Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Microsoft Lumia 650

Sådan ser et flop ud

Microsoft Lumia 650 er i det store og hele en skuffelse og lever absolut ikke op til forgængerne.
Lyd & Billede mener
Robust og let på samme tid. Temmelig god lyd til prisen.
Jævnt kedelig og anonym. Både skærm og kamerabilleder lider af farvestik, og mobilen mangler centrale Windows 10-funktioner. Kameraet er desuden meget langsomt.
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows 10
 • Skærm: 4,97" OLED, 1280 x 720, 297 ppi
 • Processor: 1,3 GHz Snapdragon 212 quad-core
 • Hukommelse: 1 GB ram / 16 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
 • Kameraer: 8 MP (f/2.2) + 5 MP (f/2.2)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, FM-radio, NFC, A-GPS
 • Batteri: 2000 mAh
 • Mål: 142 x 70,9 x 6,9 mm
 • Vægt: 122 g

 

Benchmarks

 • AnTuTu: 32.133
 • Browsermark 2.1: (kunne ikke gennemføres)

Windows har tabt kampen om mobilmarkedet. Det er nok vigtigt at få slået fast fra starten. Med en markedsandel på under 2 procent af det samlede antal smartphones i verden (Gartner, november 2015) er det tæt på, at vi kan skrive nekrologen over Windows som mobilt operativsystem.

Det har Microsoft også erkendt, tyder det på. Ikke officielt, naturligvis, men de tre smartphones – Lumia 950, 950 XL og den aktuelle testmodel Lumia 650 – som Microsoft har lanceret, siden Windows 10 kom på markedet, og som derfor er “født” med Microsofts nyeste platform, er alle målrettet mod virksomheder.

Ethvert forsøg på at tiltrække helt almindelige forbrugere med frisk design og farvestrålende covers – noget, der har været kendetegnende for Lumia-modellerne helt frem til de roste budgetmodeller Lumia 630 og Lumia 640 – er opgivet, og i stedet er de nye modeller holdt i neutrale farver (sort eller hvid), og designet er så konservativt, at man skal have lagt mærke til Windows-logoet på bagsiden for overhovedet at kunne regne ud, at der er tale om en Microsoft-mobil.

Ikke desto mindre vil Lumia 650 selvfølgelig være til salg til private både fra Microsofts egen webbutik og hos diverse forhandlere. Og da de to forgængere i samme serie, Lumia 630 og 640, begge var glimrende budgetmobiler, bliver vi naturligvis nødt til at finde ud af, om det seneste skud på stammen kan gøre dem kunsten efter. Stay tuned – den endelige konklusion finder du sidst i artiklen.

 

Annonce

Udseende og design

Som nævnt er designet meget neutralt. Bagsiden er af plastic og kan tages af, men glade neonfarver kan man godt glemme alt om. Der kan vælges imellem sort og hvidt bagcover, og længere er listen ikke.

En metalramme sørger for at bryde det ellers meget plasticagtige design, og dermed virker telefonen holdbar og robust, selv om den også føles ekstremt let i hånden.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

 

Skærm

De to forgængere kom med IPS-skærm, mens Lumia 650 er udstyret med en AMOLED-skærm på knap 5 tommer. Almindelig HD-opløsning lyder måske ikke af så meget, men her er det alt rigeligt. Der er masser er plads på skærmen, og vi oplever ikke skærmbilledet som uskarpt.

Annonce

Som på alle OLED-skærme er sortniveauet helt perfekt, men til gengæld fremstår lyse farver og hvid med temmelig meget gulstik, og generelt mangler skærmen lysstyrke, hvilket især gør sig bemærket udendørs, når solen skinner.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

 

Kamera

Farvestik er også et problem, som kameraet lider under. Billeder taget under åben himmel ser i hvert fald ud, som om de har fået lagt et gult filter på. Indendørs i kunstigt lys er det ikke et problem, men til gengæld bliver billederne meget flade og kedelige. De mangler ikke fokus, men til gengæld både dynamik og kontrast.

Desuden skal mobilen bruge mere end tre sekunder på at gemme et billede, hvilket er overraskende lang tid. Og det betyder selvfølgelig, at man må væbne sig med tålmodighed, når man har taget et billede. For før de tre sekunder er gået, kan man ikke skyde det næste.

Annonce
Fotograferet med Lumia 650 ser domkirken i Berlin ud som et nikotinplaster. (Foto: Peter Gotschalk)

Fotograferet med Lumia 650 ser domkirken i Berlin ud som et nikotinplaster. (Foto: Peter Gotschalk)

Men sådan ser den altså ud i virkeligheden. Fotograferet med en iPhone 6s. (Foto: Peter Gotschalk)

Men sådan ser den altså ud i virkeligheden. Fotograferet med en iPhone 6s. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Lyd

Derimod er lyden ganske god, og det gælder både samtalekvaliteten og lyden i hovedtelefonerne, når man hører musik eller ser film.

Lydkvaliteten ved afspilning af musik har vi testet med et sæt Bose QuietComfort 25 hovedtelefoner og streaming-tjenesten Tidal, som kan streame musik i lossless kvalitet, og vores oplevelse var mere end hæderlig. Der er godt med volumen, og kvaliteten i mellemtoneområdet fejler bestemt ikke noget. I de højeste tonelag svigter Lumia 650 en smule, og selv om der er god dybde i lyden, kunne man godt have ønsket sig mere plads til bassen.

Annonce

 

I brug

Som nævnt er Lumia 650 den tredje mobil, der er født med Windows 10. Hvis man har prøvet en af de tidligere modeller med Windows Phone 8 eller 8.1, vil man straks føle sig hjemme, selv om der er en del små forskelle.

En af de vigtige er den nye File Explorer, som giver dig adgang til filerne på din mobil på præcis samme måde som med tidligere tiders Windows Stifinder på pc’en. Og så er Skype blevet en integreret del af operativsystemet på samme måde, som iMessage er det i iOS – så man f.eks. sender tekstbeskeder til andre Windows 10-brugere via Skype i stedet for via SMS.

Men to af de vigtigste features ved Windows 10 til mobiltelefoner må man undvære med Lumia 650, og det er i den grad en streg i regningen.

Det første afsavn har Lumia 650 tilfælles med alle andre Lumia-telefoner, der nogensinde er blevet solgt i Skandinavien. Microsofts stemmestyrede assistent Cortana findes nemlig ikke på dansk, og det er vi kede af, for den skulle sparke r*v på både Apples Siri og Google Now. Givetvis kommer Cortana til vores breddegrader før eller siden, men indtil da lades vi tilbage med en amputeret platform. Øv!

Annonce

Så er der den nye Windows 10-funktion kaldet Continuum. Kort og godt lader den dig bruge din mobiltelefon som en vaskeægte Windows pc, der via en såkaldt Display Dock kobles til både skærm, mus og tastatur. Continuum får man med i købet med Lumia 950 og 950 XL, men ikke med Lumia 650, for konfigurationen har simpelthen ikke muskler nok. Dobbelt øv!

Lumia 650 klarer sig bedre end forgængeren i benchmark-tests, men det kan vi ikke mærke i det daglige. Snarere tværtimod.

Lumia 650 klarer sig bedre end forgængeren i benchmark-tests, men det kan vi ikke mærke i det daglige. Snarere tværtimod.

 

Ydelse

Det med manglende muskelkraft lægger man mærke til, efterhånden som man bruger Lumia 650 i det daglige. Helt almindelige apps er bare lidt længere om at starte, end vi er vant til fra andre smartphones, også andre mobiler i samme prisklasse.

I AnTuTu benchmark-testen klarer Lumia 650 sig med en score på 32.133 point ellers en hel del bedre end forgængeren Lumia 640, men i praksis virker det, som om Windows 10 er for stor en mundfuld for processor og hukommelse.

Annonce

Browser-hastigheden har vi ikke kunnet måle, idet den nye Microsoft Edge-browser blev ved med at gå ned, da vi prøvede at afvikle Browsermark 2.1 – som ellers er standardtesten over dem alle, der virker på alle platforme og alle typer enheder – men vores oplevelse ved daglig brug var heller ikke overvældende.

Et meget stort fortrin ved Windows Phone 8 og 8.1 var, at disse operativsystemer evnede at få meget mere ud af forholdsvis beskedne konfigurationer, end f.eks. Android er i stand til, men den egenskab lader Windows 10 ikke til at have arvet. Tredobbelt øv!

Det lykkedes os aldrig at få Microsoft Edge-browseren til at gennemføre en helt almindelig benchmark-test som Browsermark 2.1.

Det lykkedes os aldrig at få Microsoft Edge-browseren til at gennemføre en helt almindelig benchmark-test som Browsermark 2.1.

 

Konklusion

Vi lovede indledningsvis at svare på, om Lumia 650 kan gøre sine budgetforgængere kunsten efter som knaldgod til prisen. Og svaret er desværre nej, det kan den ikke. For det første er den dyrere, end de forrige modeller var, da de kom på markedet, og for det andet er der tale om en jævnt kedelig og anonym mobiltelefon, der på en række områder – skærm, kamera, funktioner og ydelse – underpræsterer i forhold til selv vores beskedne forventninger.

Annonce

Vi spår, at Lumia 650 flopper hos forbrugerne, og vi vil anbefale virksomheder, som planlægger at investere i Windows 10-telefoner, der kan passe ind i deres øvrige IT-infrastruktur, at anskaffe sig topmodellerne Lumia 950 eller 950 XL i stedet.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.