Dette er Lyd & Billedes anden store blindtest af mobilkameraer. Øvelsen har vi prøvet én gang før – nemlig sidste år i oktober, hvor vi bad jer læsere om at udpege det bedste mobilkamera blandt en række mobiler i premiumklassen.
I alt afgav 2.870 læsere deres stemme på tværs af Danmark, Norge og Sverige, og der blev afgivet 19.133 stemmer i alt. Blandt de deltagende mobiler valgte I Apple iPhone 11 som den bedste kameramobil, hvilket på sin vis var lidt overraskende, eftersom mange producenter af Android-mobiler gør ekstra meget ud af kameraet og ofte tilbyder flere og mere avancerede funktioner end Apple.
Men omvendt var det også hele pointen med artiklen. Vi ville gerne for en gangs skyld fokusere på brugernes præferencer. Normalt tager vi nemlig de tekniske briller på, når vi anmelder mobilkameraer. Det fyger med begreber som brændvidde, blænde, ISO og OIS, og vi nærstuderer funktionerne i kamera-app’en, ligesom også kameraopsætningen (optik, sensorstørrelse osv.) kommer under luppen.
Nu er det imidlertid resultatet, der tæller i sidste ende, og når vi kigger på kvaliteten af de billeder, de forskellige mobilkameraer producerer, sker det muligvis med nogle andre briller og ud fra andre kriterier end dem, du lægger vægt på til daglig.
Så hele pointen med øvelsen var at finde det mobilkamera, der producerer de billeder, som flest mennesker faktisk synes om. Uden hensyntagen til teknologi og forudindtagede holdninger til producenter eller platform.
Sådan testede vi – og sådan udpeger du vinderen
Nu gentager vi succesen, men denne gang har vi udvalgt markedets nyeste, bedste og dyreste smartphones som deltagere. De seks deltagere er således:
- Apple iPhone 12 Pro Max – Pris: 12.399 kr.
- Asus Zenfone 8 Flip – Pris: 5.899 kr.
- OnePlus 9 Pro – Pris: 7.999 kr.
- Samsung Galaxy S21 Ultra – Pris: 10.999 kr.
- Sony Xperia 1 III – Pris: 9.999 kr.
- Xiaomi Mi 11 Ultra – Pris: 9.490 kr.
Med hver mobil har vi fotograferet 11 forskellige standardscener, svarende til den type billeder, som de fleste skyder igen og igen med deres mobiltelefon.
Hver scene er fotograferet i 4:3-format med mobilernes standardindstillinger for den pågældende type billeder. Vi har derefter navngivet og om nødvendigt beskåret billederne og fjernet Exif-data, så det ikke umiddelbart er muligt at se, hvilken mobil der har taget hvilke billeder.
Herunder finder du derfor 11 sæt a seks billeder i vores valgte kategorier. Alle billederne har fået et unikt nummer, og under hver kategori beder vi dig så om at stemme på, hvilket billede der efter din mening er det bedste i den pågældende kategori.
Afstemningen kører til og med den xx. juli, hvorefter vi tæller samtlige stemmer sammen i alle kategorierne. Få dage senere vil vi så publicere en artikel, hvor vi løfter sløret for, hvilken smartphone I har givet flest stemmer og dermed udpeget som Læsernes favorit!
Nyt ikon
Med denne artikel introducerer vi nemlig også et helt nyt ikon. Vi uddeler i forvejen ‘Specielt anbefalet’-ikonet, der gives til et produkt, som er særligt godt til prisen eller har specielle kvaliteter, der skiller sig ud fra mængden. Og når vi sammenligner flere produkter med hinanden i gruppetests, uddeler vi også ikonerne ‘Bedst i test’ og ‘Bedste køb’, der vist begge er selvforklarende.
Fælles for alle tre ikoner er, at det er os på redaktionen, der enerådigt afgør, hvilke produkter der skal belønnes med et ikon. Men det bliver der lavet om på nu.
Dén mobil, som vinder i denne blindtest af mobilkameraer, vil nemlig som det første produkt blive belønnet med ikonet ‘Læsernes favorit’. Det må betragtes som en helt særlig ære, for hvilken producent ønsker sig ikke brændende at vinde en popularitetskonkurrence blandt Lyd & Billedes vidende og tech-interesserede læsere?
Herunder finder du afstemningen. Du kan forstørre hver enkelt billede ved at klikke på det!
1. Standardbillede, udendørs
Her er der tale om et billede helt uden dikkedarer. Motivet, et springvand, stammer fra barokhaven bag Frederiksborg Slot i Hillerød. Billedet er taget uden zoom med mobilens standardlinse.
[totalpoll id=”171732″]
2. 2x zoom, udendørs
Samme motiv, men med 2x zoom fokus på en detalje i baggrunden. Alle mobiler i testen kan klare denne zoom-indstilling med optisk zoom eller en telelinse.
[totalpoll id=”171772″]
3. 10x zoom, udendørs
Samme motiv, men med 10x zoom fokus på en detalje i baggrunden. Nogle mobiler i testen er nødt til at anvende hybrid eller digital zoom for at komme så tæt på motivet.
[totalpoll id=”171856″]
4. Modlys, udendørs
Endnu et motiv fra Frederiksborg Slotshave, denne gang slottet i silhuet. Billedet er taget op mod solen med mobilens standardlinse for at teste, hvor godt hver enkelt mobil håndterer HDR, kontrast, hvidbalance etc. i modlys.
[totalpoll id=”171874″]
5. Ultravidvinkel, udendørs
Også dette motiv stammer fra Frederiksborg Slotshave, men denne gang har vi slottet i ryggen. Hvert billede er taget med den pågældende smartphones standardindstillinger for ultravidvinkel.
[totalpoll id=”171891″]
6. Selfie, udendørs
Især de yngre bruger mobilens frontkamera mere end noget andet. Der skal jo både tages selfies til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og meget andet! Her er det artiklens skribent, der har fotograferet sine rynker helt uden filter foran Frederik 2.s lille Badstueslot, ligeledes beliggende i barokhaven. Der er hverken brugt zoom eller vidvinkel.
[totalpoll id=”171902″]
7. Standardbillede, indendørs
At tage gode billeder med mobilen derhjemme er ikke helt så enkelt, som man skulle tro. Tit har man forskellige lyskilder med forskellig lysstyrke og farvetemperatur tændt på én gang, hvilket sætter mobilkameraets software på overarbejde. Her har vi taget et billede med mobilens standardlinse af fitness-rummet under Hotel Marina i Vedbæk nord for København. Lyset kommer primært fra spots i loftet.
[totalpoll id=”171913″]
8. Natindstilling, indendørs
Huawei var blandt de første til at lancere en særlig natindstilling på sine dyreste smartphones. Med P30 Pro lancerede den kinesiske producent således en kombination af lysstærk optik og nyskabende billedprocessering, der kunne lysne billederne og samtidig kompensere for billedstøj i mørket.
I dag er muligheden for at tage gode billeder i mørke omgivelser standard på alle smartphones i premiumklassen, men som du kan se på testbillederne, er der meget stor forskel på, hvordan og hvor godt de forskellige mobiler slipper fra opgaven. Her er motivet fitness-rummet fra før, men med lyset slukket.
[totalpoll id=”171926″]
9. Natindstilling, udendørs
Retfærdigvis bruges natindstillingen oftest til at tage udendørsbilleder om aftenen. Derfor har vi også udsat alle mobilerne for dette aftenmotiv af stranden ved Vedbæk havn. Billedet er taget lidt før midnat, og den eneste lyskilde var lidt gadebelysning i baggrunden samt lyset fra Sverige på den anden side af Øresund.
[totalpoll id=”171938″]
10. Makro, udendørs
Selvfølgelig skal man også kunne komme helt tæt på sit motiv med et godt mobilkamera. I dette tilfælde har vi brugt den pågældende mobils makroindstilling, hvis en sådan var tilgængelig. Hvis ikke har vi brugt ultravidvinkel-linsen og er gået så tæt på motivet som muligt.
[totalpoll id=”171950″]
11. Portræt, udendørs
Så godt som alle smartphones i high-end-klassen har en særlig portrætfunktion, som lader dig tage lækre personbilleder med sløret baggrund. Men igen er der stor forskel på, hvor godt kamera-softwaren klarer opgaven. Både når det gælder sløring af baggrunden og gengivelse af kontrast og hudtoner.
[totalpoll id=”171960″]
Vigtigt give e foto skrap hed da
slør og farver vel Justerbar til klat lige hed med naturlige ser med øjnene og vil gerne de kunne samme som prof dyre kamera i 100000 kr klasen trods umuligt få til få 2000 kr
Når folk vurderer 5.6 og 9.1 til de bedste billeder sige det alt, nemlig at folk ikke går op i realistisme, men foretrækker billeder der er overeksponeret. I den sammenhæng er ‘Læsernes favorit’ ikke så meget værd. Lad fotografen vurdere hvilke billeder der ligner virkeligheden bedst muligt. Videre hvordan giver det mening at tage et natbillede indenfor, hvor kameraet skal ‘gætte’ (processe) motivet, hvordan så der ud i virkeligheden? Hvordan kan 3.3 ikke vinde, det er da klart det mest detaljerede billede, og formentlig også det mest virkelighedstro i forhold til farver.
3.3 er da kørt med så meget sharpen mask at det er totalt urealistisk. Det er tilmed pixeleret af støj.
Er svært ,en masse gode billeder
Undrer mig over så enig jeg er med flertallet
Jeg syntes skarphed og støj er det største problem, derfor er jeg ikke altid enig med de andre.
Flere af billederne var unaturligt rødfarvede.