederne og fjernet exif-data, så det ikke umiddelbart er muligt at se, hvilken mobil der har taget hvilke billeder.
Herunder finder du derfor ni sæt a seks billeder i vores valgte kategorier. Alle billederne har fået et unikt nummer, og under hver kategori beder vi dig så om at stemme på, hvilket billede der efter din mening er det bedste i den pågældende kategori.
Afstemningen kører til og med den 9. marts, hvorefter vi tæller samtlige stemmer sammen i alle kategorierne. Få dage senere vil vi så publicere en artikel, hvor vi løfter sløret for, hvilken smartphone I har givet flest stemmer og dermed udpeget som Læsernes favorit!
Herunder finder du afstemningen.
1. Standardbillede, udendørs
Billedet er taget uden zoom med mobilens standardobjektiv.
[totalpoll id=”210607″]
2. 2x zoom, udendørs
Samme motiv, men med 2x zoom fokus på en detalje i baggrunden.
[totalpoll id=”210672″]
3. 5x zoom, udendørs
Igen samme motiv, men med 5x zoom fokus på en detalje i baggrunden. Nogle mobiler i testen er nødt til at anvende hybrid eller digital zoom for at komme så tæt på motivet.
[totalpoll id=”210680″]
4. Modlys, udendørs
Billedet er taget op mod solen med mobilens standardobjektiv for at teste, hvor godt hver enkelt mobil håndterer HDR, kontrast, hvidbalance osv. i modlys.
[totalpoll id=”210683″]
5. Ultravidvinkel, udendørs
Hvert billede er taget med den pågældende smartphones standardindstillinger for ultravidvinkel.
[totalpoll id=”210690″]
6. Selfie, udendørs
Især de yngre bruger mobilens frontkamera mere end noget andet. Der skal jo både tages selfies til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og meget andet! Her er det artiklens skribent, der har fotograferet sine rynker helt uden filter. Der er hverken brugt zoom eller vidvinkel.
[totalpoll id=”210693″]
7. Standardbillede, indendørs
Her har vi taget et billede i et indkøbscenter med mobilens standardobjektiv. Lyset kommer primært fra neonrør i loftet.
[totalpoll id=”210696″]
8. Natindstilling, udendørs
Billedet af det forladte hus er taget ved 22-tiden, og den eneste lyskilde var lidt gadebelysning i baggrunden.
[totalpoll id=”210698″]
9. Makro
Selvfølgelig skal man også kunne komme helt tæt på sit motiv med et godt mobilkamera. I dette tilfælde har vi brugt den pågældende mobils makroindstilling, hvis en sådan var tilgængelig. Hvis ikke har vi brugt ultravidvinkellinsen og er gået så tæt på motivet som muligt.
[totalpoll id=”210700″]